İstanbul Fatih referandum seçim sonuçları: İlçede “Evet” “Hayır” oranı belli oluyor
Fatih İlçesi referandum sonuçları 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan halk oylaması sonrası merakla beklenmeye başlandı. AKP ile MHP’nin ortak kararı ile meclisten geçirilen anayasa maddeleri ile ilgili değişiklik için yapılan oylama öncesi HDP ve CHP “Hayır” oyundan yana görüş belirtmişti. Peki, Fatih’te “Evet” mi “Hayır” mı çıkacak?
Fatih referandum sonuçları YSK’nın güncel verilerine göre bölgede bulunan 293 bin 451 seçmenin oy kullanacağı seçim sonrası merakla beklenmeye başlandı. AK Parti ile MHP’nin meclisten geçirerek halk oylamasına götürdüğü anayasadaki 18 maddelik değişikliğin onaylanıp onaylanmayacağı kesin sonuçların açıklanmasının ardından ortaya çıkacak. Peki, ilçede önceki seçimlerde neler olmuştu?
ÖNCEKİ SONUÇLAR NELER?
2010 yılında yapılan referandumda ilçede bulunan seçmenlerin yüzde 57,6’lık kısmı “Evet” seçeneğini tercih ederken diğer seçmenler “Hayır” oyundan yana görüş belirtti. 10 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan bölgedeki oyların yüzde 54’ünü aldı. MHP ile CHP’nin ortak adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu ise ilçeden yüzde 37,2’lik oy oranı alarak ilçe bazlı seçimleri ikinci sırada tamamlamıştı. 1 Kasım tarihinde yapılan 2015 genel seçimlerinde ise ilçeden en fazla oy alan parti iktidar partisi AKP oldu. AKP’yi yüzde 27,5 oy oranı ile CHP takip ederken HDP ve MHP bölgeden yüzde 10’a yakın oy çıkardı.
İLÇENİN ÖZELLİKLERİ
16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum öncesi Yüksek Seçim Kurulu yaptığı açıklamada il ve ilçelerin seçmen sayılarını duyurdu. Buna göre 57 mahallesi bulunan ilçede kurulan 751 sandıkta 293 bin 451 seçmen oy kullanacak.
İLÇE İLÇE İSTANBUL REFERANDUM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ…
İLÇENİN TARİHİ
Fatih, Tarihi yarımada (Suriçi) denen İstanbul şehrinin kurulduğu ve geliştiği bölgenin tamamını kaplayan ve İstanbul'un merkezi sayılan ilçe. Güneybatıdan Zeytinburnu, kuzeybatıdan Eyüp ilçeleri ile kuzeyden Haliç, doğudan İstanbul Boğazı ve güneyden Marmara Denizi ile çevrilidir.
Konstantinopolis 1453'te Osmanlılar tarafından fethedildiğinde Ortodoks Patrikhanesi, Ayasofya'nın hemen yanında yer almaktaydı. Patrikhane fethi izleyen günlerde önce Havariyun Kilisesi'ne daha sonra da Fener'e taşındı.
Madde madde anayasa değişiklikleri
Fatih Sultan Mehmet fethin onuncu yılında yıktırdığı Havariyun Kilisesi'nin yerine kendi adıyla anılan büyük bir külliye yaptırdı. Fatih Külliyesi'nin çevresinde zamanla bir Müslüman mahallesi ortaya çıktı. Külliyenin adıyla anılmaya başlayan bu mahalle hızla klasik bir Osmanlı-Türk şehri halini almış, Fatih semtine ve ilçesine adını vermiştir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apandisit nerededir, belirtileri nelerdir? (Kör bağırsak iltihabı)
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Pestisit nedir, zararları nelerdir? Pestisit zehirlenmesi ne demek?
Eurofighter Nedir? Eurofighter Typhoon Özellikleri ve Kullanan Ülkeler
Hazar Vural Jane kimdir, kaç yaşında, nereli? Jane anlamı nedir?