Gıda zehirlenmesi: Nedir, belirtileri nelerdir?
Gıda kaynaklı hastalık, daha çok gıda zehirlenmesi olarak adlandırılır, kontamine, şımarık veya toksik gıdaların tüketilmesinin sonucudur. Oldukça rahatsız olmasına rağmen, gıda zehirlenmesi olağandışı değildir.
Gıda zehirlenmesi, zararlı bakteriler, virüsler veya parazitler içeren yiyeceklerin veya içeceklerin tüketilmesinin neden olduğu bir hastalıktır. Birçok gıda potansiyel olarak zararlı organizmalar içerdiği halde, genellikle pişirme sırasında tahrip olurlar. Ancak, ellerin yıkanması ve çiğ etin buzdolabınızın altında tutulması gibi iyi hijyen ve uygun gıda depolama yöntemleri kullanmıyorsanız, pişmiş gıdalar bile kirlenmiş ve sizi hasta eder.
Zehirli toksinler içeren yiyecekleri yemek de gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu toksinler, bazı mantar türleri gibi gıdalarda doğal olarak bulunabilir veya bozulmuş gıdalarda bakteriler tarafından üretilebilir. Bazı gıdalar, diğerlerine göre daha fazla gıda zehirlenmesi riski taşır. Bunlar az pişmiş et ve tavuk, yumurta, pastörize edilmemiş süt ürünleri, kabuklu deniz ürünleri ve yıkanmamış meyve ve sebzeleri içerir. En çok gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
- karın krampları
- ishal
- kusma
- iştah kaybı
- hafif ateş
- zayıflık
- mide bulantısı
- baş ağrısı
Potansiyel olarak hayatı tehdit eden gıda zehirlenmesinin belirtileri arasında şunlar bulunur:
- ishal üç günden fazla devam ediyor olması
- 101,5 ° F'den yüksek ateş,
- görmek veya konuşmak zorluk çekilmesi
- şiddetli belirtileri dehidrasyon içerebilir, ağız kuruluğu , herhangi bir idrar az geçen ve aşağıya doğru zorluk tutmak sıvıları
- kanlı idrar
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Walmart nedir, ne işe yarar? Walmart Türkiye'de var mı? Dev şirket Walmart ile ilgili bilgiler!
Apandisit nerededir, belirtileri nelerdir? (Kör bağırsak iltihabı)
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
THAAD Füze Savunma Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır? THAAD (Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması) Özellikleri
Bedenin Dili: Pilates Ne Demek Ve Faydaları Nelerdir?