hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaymakamın Görevleri Nelerdir? Maddeler Halinde Kaymakam Ne İş Yapar?

    Kaymakamın Görevleri Nelerdir Maddeler Halinde Kaymakam Ne İş Yapar
    expand

    Ülkemizde yerel idareler arasında yer alan kaymakamların görevleri merak edilir. Vatandaşlar tarafından kaymakamların hangi yetkileri olduğu ve nereleri yönettiği merak edilir. Kaymakamlar ise, valiler tarafından atanır. Kaymakam olmak için uygulanan bazı prosedürler bulunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kaymakamın Görevleri Nelerdir?

     Son aylarda kaymakamlığın görevleri ile ilgili gerçekleştirilen araştırmalar da artmıştır. Kaymakamların görevleri kanunla belirlenmiştir. Kanuna göre de görev ve yetkilerini kullanırlar. Kaymakamlar ilçenin en büyük mülki amirleri olarak bilinir. Kaymakamlar se, hem Türkiye'de hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde görev yapar.

     Ülkemizde ise, yerel idarelerde kaymakamın görevleri kanunla belirlenmiştir. Kaymakamlar doğrudan valiler aracılığı ile atanan kişilerdir. 5442 sayılı il idaresi kanunu ile kaymakamların tüm görevleri belirlenir. Her kaymakamın görevi ise, aynıdır. Kaymakamlar yapılan kaymakamlık sınavının sonucuna göre atanırlar. Kaymakam olmak için gerekli olan bazı şartlar bulunur. Bu şartları yerine getiren kişiler ise, kaymakam olarak göreve başlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Maddeler Halinde Kaymakam Ne İş Yapar?

     Kaymakamın başlıca görevleri şunlardır;

    İlçe Memurların Tayini: Kaymakamlar ilçe bulunan memurların atamasını yapar. Kaymakamlara ise bazı zamanlarda mülki idare amirleri eşlik eder. İlçede bulunan tüm memurların tayini önceden kaymakam tarafından yapılır. Aynı zamanda da diğer kurumlar tarafından onaylanır.

    Genel İdareyi Denetler: Kaymakamlar ilçede genel idarenin düzenlenişi ve gelişini denetlemek ile yükümlüdür. Kaymakamlar düzenli bir şekilde genel idareyi denetlemekle yükümlüdür. Herhangi bir usulsüzlük tespit edilmesi durumunda bunları not eder ve derhal ilgili yerlere bildirir.

    Kolluk Kuvvetlerin Amiridir: Bir ilçede güvenliği sağlamak amacı ile oluşturulan polis ve diğer teşkilatların kuvvet amiri de kaymakamdır. Kaymakamlar ise, kuruluşlara gerekli emirler verir ve doğrudan bu kuruluşları kontrol eder.

    Halkın İhtiyaçlarını Denetler: Kaymakamın en asli görevleri içinde halkın eğer ihtiyacı varsa bu ihtiyaçlarını yerine getirmek ve halkın dertlerini dinlemek yer alır. Bundan dolayı da kaymakam gerekli yerlere durumu iletir ve ilçedeki halk ile doğrudan iletişime geçer.

    Devir ve Teftiş: Kaymakamların görevleri arasında teftiş ve devir de yer alır. İlçenin bucaklarında yer alan her türlü teşkilatı teftiş eder ve kaymakamlar denetler. Teftiş yaptıktan sonra herhangi bir müdahale söz konusu olması durumunda ise kaymakam bu görevini yerine getirerek gerekli müdahaleyi yapmakla da yükümlüdür.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow