hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kurban eti paylaşımı nasıl olmalı? İşte Diyanet’in yanıtı

    Kurban eti paylaşımı nasıl olmalı İşte Diyanet’in yanıtı
    expand

    Kurban ibadetini yerine getirecek olan kişiler kurban eti paylaşımı konusunda Diyanet’in görüşünü araştırmayı sürdürüyor. Peki, kurban eti kaça bölünmeli, nasıl paylaştırılmalı ve kimlere verilmeli?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurban eti paylaştırmak isteyen kişilere detaylı bilgi geçtiğimiz aylarda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilmişti. Kurbanın dağıtımı konusunda kararsız kalan kişiler Diyanet’in sıkça sorulan sorular sayfası üzerinden eti nasıl paylaştırabileceklerini öğrenebiliyorlar. İşte en çok merak edilen sorulardan birini yanıtı…

    KURBAN ETİ KAÇA BÖLÜNMELİ?

    Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10). Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur.
    Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir (Bkz. Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 413).

    KURBAN NE ZAMAN KESİLMELİ?

    Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow