Alüminyum Kullanım Alanları Nelerdir? Alüminyum Özellikleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?

Alüminyum dünyada bulunan pek çok elementten sadece bir tanesidir. Elementlerin her birinin farklı yapısal özellikleri bulunmaktadır. Özelliklerine ve yapıların göre kullanım alanları belirlenmektedir. Gümüş renge sahi bir meta olan alüminyum boksit cevheri olarak anılmaktadır. Özellikleri ve yapısı ile farklı kaynaklardan bilgi edinmek mümkün olmaktadır.
Alüminyum Nedir?
Alüminyum yeryüzünde bulunan pek çok elementten biri olarak bilinmektedir. Rengi gümüştür ve simgesi AL olarak belirtilmektedir. Atom numarası 13 olan bu metalin farklı yapısal özellikleri bulunmaktadır.
Alüminyum Kullanım Alanları Nelerdir?
Alüminyum endüstri alanında pek çok alanda kullanılmaktadır. Yapısal olarak soğuyarak ısıyı emme özelliği vardır. İşlenmesi kolay bir metaldir. Kullanım alanları da buna göre belirlenmektedir. Alüminyumun kullanım alanları şunlardır;
Taşıtlarda
İnşaat alanında
Elektrik ve elektronik donanımlı araçlarda
Uçaklarda
Uzaya donanımlarında
Aksesuarlarda
Mobilyalarda
Aydınlatma araçlarında
Soğutma sanayisinde
Alüminyum Özellikleri Nelerdir?
Alüminyumun kullanım alanlarına oluşturan pek çok özelliği bulunmaktadır. Bakırdan daha uygun fiyatlı olması ve kolay işlenmesi nedeniyle bakıra alternatif olabilmektedir. Isıyı emme özelliği vardır. Bu özelliği nedeniyle soğutma sanayinde kullanılmaktadır. Gümüş renkli ve parlak bir metaldir. Bu özelliği ile şık bir görüntü vermektedir. Aksesuar ve ev eşyası olarak kullanılması söz konusu olmaktadır. Alüminyumun özellikleri şöyle sıralanabilir;
Yumuşak ve kolay işlenebilir
Parlaktadır.
Hava şartlarına karşı dayanıklıdır.
Sıvı ve gazlara karşı dirençlidir.
Ani gelen darbelere karşı dayanıklıdır
Isı ve elektriği kolay iletir.
Alüminyum Nerelerde Kullanılır?
Alüminyumun farklı kullanım alanları bulunmaktadır. Bu durum yapısal özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Bakırın yapısal özelliklerine yakın olması ama bakırdan ucuz olması nedeniyle kullanım alanı artar. Ayrıca alüminyum hızlı şekilde soğur. Isıyı emme özelliği vardır. Bu özellikleri nedeniyle soğutma sanayinde kullanımı mümkün olmaktadır.
Görüntü olarak şık bir görsellik sunmaktadır. Evdeki mobilyalarda kullanımı söz konusu olmaktadır. Çünkü şık bir aksesuar olmaktadır. Çağımızın metali olarak değerlendirilmektedir. Ambalaj sanayinde kullanımı söz konusu olmaktadır. İletken bir yapısı olduğu için elektrik kablosu, elektrik nakil hatlarında kullanımı söz konusu olmaktadır.
Alüminyumun hafif bir yapısı vardır. Bu nedenle uçaklarda, arabalarda kullanılmaktadır. İnşaat sektöründe iç ve dış yapılarda sorusuz şekilde kullanılmaktadır. Yüksek dayanıklılık özelliği nedeniyle dış cephelerde tercih edilmektedir.
Alüminyum Çağımızın Elementi
Teknoloji her geçen gün gelişmektedir. Bu gelişim ile birlikte alüminyum kullanımlı ürünler artmaktadır. Oksidasyona karşı dirençli olması elementin kullanım alanını ve ihtiyacını arttırmaktadır. Doğada boksit cevheri olan var olmaktadır. Günümüzde ve gelecekti çok tercih edilecek olmasının nedeni ise doğada fazla olmasında kaynaklanır. Elektroliz ile ayrıştırılarak yapılmaktadır. Korozyon direnci vardır.
Alüminyum alaşım halinde olduğunda 15 kat daha dayanıklı hale gelmektedir. Yapısal olarak zarar verici bir özelliği bulunmamaktadır. Günümüzde doğaya en az zarar veren malzemeler değer kazanmaktadır. Alüminyum ise geri dönüşümlü bir metaldir. Endüstride farklı alanlarda kullanılarak ekonomiye katkı sağlamaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apandisit nerededir, belirtileri nelerdir? (Kör bağırsak iltihabı)
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Pestisit nedir, zararları nelerdir? Pestisit zehirlenmesi ne demek?
Eurofighter Nedir? Eurofighter Typhoon Özellikleri ve Kullanan Ülkeler
Hazar Vural Jane kimdir, kaç yaşında, nereli? Jane anlamı nedir?