BRICS nedir, ne demek? BRICS üye ülkeleri isimleri...
Rusya'nın Nijniy Novgorod kentinde 10-11 Haziran 2024 tarihinde BRICS ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı düzenlenecek. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da BRICS toplantısına katılacağını belirtmişti. Türkiye’nin BRICS toplantısına katılımı ile ilgili açıklamaların ardından detaylar merak edilmeye başlandı.

G20’ye rakip olduğu iddialarıyla sık sık gündeme gelen BRICS, bu sefer de Türkiye’nin yapılacak toplantıya katılımı ile gündemdeki yerini koruyor. Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin’in başkenti Pekin’deki temasları sırasında, kendisine yöneltilen “Ankara, BRICS’e katılmak ister mi?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Elbette isteriz, neden istemeyelim. AB ile Gümrük Birliği anlaşmamız var, aynı zamanda BRICS gibi farklı platformlarda, partner ülkelerle işbirlikleri için yeni fırsatlara bakıyoruz.”

BRICS terimi ilk olarak 2001 yılında Goldman Sachs ekonomisti Jim O'Neill tarafından BRIC olarak kullanıldı ve Güney Afrika'nın 2010 yılında gruba katılmasıyla BRICS oldu. Grup, ilk zirvesini 2009 yılında Rusya'nın Yekaterinburg kentinde düzenledi. BRICS, küresel ekonomik sistemi daha kapsayıcı ve dengeli hale getirmeyi amaçlar. Üye ülkeler arasında ticaret ve yatırımın artırılması, ekonomik işbirliklerinin güçlendirilmesi bu amaçlar arasındadır. BRICS ülkeleri arasındaki ikili ilişkiler eşitlik, karşılıklı olarak devlet işlerine karışmama ve ortak fayda ilkeleri üzerine kuruludur.

BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan bir uluslararası ekonomik işbirliği grubudur. BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur (Brasil, Russia, India, China, South Africa). Bu beş ülke, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 42'sini ve küresel GSYİH'nın yüzde 23'ünü temsil ediyor. Grup, Güney Afrika ev sahipliğinde düzenlenen 2023 BRICS Zirvesi’nde genişleme kararı aldı. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak’ta BRICS’e katıldı.

BRICS'in amacı, ekonomik büyüme, bölgesel gelişim ve çok taraflılık yoluyla küresel ekonomiye daha büyük bir katkı sağlamak ve üye ülkeler arasında daha fazla ekonomik, politik ve sosyal işbirliği geliştirmektir. BRICS ülkeleri hızlı bir gelişim içerisindedirler ve 2050 dünyasında önemli konumları bulunacaktır.
BRICS, uluslararası meselelerde koordinasyon ve işbirliğini teşvik eder. Üye ülkeler, uluslararası platformlarda ortak pozisyonlar alarak etkilerini artırmayı hedefler. BRICS ülkeleri, kendi kalkınma bankalarını - Yeni Kalkınma Bankası (NDB) - kurmuşlardır. Banka, altyapı ve sürdürülebilir kalkınma projeleri için finansman sağlamak amacıyla 2014 yılında faaliyete geçmiştir. Üye ülkeler arasında eğitim, kültür ve bilim alanlarında işbirliği geliştirilmesi, gençlik değişim programları ve akademik işbirlikleri teşvik edilir.
ÇİN TEMASLARINDA GÜNDEME GELDİ: TÜRKİYE BRICS'E KATILACAK MI?