hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bilinçli İletişim: Hazırcevap Olmanın Yolları

    Bilinçli İletişim: Hazırcevap Olmanın Yolları
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Hazırcevap olmak her soruya her ortamda anında cevap verebilme yeteneğinin olmasıdır. Ortamı sessizlikten kurtarmak ve hızlı cevap vermek bir yetenek olarak karşımıza çıkar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      Bilinçli İletişim: Hazırcevap Olmanın Yolları

     Hazırcevaplılık, her ortamda her soruya hemen cevap vermek ve ortamı sessizlikten kurtarmak demektir. Etkili bir iletişim kurmak için karşılıklı konuşmanın sürmesi ve iletişimin sekteye uğramaması oldukça önemlidir. Konuşurken kısa kelimeler kullanmak ve tek cümleler etmek konuşmanın kısa sürmesine neden olabilir. Bu noktada önemli olan durmadan konuşmaktır.

     Bazen öyle sorular ile karşılaşılır ki insan ne söyleyeceğini ya da ne cevap vereceğini bilemeyebilir. Beklenmedik çıkışlarda insanlar şaşırabilir ve bu da garip bir görüntü elde etmenizi sağlar. Bazen bilgi sahibi olmadığınız konularda söylemler yapmanız gerekir ve duraksamadan bunların söylenmesi önemli olur. Çünkü duraksayarak konuşmak karşıdaki insanda sıkılma yaratabilir ve iletişimin kısa sürmesine neden olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Eğer kişi kendini dinletecek bir konuşma yapamazsa karşı taraf dinlemekten sıkılabilir. Hazırcevap olmak tek kelimeden yola çıkarak da olsa uzun konuşmalar yapabilecek yetenekte olmaktadır. Fikir boşluğu olduğunda bu boşlukları doldurabilmek ve konuşmanın altında kalmamak hazırcevap olmaktır.

     Hazırcevaplılık Nedir?

     Hazırcevap olmak her ortamda her anda sorulara anında cevap verme yeteneğine sahip olmak demektir. Bazı insanlar ani bir durumun karşısında ne söyleyeceklerini bilmezler ve donup kalırlar. Kimi insanlar ise hemen her şeye cevap verirler ve hiçbir söylemin altında kalmazlar. Bunun altında elbette çok kelime bilmek ve hızlı düşünebilmek vardır.

     Bir kişi ne kadar hızlı düşünebiliyor ve ne kadar fazla kelime biliyorsa o kadar hızlı cevap verme yeteneğine sahip olur. Her gün düzenli olarak sözlük okumak, kelime ve bulmaca oyunları da çözmek hazırcevap olmak için gereklidir. 

     Hazırcevap Nasıl Olunur?

     Kelime bilgisinin fazla olması hemen her şeye cevap verme yeteneğini artırmaktadır. Her gün yeni bilgiler öğrenerek ya da kelimelerin anlamları hakkında bilgi sahibi olarak hazırcevap olmak mümkündür. Sık sık kelime oyunları oynamak ya da bir durumu farklı şekillerde anlatabiliyor olmak hazırcevap olmak için önemlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Aynı harfle başlayan kelimelerin oluşturduğu cümleleri kurmak ya da alakasız kelimelerle ilgili fikir sahibi olmak gerekebilir. Bol bol deyim ve atasözü bilmek de hazırcevap olmak için önemli sayılmaktadır. Her duruma uygun kelime, atasözü ve deyim bilirseniz duruma göre cevap verme imkanınız da artar. 

     Hazırcevap Olmak

     Birçok kişi sürekli keşke orada böyle deseydim, keşke ona cevap verebilseydim gibi söylemlerde bulunur. Bu, genellikle o an söylemediği ve sonradan aklına gelen cevaplar ile ilgili olur. Kişiler bazen ani söylemlere karşı cevap veremezler ve tepkisiz kalırlar.

     Hazırcevap olmak bunların olmamasını sağlar ve hemen herkese cevap verme yeteneği olarak karşımıza çıkar. Hazırcevap kişiler içlerinde herhangi bir şey kalmadan her ortamda her şeye cevap verebilirler.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow