Münir Özkul kimdir? Cenazesi ne zaman?
Yeşilçam'ın usta isimlerinden Münir Özkul hayatını kaybetti. Mahmut Hoca karakteri ile özdeşleşen, ayrıca Salih Reis, Yaşar Usta, Baba Yaşar, Mehmet Çavuş gibi karakterleri başarıyla canlandıran Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Münir Özkul, 93 yaşında aramızdan ayrıldı. Peki Münir Özkul kimdir? Cenaze töreni ne zaman yapılacak?
Münir Özkul hayatını kaybetti. 2003 yılından bu yana dek Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ve demans hastalığı ile mücadele eden Yeşilçam’ın usta ismi Münir Özkul, 93 yaşında İstanbul’daki evinde vefat etti.
Kızı Güner Özkul, Münir Özkul'un cenazesinin 7 Ocak Pazar günü Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda düzenlenecek törenin ardından Teşvikiye Cami'nden kaldırılacağını ifade etti.
Münir Özkul kimdir?
Münir Özkul, 15 Ağustos 1925 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi.
İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olan Münir Özkul, sanat hayatına erken yaşlarında atıldı. Henüz lise talebesi olduğu dönemde, 1940 yılında, Bakırköy Halkevi'nde tiyatro oynamaya başladı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi'nde Sanat Tarihi bölümüne devam eden Özkul, 1948'de ise Ses Tiyatrosu'nda sahnelenen Aşk Köprüsü oyunuyla profesyonel olarak mesleğini icra etmeye başladı.
Bir süre burada görev aldıktan sonra Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne'ye geçen Münir Özkul, burada John Steinbeck'in Fareler ve İnsanlar, John Millington Synge'den Babayiğit, George Axelrod'dan Yaz Bekarı, John Patrick'ten Çayhane gibi oyunlarda rol aldı.
İstanbul Şehir Tyatroları, Ankara Devlet Tiyatrolsu'nda görev yapan Özkul, daha sonra ise İstanbul Aksaray'daki Bulvar Tiyatrosu'nda arkadaşlarıyla kurduğu kendi topluluğunda çalıştı. 1960-62 yılları bu şekilde geçerken, 63-67 yılları arasında çeşitli topluluklarla turnelere çıktı. Zaman zaman sahnelerden uzak kaldığı dönemler olsa da sahne aldığı özel tiyatrolarda Sadri Alışık, Cahit Irgat, Nevin Akkaya ve Şükran Güngör gibi çok önemli oyuncularla çalıştı.
1978 yılında yeniden İstanbul Şehir Tiyatroları'nda döndü. 1983-84'te, daha önce kendi topluluğunda (1961) sahneye konan ve büyük ilgi gören, Jean Anouilh'in "Generalin Aşkı" oyunuyla Dormen Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. 1980'lerin ortalarında Ferhan Şensoy'un Ortaoyuncular topluluğuna katıldı, aralarında "İstanbul'u Satıyorum"un da yer aldığı dört oyunda rol aldıktan sonra sahnelere veda etti.
Özkul 1968'de Altan Karındaş topluluğunda oynanan Sadık Şendil'in Kanlı Nigar oyunundaki rolüyle İlhan İskender Armağanı'nı kazandı. Gene bu başarısı üzerine İsmail Dümbüllü, Kel Hasan'dan devraldığı 50 yıllık simgesel kavuğu Özkul'a verdi (Özkul bu kavuğu 1989'da Ferhan Şensoy'a devretti.). Daha önce de oynadığı Haldun Taner'in Sersem Kocanın Kurnaz Karısı (1978) oyunundaki rolüyle Avni Dilligil (1978), Ulvi Uraz (1979), İsmet Küntay (1979) ve İsmail Dümbüllü (1980) ödüllerini kazandı.
Özkul 1950'lerden itibaren sinemada da rol almaya başlamıştır. İlk dönem filmlerinden dikkat çekenleri Edi ile Büdü, Balıkçı Güzeli ve Kalbimin Şarkısı'dır. 1965'ten sonra sinemadaki karakter rolleriyle övgü toplayan Özkul, özellikle 1970'li yıllarda, kalabalık kadrolu ve genellikle Ertem Eğilmez'in yönettiği filmlerde önemli roller aldı. En bilinen rollerinden biri onunla özdeşleşen Hababam Sınıfı serisindeki Özel Çamlıca Lisesi'nin tatlı sert müdür yardımcısı Kel Mahmut tiplemesi oldu. Özkul'un kadrosunda yer aldığı bu dönemde çekilen kalabalık kadrolu aile filmlerinden bazıları Mavi Boncuk, Bizim Aile, Aile Şerefi, Gülen Gözler, Neşeli Günler, Gırgıriye ve Görgüsüzler olarak sayılabilir. Bu filmlerin büyük kısmında Adile Naşit'le beraber, Türk sinemasının unutulmaz ikililerinden birini oluşturmuştur. 1980 sonrası ise dönemin akımı olan video için çekilen pek çok filmde rol almıştır.
Kariyeri boyunca 200'den fazla filmde rol alan Özkul, Sev Kardeşim filmindeki oyunuyla 1972 Altın Portakal Film Festivali'nde "en iyi erkek oyuncu" ödülünü kazandı. "Bizim Aile" filminde canlandirdigi "Yaşar Usta" rolüyle de 1977 Azerbaycan Film Festivali'nde özel ödül kazandı. "Süt Kardeşler" filminde yönetmen yardımcılığı da yapmıştır.
Tarık Buğra'nın romanından televizyona aktarılan ve Naşit Özcan'ın yaşam öyküsünden bir kesiti canlandıran "İbiş'in Rüyası"nda canlandırdığı İbiş karakteri de unutulmazlar arasındadır. Televizyon dizilerinin yaygınlaşmaya başladığı 90'lı yıllarda dizi oyunculuğundan uzak dursa da Uzaylı Zekiye, Ana Kuzusu ve Şaban ile Şirin gibi dizilerde rol aldı. Son olarak 2000'li yılların başında, Hamdi Alkan'ın canlandırdığı "Yarmagül" karakterinin dedesini oynadığı Reyting Hamdi televizyon programında kamera karşısına geçti.
1980'de yapılan bir jübileyle 40'ıncı sanat yılı, 1996 yılında da Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen gecede 55'inci sanat yılı kutlandı. 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Münir Özkul'a "devlet sanatçısı" ünvânı verildi.
Özkul dört kez evlendi ve üç çocuğu oldu. İlk eşi Şadan, ikinci eşi Suna Selen, üçüncü eşi Yaşar ve son eşi 1986'da evlendiği Umman Özkul'dur. Oyuncu ve sunucu Güner Özkul'un babasıdır. Güner Özkul'a göre babası "evlilikten korkmazdı ama boşanamamaktan korkardı".
Hayatının önemli bir kısmını alkolle savaşarak geçiren Özkul, 1990'lı yılların ortasında alkolü tamamen bıraktı.
Demans hastalığı ile yaşayan Özkul, 2003 yılından bu yana evinden dışarıya çıkmak ve kimseyle görüşmek istememektedir. Hastalığı yüzünden geçmişe dair birçok şeyi hatırlayamamakta ve ölen arkadaşlarının yaşadıklarını sanmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Eurofighter Nedir? Eurofighter Typhoon Özellikleri ve Kullanan Ülkeler
Apandisit nerededir, belirtileri nelerdir? (Kör bağırsak iltihabı)
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Hazar Vural Jane kimdir, kaç yaşında, nereli? Jane anlamı nedir?
2025 resmi tatiller takvimi: 2025 yılının resmi tatilleri hangi günlere denk geliyor?