Kalp krizinin belirtileri nelerdir?
Kalp krizi belirtileri ile kendini belli ediyor ancak bu belirtileri anlamak oldukça önemli. Her yıl çok sayıda insanın ölümüne neden olan kalp krizi konusunda bilinçli olmak gerekiyor. Peki kalp krizinin belirtileri nelerdir?
Türkiye'de her yıl binlerce insan kalp krizi sebebiyle yaşamını yitiriyor. Kalp krizine önlem almak için bu konuda bilinçli olmak gerekiyor. Kalp krizine götüren nedenler ve kalp krizinin belirtileri hakkında bilgilenmek, bireyin bu sorundan korunmasına, tedbir almasına yardımcı olacaktır.
Kalp krizi nedir?
Akut myokard enfarktürü, kalp enfarktüsü yahut sıkça bilinen ve kullanılan adıyla kalp krizi, kalbin koroner arterlerinde gerçekleşen bir bozukluk sonucunda meydana gelen yetersizlik nedeniyle yaşanır. Şiddetli göğüs ağrısıyla ortaya çıkan ve ölümle sonuçlanabilen bir patolojik durumdur. Hem ülkemizde hem de Dünya'da en başta gelen ölüm nedenlerindendir.
Neden meydana gelir?
İnsan vücudunun kan ihtiyacını karşıyalan kalp aynı zamanda kendi beslenmesi için de kan kullanır. Ancak kalbin kendini beslediği damarlarda meydana gelen dolaşım bozukluğunda koroner yetersizlik meydana gelir. Damarlardaki damarmalar kimi zaman ajina seviyesinde kalsa da bazen kalp krizine dönüşebilir.
Kalbi besleyen damarlar zamanla kolesterol, kalsiyum ve plaklar nedeniyle daralabilir ve bu daralmalar zamanla tıkanıklığa dönüşebilir. Eğer kalp damarları aniden tıkanırsa kalp krizi denilen durum meydana gelir.
Belirtileri
Kalp krizi aslında zaman içinde kendini belli eder ancak bu belirtileri iyi okumalı ve dikkate almak gerekir. Eğer kalp krizi belirtileri iyi değerlendirilirse hayat kurtarıcı olur.
Genellikle göğüs kafesinde nokta şeklinde, yeri tarif edilemeyen yaygın ağrı ve baskı, husursuzluk, adrenalin deşarjı yaşanır. Çeneye, boyuna, sol omuza ya da kola yayınlan göğüs ağırısı en belirgin belirtilerdendir. Yine çarpıntı, baş dönmesi, baygınlık, bulantı, soğuk terleme ile birlikte göğüs kafesi şikayetleri ile nefes darlığı kalp krizi belirtilerindendir.
Kalp krizinden korunmanın yolları
Kalp krizi için tedbir almak bireyin elindedir. Öncelikle damar tıkanıklığını önlemek için doğru beslenmek şarttır. Obeziteden kaçınmalı, sağlıklı gıdalar tüketilmeli, Idl türü kolesterol normal sınırlar içinde muhafaza edilmelidir. Yine tuz ve yağ tüketimi düşürülmeli, şeker normal sınırlarda kalmalı ve sigara içilmemelidir.
Nasıl tedavi edilir?
Tedavide öncelikle tıkalı damara balon anjiyoplasti yapılarak damar genişletilir ve stent takılır.Fakat bazen bu plaklar çok sert olabilir. Bu durumda by pass ameliyatı yapılarak damarda kan akışı normale döndürülür. Daha sonra, tıkalı damardaki plağın kırılması sonucu oluşan pıhtı koroner damardaki tıkanıklık sadece pıhtı eritici ve kan sulandırıcı ilaçlarla tedavi edilebilir. Daha ileri dönemde bir daha tıkalı damardan dolayı pıhtı oluşmaması için hasta hayat boyu kan sulandırıcı kullanmak zorundadır. Çünkü damarda oluşan plakları ortadan kaldırmak mümkün değildir. Sadece tıkanıklık stent ve anjiyoplasti yoluyla genişletilebilir ve ilaçlarla tıkanıklığın ilerlemesi durdurulabilir.
Kalp krizi geçiren bir kişiye kesinlikle epinefrin (adrenalin) ve diğer sempatomimetikler verilmemelidir. Aksi halde kalbe yüklenen iş daha da artacağı için durumu daha da kötüye götürür.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apandisit nerededir, belirtileri nelerdir? (Kör bağırsak iltihabı)
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Hazar Vural Jane kimdir, kaç yaşında, nereli? Jane anlamı nedir?
2025 resmi tatiller takvimi: 2025 yılının resmi tatilleri hangi günlere denk geliyor?
Walmart nedir, ne işe yarar? Walmart Türkiye'de var mı? Dev şirket Walmart ile ilgili bilgiler!