hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lübnan'da patlayan çağrı cihazları ne marka? Lübnan çağrı cihazı patlaması nasıl oldu?

    Lübnanda patlayan çağrı cihazları ne marka Lübnan çağrı cihazı patlaması nasıl oldu
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İsrail'in siber saldırısı sonucu Lübnan'da binlerce kişiye ait telefon ve telsiz gibi elektronik cihazlar patladı. Yapılan bu saldırı sonrası cep telefonları ile çağrı cihazları bomba gibi patladığı görüldü. Hizbullah’ın çağrı cihazlarının patlaması sonucu aralarında İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani'nin de bulunduğu binlerce kişi yaralandı. Patlamanın, İsrail tarafından gerçekleştirilen bir siber saldırısı sonucu meydana gelmiş olabileceği ifade edildi. Peki, Lübnan'da çağrı cihazları nasıl patladı? Patlayan çağrı cihazları ne marka? İşte detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lübnan'da çağrı cihazları patlaması gündemde yer alıyor. Lübnan'da çok sayıdaki Hizbullah mensubunun üzerinde infilak ettirilen çağrı cihazlarına nasıl patlayıcı işlevi verildiği merak edilirken cihazların menşeleri de araştırılmaya başladı. Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşandı. Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu biri çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail’den konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi. Lübnan’da bazı çağrı cihazlarının, sahiplerinin üzerindeyken patladığı anlar sosyal medyaya yansıdı. Görüntülerde, çağrı cihazlarının sinyal vermesiyle sahipleri tarafından ellerine alındığı ve bu esnada infilak ettiği fark ediliyor.

    LÜBNAN'DA ÇAĞRI CİHAZLARI NASIL PATLADI?

    İsrail, haberleşme cihazlarının bataryalarının içine patlayıcı yerleştirdi ve bataryaların sıcaklığını uzaktan artırarak patlattı. Bu operasyonda diğer patlayıcı türleri yerine PETN adlı patlayıcıyı kullandılar. PETN dünyada bilinen en güçlü patlayıcılardan biri. Isıya ve sürtünmeye karşı hassastır, bu da patlama mekanizmasını açıklayabilir. Patlayıcı madde, cihazlar Hizbullah'a ulaşmadan önce yerleştirildi. Hizbullah'ın tedarik zincirine sızıldı. El Cezire, her bir cihazın içine 20 gram patlayıcı yerleştirildiğini ve Hizbullah'ın bunları 5 ay önce kullanmaya başladığını aktardı.

    PATLAYAN ÇAĞRI CİHAZLARI NE MARKA?

    Lübnan resmi ajansı NNA’ya göre, İsrail’in "pager" isimli çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı. Sosyal medyada paylaşılan son cihaz ise Tayvan menşeli "Apollo Gold" şirketi tarafından üretilen ve Hong Kong menşeli "Apollo Systems HK" şirketi tarafından satılan "Gold Apollo Rugged Pager AR924" model ürün. Paylaşımlarda parçalanmış ancak model bilgileri okunabilen Apollo marka çağrı cihazlarının görselleri yer aldı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan, Tayvan merkezli Gold Apollo şirketi, bugün bir açıklama yaparak, Lübnan'da patlatıldığı iddia edilen çağrı cihazlarını kendilerinin yapmadığını, kendi markalarını kullanma lisansı bulunan BAC isimli şirket tarafından yapıldığını belirtti. Şirketten yapılan açıklamada, AR-924 model çağrı cihazının BAC isimli şirket tarafından üretilip satıldığı ifade edildi. 

    Lübnanda patlayan çağrı cihazları ne marka Lübnan çağrı cihazı patlaması nasıl oldu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow