Biyolojisi
Kutup ayılarının biyolojisi gereği, ilkbahar aylarında üremeye uygun dönemleridir. Gebelik süresi anne ayının sağlık durumuna bağlı olarak değişse de genellikle 8 - 9 aydır. Dokuz ayın sonunda anne ayı daha önce hazırlamış olduğu yuvada doğum yapmaktadır. Yapılan araştırmalar kutup ayılarının 1 ve dört arasında doğum yapabildiği konusundadır.
Yavrular doğduğunda tüysüzdür, aynı zamanda gözleri de görmemektedir. Yavruların ağırlığının yarım kg (500 gr) olduğu bilinmektedir. Sonbahar aylarından başlamak üzere ilkbahar aylarına kadar yuvada kalmaktadır. Zorlu kış koşullarıyla mücadele ederek yavrusunu büyütmektedir.
Yavru kutup ayıları yemek yemeye başlasa dahi 2-3 yaşına kadar anne sütü almaya devam etmektedir. Kutup ayıları, diğerleriyle mücadele edebilmesi için yavrularına kovalama ve güreşmeyi öğretmektedir. Bu da yavruların anneden ayrılarak doğal ortama geçtiğinde başının çaresine bakabilmesini sağlamaktadır.
Koruma Çabaları
Kutup ayılarının doğurganlık özelliklerinin düştüğü ve neslinin tükenmeye yakın olduğu bilinmektedir. Kutup ayılarının koku alma duyuları çok gelişmiştir. En büyük etobur olarak tanınan kutup ayıları, fok balığının kokusunu çok uzaklardan alabilmektedir.
Duyu ve görme yetileri insana benzemektedir. Yavru kutup ayılarının 3 ila 4 yaşlarında cinsel olgunluğa eriştiği bilinmektedir. Erişkin kutup ayısının ise 30 yıldan fazla yaşadığı bilinmektedir.