hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hipotermi nedir? Donma yani hipotermi belirtileri nelerdir?

    Hipotermi nedir Donma yani hipotermi belirtileri nelerdir
    expand

    Hipotermi nedir? Hipotermi belirtileri nelerdir? Uludağ’da iki dağcının kaybolması sonrası bu iki sorunun cevabı en çok araştırılanlar arasında yer alıyor. Peki, donma yani hipotermi nedir? Belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen detaylar….

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uludağ’da iki dağcının kaybolması sonrası hipotermi yani donma ile ilgili detaylar merakla araştırılıyor. Özellikle hipoterminin tanımı ve belirtileri ise merakla araştırılıyor. Peki, hiptermi nedir? Belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen soruların cevabı…

    HİPOTERMİ NEDİR?

    Hipotermi, merkezi vücut sýcaklýðýnýn 35°C altýna düþmesidir. Ancak standart termometrelerle 35°C altýndaki deðerlerin ölçülmesi olanaksýzdýr. Bu nedenle hipotermi düþünülen hastalarda düþük sýcaklýðý gösterebilen özel termometreler kullanýlmalýdýr. Saðlýklý sýcaklýk ölçümü rektal, intravezikal ve özefagustan yapýlabilir. Timpanik ve aksiller ölçüm uygun deðildir

    HİPOTERMİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Hipotermide zaman kavramı çok önemlidir ve kişinin bunu hissetmekte farkında olmayabilir. En çok görülen belirtiler ise; uyku hali, konuşmada ağırlaşma, derin soluk alma isteği, el ve ayaklarda ağırlık hissi, kontrolsüz el ve ayak hareketleri, davranış değişiklikleri ve titreme gibi belirtiler görülür. Bu belirtiler soğukta yaşanan tepkilere benzer olduğundan kolayca ihmal edilebilirler bu yüzden dikkatli olunması gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HİPOTERMİ ANINDA NELER YAPILMASI GEREKİR?

    Hipotermide ısı kaybının yüzde 50'si baş-boyun bölgesinden gerçekleştiğinden mutlaka şapka, bere ve boyunluk hatta kar maskesi kullanılarak ağız ve burun bölgesi mutlaka kapatılması gerekir. Hipotermi oluşmuş kişileri hemen oda sıcaklığında, kapalı bir yere almak ve üzerindeki ıslak kıyafetleri çıkarmak gerekir. Acil müdahale ile kişiyi battaniyeye sarmak, kafein ve alkol içermeyen sıcak içecekler içirmek gerekir. Vücudun, baş,ense, göğüs ve karın gibi orta kısımlarını ısıtın. Normal battaniye yerine elektrikli battaniye kullanmanız daha kısa sürede etki edecektir. Kişinin bilincini kontrol edin. Vücut sıcaklığı yükselince baş ve boyun da dahil olmak üzere kişiyi kuru bir battaniyeye sarın ve en kısa zamanda doktora götürün.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow