hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğanın Lezzetli Hediyesi: Şapka Mantarı Ve Faydaları

    Doğanın Lezzetli Hediyesi: Şapka Mantarı Ve Faydaları
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Günümüzde bir milyondan fazla mantar türü vardır ve hala sık sık yenileri keşfedilmektedir. Bu türlerin birkaç yüzü, tarih öncesi çağlardan beri yaygın olarak yenmiştir. Açıkçası, en popüler olanları, şapka mantarlarıdır. Yetiştirilmiş bu çeşit mantarlar tüm yıl boyunca bulunabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Ağacın altlarında, çimenlerde yetişen, dış görünüşü şemsiye biçiminde olmaktadır. Şapkalı mantarlar zehirli ve zehirsiz çeşitleri vardır. Aynı zamanda protein, bakır, demir, fosfor ve vitamin bakımından da zengindir. 

     Doğanın Lezzetli Hediyesi: Şapka Mantarı

     Şapka mantarları toplanması gereken zamanda inci gibi beyazken toplanmalı ve toplandıktan sonra hızla yenilmelidir.

     Pembe veya siyahken yutmayın çünkü toksik hale gelir. Özellikle şapka mantarları içinde bulunan antioksidanlar (selenyum), eser elementler (fosfor, demir, çinko, bakır) ve B vitaminleri (sinir sistemi ve beyin için), C, E ve vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemimizi nasıl koruyacağını bilir.

     Lifleri sayesinde sindirim sistemi için iyi bir besin kaynağı olmaktadır. Besin zenginliği nedeniyle bu mantar ete en iyi bir alternatif olmaktadır.

     Şapka Mantarı Özellikleri 

     Şapka mantarları yaklaşık %80 su içerirler ve kalorileri çok düşüktür. Bu mantarlar çiğ olarak yenmemelidir. Zayıf sindirilebilirler ve ayrıca toksik olabilirler. Bu mantar, yaşlandıkça pembeye dönüşen güzel beyaz lamellere sahiptir. Çok fazla tüketilen bu mantarlar; fındık kokusuyla gastronomi alanında oldukça popülerdir. Sağlık açısından, tazeyken tüketilmesi gerekmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Sadece lezzetli olmakla kalmaz, aynı zamanda besleyici olduğu kadar tedavi edici özellikleri de vardır. Yorgunluğa karşı da canlandırıcıdır. Aynı zamanda meme kanserine karşı etkili olan şapka mantarları, bu mantarı tüketen kadın grubunun meme kanseri risk oranının %90 oranında düştüğü görülmektedir. Ayrıca sağlık açısından pek çok faydası olan bileşikler içerir.

     Şapka Mantarı Faydaları 

     Şapka mantarları; bağırsak geçişini düzenlemeye, tokluk hissini desteklemeye, mikrobiyotayı uyarmaya ve kan kolesterolünü düşürmeye yardımcı olur. Düşük kalorili alımlarına göre protein açısından ilginç bir katkı sunar. Diğer yiyeceklere ek olarak bir yemeğin protein içeriğini arttırırlar.

     Aynı zamanda şapka mantarlarının kanser önleyici ve idrar söktürücü faydaları da vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve özellikle daha etkili oldukları için antibiyotik veya anti-inflamatuar tedavilerle bir röle görevi görürler.

     Kardiyovasküler hastalıkları önlemede ve bağışıklığı canlandırmada mükemmeldir. İz elementler ve vitaminler açısından zengin, iyi dozda selenyum (yaşlanma karşıtı) ve D2 vitamini (kemik mineralizasyonu için) taşır. Ayrıca amino asit içeriği sayesinde hasar görmüş kas dokusunun yeniden yapılanmasına yardımcı olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Şapka Mantarları Seçimi 

     Kültür mantarları yani şapka mantarı için, kapağı tamamen yapıştırılmış ve gövdeye kapatılmış olanları seçin, çünkü bu bir tazelik garantisidir. Renkleri tek tip olmalıdır. Açıkçası, tüm yabani mantarlar için, taze olup olmadıklarını esas olarak onları inceleyerek görebiliriz.

     Mantarın özelliği olmadıkça yumuşak, lekeli veya buruşuk mantarlardan kaçınılmalıdır. Şapka mantarlar buzdolabında bir hafta ile 10 gün arasında, tercihen kese kağıdı içinde ve ayakları yukarıda olacak şekilde saklanabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow