hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Batlamyus Kimdir? Ptolemy Teoremi Nedir, Özellikleri Nelerdir?

    Batlamyus Kimdir Ptolemy Teoremi Nedir, Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Bilim insanlarının keşif ve buluşları sayesinde insanlık bugünkü gelişimine kavuşmuş bulunmaktadır. Batlamyus’ da Yunan bir astronom, coğrafya, matematikçi ve müzik bilgini olarak bilinmektedir. Batlamyus modeli, dünyayı merkez alarak yaptığı çalışmalar sonucunda evren modeli oluşturarak güneş sistem modelini de önermiş bir bilim insanıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Batlamyus Kimdir?

    Batlamyus, pek çok alanda uzmanlık geliştirerek, matematik sihirbazı olarak tanınan bilim insanıdır. Batlamyus uzmanlığı matematikle sınırlı değildir. Ptolemy Teoremi, matematiksel coğrafya kavramı ve Astronomi alanlarında da büyük gelişmeler keşfederek bilim dünyasına ışık tutmuştur. Batlamyus, İskenderiye doğumlu 85 ile 165 yılları arasında yaşamıştır.

    Efsanevi bir varlık olan Batlamyus, Yunan bilginidir. İskenderiye doğumlu Yunan, matematik dehası, Ptolemy Teoremi adını verdiği teoremi geliştirmiş bulunmaktadır. Batlamyus Teoremi, Astronomi alanında yazdığı kaynaklar, müzik gelişmeleri ve Coğrafya keşifleri bilim çevrelerince kaynak kabul edilmiştir. Astronomi kitabı halen bilim dünyasında rehber olarak kullanılmaktadır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ptolemy Teoremi Nedir, Özellikleri Nelerdir?

    Ptolemy teoremi, Yunan bilgin İskenderiyeli Batlamyus tarafından bulunmuştur. Batlamyus’ un Dünya merkezli geosentrik evren modeli, dünyanın sabit olup diğer gezegenlerin etrafında döndüğünü öne sürmektedir. Dünya sabit olup, güneş, ay ve diğer gezegenler etrafında dönmektedir. Ptolemy teoremi, daire içerisine çizilen bir dikdörtgende, köşegen uzunlukları çarpımı, çift uzunluk çarpımlarının toplamına eşit olmaktadır. Asıl adı Klaudyos Batlamyus olan İskenderiyeli bilim insanı eserleri orta çağın kapanmasını sağlayabilecek Astronomi ve Coğrafya alanında derlemesi bulunmaktadır. Bunlar;

    Büyük Derleme, Matematikis Sintakis, megale Synyaxis, Almagest,

    Coğrafya Klavuzu, Geografike Hiphegesis olarak bilinmektedir.

    Yunan bilgin Batlamyus, Astronomiyi sistematik işleyişe kavuşturan ve Gökbilimlerini derlemiş bir dâhidir. Dünya merkezli Güneş sistemini öneren Batlamyus, dünya merkezli evren kavramlarını bilim dünyasına sunmuştur. Coğrafya kılavuzunda ise Batlamyus, Roma döneminde tanınan bütün bilim insanlarını toplamış ve eserini tanıtmıştır. Daha sonra dünya Batlamyus haritası eseri Kristof Kolomb’a kadar kaynak kabul edilmiştir.

    Batlamyus Eserleri 

    Astroloji alanında ürettiği 4 kitap, Quadripartitum, Litaretürün en önemli kaynağı sayılmıştır. Günümüzde dahi etkileri devam eden astroloji, burçların takımyıldızlara göre değil, mevsimlere göre düzenlenmesi gerektiğini düşünmektedir. Batılı astroloji sistemi olarak kabul edilen sistem mevsimsel astroloji kurulmasının yolunu açmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Batlamyus Teoremi, bir daire içine yazılan dikdörtgenin, karşılıklı kenarlarında bulunan ürün toplamı, iki köşegende bulunan ürün toplamına eşit olduğunu kanıtlayan sistemdir. Claudius Ptolemy, bir Yunan efsanesi olarak yaşadı, matematik sihirbazı olarak da adını taşıyan teoremi keşfetti.

    Ptolemy Teoremi; karşı taraf ürünlerinin AB X CD + BC X AD toplamları köşegenlerin ürün toplamına eşittir. ( AC X BD) şeklinde görülmektedir. Yunan Astronom, matematik ve Coğrafya alanlarında eserler ortaya koyan Batlamyus, Geometri alanında eşitliği keşfetmiştir. M.S. 100 yılında doğdu, M.S 170 yılında İskenderiye’ de ölmüştür. Matematik, Coğrafya, Astronomi ve Optik alanlarında büyük katkılar sunmuştur. Bütün çalışmalarını Mathematike Syntaxis adını verdiği eserinde toplamış ve bilim dünyasına armağan etmiştir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow