16 Nisan 2017 Hatay referandum seçim sonuçları: İşte Hatay'daki Evet - Hayır oranı
Hatay referandum seçim sonuçlarını belirlemek için sandık başına giden seçmenler diledikleri tercihten yana oy kullanırken bölgedeki sonuçlar akşam saatlerinde netlik kazanmaya başladı. YSK’nın seçimlerle ilgili belirlediği sürenin dolmasının ardından “Referandum 2017” sayfasında yer alan Hatay seçim sonuçları referandumda genel sonuçları da etkiledi. Peki, Hatay’da Evet-Hayır oy oranları nasıl oldu?
Hatay referandum sonuçlaar 16 Nisan'da yapılan anayasa değişikliği maddelerinin oylandığı seçimler sonrası ortaya çıktı. YSK’nın güncel seçmen ve sandık sayıları bilgilerine göre 1 milyondan fazla seçmeni bulunan Hatay’da Evet-Hayır oy oranları genel sonuçlara da etki edecek. Peki, Hatay referandum sonuçları açıklanmadan önce bölgede önceki yıllarda hangi sonuçlar alınmıştı?
2017 referandumunda Türkiye'de 81 ile bağlı 50 bin 274 muhtarlıkta 167 bin 140 sandık kuruldu. Referandumda yurt dışı seçmenler dahil 58 milyon 366 bin 647 kişi olarak belirlendi. Bu seçmenlerin sandıkta verecekleri karara göre Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kabul edilecek yahut reddedilecek.
HATAY REFERANDUM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ...
Referandum öncesinde siyasi partiler verecekleri oyların rengine göre seçim çalışmalarını yürüttüler. TBMM'de yer alan partilerden Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) referandumda 'Evet' vereceklerini açıklarken, muhalefet partileri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise referandumda 'Hayır' oyu kullanacaklarını açıkladılar. Öte yandan 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde yüzde 10 olan seçim barajını geçemeyerek Meclis'in dışında kalan partiler de referandum öncesinde oylarının ne olacağını paylaştılar.
Türkiye 7. kez referanduma gidiyor
Türkiye Cumhuriyeti'nde vatandaşlar 7. kez referandum için sandık başına gidiyor. İlk referandum 1961 yılında yapıldı. Ardından 1982, 1987, 1988, 2007 ve 2010 yıllarında referandumlar yapıldı. Türkiye'de yapılan referandumlardan 'Hayır' oyunun yüksek çıktığı tek referandum 1988 yılında yapılan referandum oldu. Bu referandumda 1982 Anayasası'nın 127. maddesindeki yerel seçimlerin 1 yıl erkene alınıp alınmaması konusu oylamaya sunuldu.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) iktidarı sürecinde Türkiye, iki defa referanduma gitti. İlk olarak 2007'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere birtakım anayasa değişiklikleri halkoylamasına sunuldu. 2007 referandumunda 'Evet' verenlerin oranı %68,95 olurken, 'Hayır' oylarının oranı ise %31.05 oldu.
2010 Hatay referandum sonuçları
2010 referandumunda yine anayasa değişikliği maddeleri oylamaya sunuldu. Bu halkoylamasında ise 'Evet' oylarının oranı %57,88 olurken, 'Hayır' oylarının oranı %42,12 oldu. 2010 Hatay referandum sonuçları şu şekilde oldu:
Evet: 52,2
Hayır: 47,8
1 Kasım 2015 Genel Seçim Sonuçları
7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinin ardından hükümet kurulması konusunda mutabakat sağlanamamasının ardından erken seçime gidildi. 1 Kasım 2015'te yapılan genel seçim sonuçlarına göre AK PARTİ %49.5, CHP %25.3, MHP %11.9, HDP ise %10.8 oranında oy aldı. Seçim sonuçlarına göre Hatay'da oy dağılımı şu şekilde oldu:
AK PARTİ: %43,5
MHP: 12.2
CHP: 35,6
2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan %51.79, Ekmeleddin İhsanoğlu %38.44, Selahattin Demirtaş ise %9.76 oranında oy aldı. Hatay'da ise oy dağılımı şu şekilde oldu:
Recep Tayyip Erdoğan: %44,1
Ekmeleddin İhsanoğlu: %52,3
Referandum nedir?
Anayasa değişikliği, yasaların kabulü gibi önemli meselerde halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamaya referandum denilmektedir. Demokrasi uygulamasının en güzel örneklerinden biri olan referandumda, halkın iradesi doğrudan doğruya sonuca yansımaktadır. Temsili demokrasilerde halkın seçtiği insanlar halkın iradesini yansıtmaya çalışırlar.
Hatay hakkında kısa bilgi
Türkiye’nin en güneydeki şehridir. Geçim kaynağı; sanayi, tarım ve limandır. Aynı zamanda liman şehridir. İskenderun demir çelik fabrikası da şehre önemli iş istihdamı kazandırmaktadır. Şehirde narenciye ve baklagiller bolca yetiştirilmektedir. Şehirde meşhur olan İskender ve Künefe’yi her yerden yiyebilirsiniz. İskender klasik iskender olarak değildir porsiyonları daha büyüktür ve ekmeği azdır. Ulaşım Kara yolu, Demir yolu, Deniz yolu ve Hava yolu ile sağlanmaktadır.
Madde madde anayasa değişiklikleri
Tarihi Yerleri
Sarıseki Kalesi, Hatay Arkeoloji Müzesi, Koz Kalesi (Kürşat Kalesi), Ulu Camii, Şalan Kale, St.Pierre Kilisesi, Harbiye (Defne), Payas Kalesi, Antakya Kalesi ve Surlar, Demirkapı, Cin Kulesi, Trajan Su Kemerleri, Mancılık Kalesi, Çevlik’in (Seleukeia Pieria) Tarihçesi, Titus (Vespasianus) Tüneli, Darbısak Kalesi, Haron ( Charonion) Kabartmaları, Bakras Kalesi.
İlçeleri
Altınözü, Belen, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas, Reyhanlı, Samandağ, Yayladağı
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apandisit nerededir, belirtileri nelerdir? (Kör bağırsak iltihabı)
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Hazar Vural Jane kimdir, kaç yaşında, nereli? Jane anlamı nedir?
2025 resmi tatiller takvimi: 2025 yılının resmi tatilleri hangi günlere denk geliyor?
Walmart nedir, ne işe yarar? Walmart Türkiye'de var mı? Dev şirket Walmart ile ilgili bilgiler!