LYS için tercih robotu nasıl kullanılır?
2017 LYS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler, tercih yapmaya başladılar. Tercih robotunun nasıl kullanılacağını merak eden öğrenciler internetten araştırma yapmaya başladı. Peki, adayların tercih robotunu nasıl kullanması gerekiyor? İşte öğrenciler için merak edilen soruların yanıtları!
LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler üniversite tercihlerine çevrildi. Barajı aşarak tercih hakkını elde elden adayların, tercih sürecini gerçekleştirebilmek için LYS tercih robotunu kullanması gerekiyor.
Üniversite tercihlerini yapacak olan öğrenciler hangi okulları sıralayacağını düşünüyor. Kendine en uygun üniversiteyi seçmek isteyen üniversite adayları, tercih robotundan faydalanmaya çalışıyor. Farklı puan türlerinde öğrenci kabul eden programlar da tercih kılavuzunda yer alıyor.
YGS puanı ile öğrenci alan bölümleri ve LYS puanı ile öğrenci alan bölümleri tercih kılavuzundan görüntüleyebilen adaylar, tercih robotu yardımıyla 25 tercihin sıralamasını yapabiliyor. Peki, LYS tercih robotu nasıl kullanılacak? Tercih yaparken nelere dikkat etmeli? Tercih için son gün ne zaman?
2017 TERCİH ROBOTU
YÖK'ün hazırlamış olduğu ATLAS tercih robotu, ÖSYM'nin yayımlamış olduğu tercih kılavuzu bilgileri ile üniversite adaylarına kolaylık sağlıyor. Adaylar, başarı sıralaması ve puan türünü belirleyerek tercih edebilecekleri bölümleri kolayca görüntüleyebilirler.
TERCİH YAPARKEN BU HUSUSLARA DİKKAT!
Gazi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip YÜKSEL, tercih süreci öncesinde adaylara bazı önerilerde bulundu. İşte, Prof. Dr. Yüksel'in tercih dönemiyle ilgili yazısı;
“Meslek; bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı, kuralları toplumca belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan sistemli etkinlikler bütünü. Meslek tercihi; meslekleri “istenirlik” açısından sıraya koyuyor. Meslek seçimi ise bir kimsenin kendisine açık olan meslekleri çeşitli yönleriyle değerlendirip kendi ihtiyaçları ve beklentileri açısından istenilen yönleri, çok istenilmeyen yönleri az olan birine yönelmeye karar vermesi. Meslek seçimi insanın hayatında yaptığı en önemli seçimlerden biri. Aynı zamanda karmaşık bir problem. Bireyin bir mesleğe ilgi duyması, yetenek, ilgi ve değerleriyle birlikte başka faktörler tarafında da etkileniyor. Örneğin, yaşamın ilk yılında bebeğin anne ya da bakıcıyla geliştirdiği güvenli ya da güvenli olmayan bağlanma (anne ya da bakıcıyla bebek arasında yakın duygusal bağ) türüyle meslek seçimi arasında ilişki bulunuyor. Günümüzde araştırmacılar meslek seçimi kararının hayatın belli bir döneminde bir anda verilen bir karar olmadığı, bu kararın zaman zaman alınan küçük ve önemsiz gibi görünen kararların bir sonucu bileşkesi olduğu görüşünde birleşiyor. Yani meslek seçimi kararı, mesleki gelişim süreci içinde biçimlenip ortaya çıkıyor.”
Tabloları incelerken dikkat edin
Adaylar, 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuz’unda yer alan yükseköğretim programlarının koşul ve açıklamalarını gösteren Tablo 3 ve Tablo 4’teki 1. Kısım ve 2. Kısım’ı dikkatli incelemeli. Yükseköğretim kurumu bazı fakülte ve programlara kabul koşullarında başarı sırası sınırı getirdi. Örneğin; tıp programlarına başarı sırası 40 binin altında olanlar giremeyecek. Benzer şekilde, hukuk programlarına 150 bininci sırada olan adayın altındakiler yerleştirilmeyecek. Bazı programların burs olanakları var. Bunlar için de kılavuzda verilen Kısım 1 ve Kısım 2’nin ayrıntılı okunması adaylar ve ailelerin lehine.
Puanı istemediği bir bölüme yeten adaylar ne yapmalı?
Bazen canımızın çektiği ile gücümüzün yettiği bir olmaz. Bu durumda aday önündeki seçenekleri değerlendirebiliyor. Bu değerlendirme ve karar verme bireysel farklılıklara ve bağlama göre farklılaşabiliyor. Aday, kendi ve aile durumuna bağlı olarak bir yıl daha sınava hazırlanmayı tercih edebilir ya da meslek alanını dikkate alacak şekilde bir tercih listesi oluşturabilir. Meslek alanı; benzer etkinlikleri içeren mesleklerin oluşturduğu grup. Örneğin; fizyoterapi ve rehabilitasyon ve doktorluk aynı alandan meslekler. Adayın puanı istemediği bir programa yetiyorsa ve yeniden hazırlanma olanağı yoksa, bazı üniversitelerin çift ana dal, yan dal, çift diploma olanağı var. Bu tür programlar tercih edilebilir. Aday, puanı yettiği ve pek çok alana aktarılabilir beceri ve meta yeterlik geliştirebileceği programları tercih etmeyi düşünebilir. Bu konuda kararın adaya özgü olacağı akılda tutulmalı. Her adayın bağlamı farklı, dolaysıyla tercih sırası ve gerekçesi de farklı olacak. Aile üyeleri bu konuda adayı dinlemeli, onun düşüncesini anlamaya çalışmalı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apandisit nerededir, belirtileri nelerdir? (Kör bağırsak iltihabı)
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Pestisit nedir, zararları nelerdir? Pestisit zehirlenmesi ne demek?
Eurofighter Nedir? Eurofighter Typhoon Özellikleri ve Kullanan Ülkeler
Hazar Vural Jane kimdir, kaç yaşında, nereli? Jane anlamı nedir?