hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hepatit B nedir, belirtileri nelerdir?

    Hepatit B nedir, belirtileri nelerdir
    expand

    Akut veya kronik olarak görülebilen Hepatit B, ciddiye alınmaması halinde ölümcül olabilen bir karaciğer hastalığıdır. Doğru teşhis edilmemesi ya da geç kalınması siroz, kanser gibi ciddi hastalıklara sebebiyet verebilmektedir. Peki Hepatit B belirtileri nelerdir? İşte bu hastalık konusunda merak edilenler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hepatit B ciddiye alınması gereken hastalıklardan biridir. Çok basit bir hastalık olarak başladığı gibi siroz yahut kanser gibi ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. Akut ya da kronik olarak görülebilen Hepatit B, belirtileri ile kendini gösterirken, bu belirtilere dikkat edilmeli ve tedbir alınmalıdır.

    Hepatit B virüsü doğum, seks, ortak enjektör kullanımı, jilet, diş dırçası gibi malzemelerin ortak kullanımı, kesici alet yaralanmaları gibi kan ile temas sonucunda bulaşmaktadır. Diğer yandan aynı tabaktan yemek yemek, su tüketmek, emzirme, sarılma, öpüşme, tokalaşma, aksırma, aynı tuvaleti kullanma gibi yollarla bulaşması gibi bir durum söz konusu değildir.

    Belirtileri nelerdir?

    Akut Hepatit B'nin belirtileri genellikle yetişkin bireylerde gözlemlenebilmektedir. Diğer yandan çocuklarda ise belirtilerini göstermeden Hepatit B olma ihtimali daha yüksektir. Ancak en sık görülen Hepatit B belirtileri; ateş, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, idrar renginde meydana gelen koyulaşma, göz ve ciltte sararma ve eklem ağrılarının yaşanmasıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hepatit B belirtileri kendini hemen belli etmez. Bulaşmasının ardından 90 gün sonra ortaya çıkar ancak kimi zaman bu süre 6 hafta ile 6 ay arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

    Diğer yandan kronik Hepatit B ise uzun bir süre fark edilemez çünkü belirtileri yıllarca görünmeyebilir. Ancak bu vücudu etkilemediği anlamına gelmez. Hastalık karaciğeri olumsuz etkiler ve kronik Hepatit B hastalarının neredeyse %15-25'inde bir müddet sonra siroz ya da karaciğer kanseri gibi hastalıklar gelişir.

    Bu noktada bireylerin Hepatit B kan testleri yaparak taşıyıcı olup olmadıklarını öğrenmeleri mümkündür. Kronik Hepatit B, akut türüne göre daha ciddi sonuçlar doğurmaktadır.

    Nasıl tedavi edilir?

    Kronik Hepatit B hastaları uzman hekimler tarafından düzenli olarak takip edilmelidir. Bu noktada doktorun tavsiye edeceği ilaçları tüketmelidir.

    Diğer yandan akut Hepatit B için net bir tedavi bulunmamaktadır. Bu süreçte dinlenmek, doğru ve yeterli beslenmek ve sıvı tüketmek gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda kişinin hastaneye yatırılması da gerekebilir.

    Alkol tüketiminden kaçınmak Hepatit B'den korunmak için önemlidir. Ayrıca Hepatit B'yi engellemenin en etkili yolu aşılanmaktır. Hepatit B aşısı güvenli ve etkilidir (%90 üzerinde koruyuculuk sağlar). Aşı şeması olarak genellikle 6 ay içinde 3 defa uygulanır. Böbrek yetmezliği ve diğer bağışıklığı baskılanmış kişilere aşının tekrarı yapılır. Bunun dışındaki kişilere hatırlatıcı aşı dozu uygulanmaz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow