ÖSYM’nin 15 dakika kuralı üzerinden YGS kararı: Yeni sınav olacak mı?

ÖSYM’nin 15 dakika kuralı üzerinden YGS kararı bugün açıklandı: Yeni sınav olacak mı sorusuna son kez cevap verdi. Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un yeni sınav sistemi için “Anayasa’nın 42’inci maddesine” aykırı açıklamasında sonra Kamu Başdenetçiliği Kurumu, sınav sistemi üzerine bir rapor hazırlığına girdi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu raporun mağdurlar için bir çözüm olacağına söyledi. Rapor hazırlandı, kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda tekrardan sınavın olması gerektiğini kuruma bildirildi. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi bugün rapor üzerinden bir açıklama yaptı.
2017 ÖSYS kılavuzu sonbaharda yayınlandı, ilk sayfadaki bir madde dikkat çekti "Adaylar, saat 10.00’da başlayan sınavlarda saat 09.45’ten sonra; saat 14.30’da başlayan sınavlarda saat 14.15’ten sonra sınav binalarına alınmayacaklardır." Yeni sınav sistemi ilk defa Yükseköğretim Geçiş Sınavı’nda (YGS) uygulandı. Sabah saat 09:45’ten sonra okula gelenler, sınavlara giremedi. Bu durum Türkiye’de büyük bir yankı uyandırdı. Mehmet Kara’nın gözyaşları Türkiye’nin bir numaralı konusu olunca; ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir konuyla ilgili bir açıklama yaptı.
UYARI ÖNCEDEN BİRKAÇ KEZ YAPILMIŞTI
Demir “Bu yıl adaylar sınava giriş belgesini internetten indirirken ekrana büyük harflerle ‘Salonlara 09.45’te alınıyor, geç kalan alınmayacak’ diye duyuru koyduk. Yanında ‘Okudum, anladım’ butonu vardı. Adaylar, onu işaretlemeden belgesini alamadı. Buna rağmen geciken oldu. Kapıdaki herkes alındı, arama içeride yapıldı. Yapacak bir şey yok, üzüntü verici. Ama bir kuralı hayata geçirmenin başka yolu yok. ‘Haberim yoktu’ diyen olacak. Hâlâ giriş belgesi, nüfus cüzdanı olmadan gelen var. Kurala aykırı davrananları sıfırlamanın imkânı yok.” açıklamasında bulundu.
KDK'NIN RAPORUNDA İSTENİLEN
Açıklamadan sonra Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, yeni sınav sisteminin Anayasa’ya aykırı olduğunu ve sınavla ilgili rapor yazılacağını açıkladı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, raporu destekleyecek olumlu açıklamalarda bulundu. Rapor açıklandı. Raporda “Kurumumuza başvuran …… ve 117 adayın sınav saatinden önce sınav binalarında hazır bulunmalarına rağmen sınav binasına alınmamalarından doğan mağduriyetlerinin (LYS'ye girmeye hak kazanan öğrenciler açısından yeni mağduriyetlere yol açmayacak şekilde) giderilmesi" yönünde olduğu hatırlatıldı. "KDK’ya başvuran adayların mağduriyetlerinin giderilmesinden kastın, bu adaylara yönelik yeni bir sınav yapılması ise 117 kişi ve benzer durumdakilere ilişkin bu tavsiyenin aşağıda açıklanan nedenlerden dolayı yerindelik ve uygulanabilirlik ilkelerine uygun olmadığı değerlendirilmektedir.” açıklaması yapıldı. Bunun üzerine kurum yeni sınav sistemi üzerinden önemli açıklamalar yaptı.
AÇIKLAMA
KDK’nın raporunda “tavsiye kararı” incelendiği açıklık getirildi. Yeni sınav sistemi olan 15 dakika kuralının “hukuk çerçevesi” altında yapıldığının altı çizildi. Bu kuralın sınava girilmeden önce yayınladığı kılavuzda paylaşıldığı ve sınav giriş belgesi alındığında bu kuralın tekrardan sınava girecek olanlar tarafından hatırlatıldığı bildirildi. Onay sistemi içerisinde bu kuralın hatırlatıldığını söyleyen kurum, eğitim hakları konusunda “ölçüsüz müdahale”nin söz konusu olmadığını açıkladı.
Geç kalma durumu ilk defa yaşanmıyor
Yeni sınav sistemi öncesinde de sınavlara geç kalanların olduğunu hatırlatan kurum “kusur, ihmal, tedbirsizlik, özensizlik, önem vermeme, yanlış bilme, unutkanlık veya kendi iradesine bağlı olmayan kaza, hastalık, hava koşulları, trafik yoğunluğu gibi nedenlerle sınava katılamayan adaylar”ın olacağını açıkladı. Sınav giriş belgesi olmaksızın sınava giren adaylarla hiçbir farkı olmayan bu yeni durum içerisinde “kusur ve tedbirsizlik” açısından sınava giren tüm adaylarla “aynı haklar”dan yararlanılmayacağının altı çizildi.
Kural devam edecek mi?
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi 15 dakika kuralının devam edeceğini açıkladı.
Yeni sınav olacak mı?
Kurum yeni sınav yapmayacağını açıkladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apandisit nerededir, belirtileri nelerdir? (Kör bağırsak iltihabı)
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Pestisit nedir, zararları nelerdir? Pestisit zehirlenmesi ne demek?
Eurofighter Nedir? Eurofighter Typhoon Özellikleri ve Kullanan Ülkeler
Hazar Vural Jane kimdir, kaç yaşında, nereli? Jane anlamı nedir?