hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hadi ipucu sorusu 6 Kasım: Budapeşte’nin arasındaki nehir nedir?

    Hadi ipucu sorusu 6 Kasım: Budapeşte’nin arasındaki nehir nedir
    expand

    Budin ve Peşte’nin sınırı olan aynı zamanda Budapeşte’yi ikiye ayıran nehir 6 Kasım’da Hadi ipucu sorusu olarak yarışmacılara soruldu. Osmanlı Dönemi’nde de önemli bir rolü olan bu nehir bazı türkülere de konu olmuştu. Peki, hadi ipucu sorununu yanıtı olan ve Budapeşte’nin ortasından geçen nehir hangisidir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Budapeşte’yi ayıran nehir olan Tuna Nehri 6 Kasım 2018’de Hadi yarışmasının ipucu sorusu olarak soruldu. Macaristan’da bulunan ve görsel şölen yaşatan bu nehir tarihi olarak da önemli bir role sahiptir. İşte Budapeşte’yi ayıran Tuna Nehri’nin özellikleri…

    TUNA NEHRİ ÖZELLİKLERİ

    Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.

    Tuna nehri havzası, 801.463 km2 toplam alanıyla Volga Nehri'nden sonra Avrupa'nın en büyük ikinci nehir havzasıdır. Nehir 10 ülkeyi katederek Karadeniz'e dökülmektedir. Tuna nehri havzası, 19 ülkeden 80 milyondan fazla insan tarafından paylaşılmakta olup, bu özelliği onu dünyanın en uluslararası nehir havzası yapmaktadır.

    Eğim durumuna göre Tuna nehri havzası; üst, orta ve aşağı havzalar olmak üzere üç alt bölgeye ayrılmaktadır. Üst havzası Almanya'daki kaynağından, Slovakya'dan Bratislava'ya kadar uzanır. Orta havza üç alt bölgeden en büyüğü olup, Bratislava’ dan Sırbistan ve Romanya sınırındaki Demirkapı barajına kadar uzanmaktadır. Romanya ve Bulgaristan arasındaki ovalar, platolar ve dağlar Tuna nehrinin Alt havzasını oluşturmaktadır. Karadeniz'e ulaşmadan önce nehir 3 ana kola ayrılmakta ve 6.750 km² lik Tuna Deltası'nı şekillendirmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tuna deltasından nehrin yukarısına doğru 2.411 km boyunca gemilerle nehirde yol almak mümkün olup, bu da toplam nehir uzunluğunun % 87’ sine tekabül etmektedir. Tuna nehri üzerinde, Kelheim ve Karadeniz arasında gemiler için 78 adet liman bulunmaktadır.

    Tuna nehrine doğuş yeri Kara Orman’ dan Karadeniz arasında 27 büyük, 300 den fazla küçük dere mansaplanmaktadır. Bunlar arasında Tisa 966 km ile en uzun kolu oluşturmakta ve en büyük havza alanına sahiptir. Ayrıca 500 km den uzun kolları; Prut (950 km), Drava (893 km), Sava (861 km), Olt (615 km), Siret (559 km) ve Inn (515 km) nehirleri oluşturmaktadır.

    Tuna nehri havzasını oluşturan ülkelere göre alan dağılımı şöyledir: Romanya (%29), Macaristan (%11,6), Sırbistan (%10,2), Avusturya (%10), Almanya (%7), Bulgaristan (%5,9), Slovakya (%5,9), Bosna-Hersek (%4,6), Hırvatistan (%4,4), Ukrayna (%3,8), Çek Cumhuriyeti, (%2,9), Slovenya (%2), Moldova (%1,6), Karadağ (0,9), İsviçre (%0,2), ve diğer (<%0,1 Arnavutluk, Makedonya, İtalya ve Polonya)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow