Vücudumuzun Çalışma Sistemi: Kas Grupları ve İşlevleri
İnsan vücudunun kasları, vücudumuzun hareketinden ve duruşundan sorumlu olan organizmanın en önemli ve karmaşık sistemlerinden birini temsil eder. Eylemleri sayesinde spordan basit yürüyüşe kadar tüm günlük hareketlerimizi ve aktivitelerimizi gerçekleştirebiliyoruz.
İstemsiz kasların işlevi, kasılma yoluyla, içinde bulundukları organların şeklini veya iç çapını değiştirmektir. Bu işlev, herhangi bir içeriğin geçişine veya hariç tutulmasına izin vermek için gereklidir. İster yüz ifadeleri, ister bir ayağın, dilin veya bir kolun hareketi olsun, istemli kasların görevi her zaman aynıdır. İnsanın irade tarafından kontrol edilen kas hareketlerini gerçekleştirmesine izin vermek temel görevi olmaktadır.
Kas Grupları Çalışma Sistemleri
Kaslar çiftler halinde çalışır, yaptığımız her harekette bir kas kasılır ve bir gevşer, buna antagonist denir. Bu kas türü, herhangi bir kasılmadan sonra vücudumuzun normal pozisyonuna dönmesini sağlar. Kaslar, iki tür filamentten oluşan lifler olan miyofibrillerden oluşur.
Aktin ve miyosin. Bu filamentler birbirine dolanmıştır, kasılma sırasında aktin ve miyozin küçük çıkıntılar sayesinde birbirine yaklaşarak tutunurlar, ancak kas gevşediğinde lifler ayrılır. Kasılma sırasında iki lif olan aktin ve miyozin kayması, tam olarak iç içe geçip üst üste bindikleri için kasın kısalmasına neden olur.