hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ömer Hayyam kimdir? Google'dan Ömer Hayyam sürprizi

    Ömer Hayyam kimdir Googledan Ömer Hayyam sürprizi
    expand

    Ömer Hayyam doğumunun 971. yılında dünyaca ünlü arama motoru Google tarafından doodle yapıldı. Ömer Hayyam sürprizi ile karşılaşan Google kullanıcıları internette “Ömer Hayyam kimdir?” sorusunun cevabını araştırıyor. Merak edenler için tüm detayları haberimizde derledik. İşte, rubaileriyle çağlara ışık saçan matematik dehası Ömer Hayyam’la ilgili tüm merak edilenler…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Google, kullanıcılarını bugün Ömer Hayyam sürprizi ile karşıladı. Dünyaca ünlü arama motoruna giren kullanıcılar Ömer Hayyam doodle’ı ile karşılaştı. 971. doğum günü nedeniyle hazırlanan doodle sonrası, “Ömer Hayyam kimdir?” sorusunun cevabı internette en çok araştırılanlar arsında yer alıyor. İşte detaylar…

    ÖMER HAYYAM KİMDİR?

    18 Mayıs 1048'de İran'ın Nişabur kentinde doğdu. Ömer Hayyam, bir çadırcının oğluydu. Bu yüzden acem dilinde çadırcı anlamına gelen soyadını babasının mesleğinden aldı. Ömer Hayyam, yaşadığı dönemde daha çok bilgin tanındı.

    Matematik ,fizik, astronomi ve tıp gibi rasyonel ilimler dışında müzik ve şiirle de yakından ilgilendi. Geçmişte yaşamış birçok ünlünün aksine Ömer Hayyam'ın doğum tarihi günü gününe bilinmektedir. Bunun sebebi, Ömer Hayyam'ın birçok konuda olduğu gibi takvim konusunda da uzman olması ve kendi doğum tarihini araştırıp tam olarak bulmasıdır.

    Hayyam aynı zamanda çok iyi bir matematikçiydi. Üçüncü dereceden bilinmeyen denklemlerle ilgili yazdığı bir eserinde bilinmeyen rakamın yerine Arapça'da "şey" anlamına gelen kelimeyi kullanmıştır. Daha sonra bu eseri diğer dillere çevrilirken İspanyolcaya "Xay" olarak geçmiştir. Daha sonra bu kelime ilk harfine indirgenerek bilinmeyen rakamın simgesi "x" olarak kullanılmaya başlamıştır. Binom Açılımını ilk kullanan bilim insanıdır. Hayyam, genelde şiirlerindeki eğlence düşkünlüğünün belirgin olmasından dolayı Rubaileri ile ünlenmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Günümüzde kullanılan Miladi ve Hicri Takvimlerden çok daha hassas olan Celali Takvimi'ni hazırlamıştır. Okullarda Pascal Üçgeni Fransız matematikçi Blaise Pascal'ın soyadıyla olarak öğretilen matematik kavramı aslında Ömer Hayyam tarafından oluşturulmuştur. Matematik, astronomi konularında dünyanın önde gelen bilim insanlarındandır. Birçok bilimsel çalışması olduğu bilinmektedir.

    Pek çok Rubai ünü sebebiyle Hayyam'ınkilerine karıştırılmıştır, bilinen kadarıyla Rûbailerinin sayısı 158'dir. Fakat kendisine mâl edilenler binin üzerindedir.

    ESERLERİ

    Hayyam'ın eserlerinden 18 tanesinin adı bilinmektedir, çeşitli bilim dallarında birçok eser yazmıştır.

    - Ziyc-i Melikşahi. (Astronomi ve takvime dair, Melikşah'a ithaf edilmiştir)

    - Kitabün fi'l Burhan ül Sıhhat-ı Turuk ül Hind. (Geometriye dair)

    - Risaletün fi Berahin İl Cebr ve Mukabele. (Cebir ve denklemlere dair)

    - Müşkilat'ül Hisab. (Aritmetiğe dair)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - İlm-i Külliyat (Genel prensiplere dair)

    - Nevruzname (Takvim ve yılbaşı tespitine dair)

    - Risaletün fil İhtiyal li Marifet. (Altın ve gümüşten yapılmış bir cisimde altın ve gümüş miktarının bilinmesine dair. Almanya Gotha kütüphanesinde bir nüshası mevcuttur.)

    - Risaletün fi Şerhi ma Eşkele min Musaderat (Öklid'in bir probleminin çözülmesi metoduna dair, Hollanda Leiden kütüphanesinde bir nüshası vardır. F. - Woepcke fransızcaya çevirmiştir.)

    - Risaletün fi Vücud (Felsefede ontoloji bahsine dair. Britanya kütüphanesinde bir nüshası mevcuttur.)

    -Muhtasarun fi't Tabiiyat (Fizik ilimine dair.)

    - Risaletün fi'l Kevn vet Teklif (Felsefeye dair).

    - Levazim'ül Emkine (Meskûn yerlerin iklimi ve hava değişikliklerine dair)

    - Fil Cevab Selaseti Mesâil ve fi Keşfil Hicab (Üç meseleye cevap ve alemde zıtlığın zorunlu olduğuna dair)

    - Mizan'ül Hikem (Pırlantalı eşyaların taşlarını çıkarmadan kıymetini bulmanın yöntemine dair)

    - Abdurrahman'el Neseviye Cevab (Hak Teâlâ'nın alemleri yaratmasının ve insanları ibadetle yükümlü kılmasının hikmetine dair)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nizamülmülk (Arkadaşı olan vezirin biyografisi)

    -Eş'arı bil Arabiyye (Arabça rûbaileri)

    -Fil Mutayat (İlim prensipleri)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow