hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya Ruh Sağlığı Günü: Ruh sağlığını korumanın yolları

    Dünya Ruh Sağlığı Günü: Ruh sağlığını korumanın yolları
    expand

    Bugün Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak kutlanıyor. Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu'nun projesi olarak ortaya çıkan ve her yıl 10 Ekim'de kutlanan bu günde toplumda farkındalık yaratmaya yönelik etkinlikler düzenleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün bir çok ülkede Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak kutlanıyor. 1992 yılından bu yana kutlanan bu gün aslında Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu'nun bir projesi olarak ortaya çıktı ve bu özel günde toplumda bir farkındalık yaratmak amaçlanıyor.

    Ruh sağlığımız bozuk

    Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından geçtiğimiz yıllarda paylaşılan verilere göre günümüzde her 4 kişiden biri hayatlarının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkileniyor. 75 yaşına gelen kişilerde ise bu oran yüzde 50'nin üzerine çıkıyor. Tüm dünyada ise 450 milyonu aşkın insan ruh sağlığı problemi yaşıyor ancak bu insanlardan yalnızca 20 milyon kadarı bunun için yardım alıyor. Türkiye'de ise ruh sağlığı konusunda yeterli tedavi hizmeti alınamıyor. En sık görülen ruhsal hastalıklar arasında depresyon, alkol kullanımı, davranış bozukluğu, şizofreni yer alıyor.

    Ruh sağlığınızı koruyun

    Us Psikiyatri Enstitüsü’nden Psikiyatrist Dr. Uğur Hatıloğlu, ruh sağlığını koruma yöntemleri konusunda bilgiler verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun için öncelikle bireylerin kendileriyle ilgilenmeleri, keyif aldıkları şeyler için zaman ayırmaları gerekiyor. Yine insanların hata yapabileceklerinin farkında olmak ve buna göre davranmak, hoşgörülü olmak ruh sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Hayatta her şeyin öngülebilir olması beklentisi içsel huzursuzluğu arttırıyor. Bu nedenle kişinin belirsizliklere hazır olması gerekiyor. Katı prensiplere sahip olmak, önyargılı olmak da mutlu olmayı engelliyor.

    Yine mutlu olmak için sürekli suçlayıcı olmaktan uzak durmak gerekiyor. Yaşanan her olmusuzluta başkasını, dünyayı ya da kaderi suçlamak bireyleri mutsuz ediyor.

    ağlıklı bireyler değiştirebilecekleri koşullar ve durumlarla ilgili aksiyon alırlar, değiştiremeyeceklerini kabullenir veya buna dayanırlar. Çünkü zorluklarla başa çıkmanın yolu ya mücadeleden, ya katlanmaktan, ya da ayrışmaktan geçer.

    Ulaşılamaz hedefler koyup hayal kırıklığına uğramaktansa küçük hedefleri adım adım geçmek veya gerektiğinde hedef değiştirebilmek umutsuzluğa iyi gelir.

    Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın, başkalarının yorumlarına göre kendi değerinizi ölçmeyin ve kendinizi başkalarına kanıtlamak için uğraşmayın.

    Bir insanın sadece kendi ekseni etrafında dönmemesi, kişilerarası ilişkilerini sıcak tutması bireyi daha mutlu kılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplumun bir parçası olmak bireyi daha rahat, daha güvende ve daha mutlu hissettirir. Toplumsal ahlaki değerlere göre davranmak; hem kendi haklarını, hem de başkalarının haklarını korumak, toplumun sürekliliğine az da olsa katkıda bulunmak kişinin refah duyumsamasına da yardımcı olur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow