Alt-üst soy bilgisi sorgulama nasıl yapılır?
Alt-üst soy bilgisi sorgulama e-Devlet'in son dönemde hizmete açtığı ve kısa sürede en çok kullanılan hizmetler arasına giren işlemlerinden oldu. Çok sayıda vatandaş soy ağacı sorgulama işlemini e-Devlet'te bulunan alt-üst soy bilgisi sorgulama hizmeti ile gerçekleştirerek ailesinin geçmişine dair bilgi sahibi oldu. Halen popüler hizmetlerin başında gelen soy ağacı sorgulama hakkında merak edilenler haberimizdedir.
Pek çok işlem e-Devlet Kapısı sayesinde internetten yapılabiliyor. Bu sistemin kapsamı yeni hizmetlerin eklenmesiyle sürekli genişlerken, sistemde yer alan hizmetlerden bazıları diğerlerine göre oldukça talep görüyor. Bunların başında ise yakın zamanda sisteme dahil edilen, "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" geliyor. Peki soy ağacı sorgulama olarak da bilinen alt-üst soy bilgisi sorgulama nasıl yapılıyor? İşte detaylar...
e-Devlet Alt-Üst Soy Bilgisi sorgulama nasıl yapılır?
Öncelikle bu işlemi yapabilmek için e-Devlet'in internet sitesine (www.turkiye.gov.tr) gidin, T.C. kimlik numarası ve şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapın. Daha sonra 'Hizmetler' bölümüne gelerek burada 'Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü' kategorisi altında bulunan 'Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama' seçeneğine tıklayın ve işleminizi gerçekleştirin.
Öte yandan bu işleme e-Devlet'te yer alan arama bölümüne 'soyağacı' kelimesini yazarak arama yapabilir, arama sonucunda karşınıza çıkacak olan 'Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama' seçeneğine tıklayarak yine işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bu işlemi gerçekleştirmenizin ardından talep oluşturmuş olacaksınız. Ardından sizin soy belgeleriniz toparlanıp derlenecektir ve işleminiz tamamlandığında e-Devlet sistemine kayıtlı cep telefonu numaranıza bilgilendirme mesajı gönderilecektir. Bu mesajı gördükten sonra yeniden sisteme girerek soyağacınızı görebilirsiniz.
Bu işlemi daha önce gerçekleştirdiyseniz sisteme girdiğinizde anında soyağacınızı görebilirsiniz.
Şifreniz yoksa
e-Devlet'e girmek için bir şifreye sahip olmanız gerekmektedir. Eğer bir şifreye sahip değilseniz, şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliğin(nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi, hakim ve savcı kimlik kartları, süresi dolmamış (geçerli) çalışma izin kartı) ibraz ederek Yurt içinde PTT Merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerden şifre alabilirsiniz.
Bununla birlikte, mobil imza, elektronik imza veya internet bankacılığı kullanılıyorsa, e-Devlet Kapısına bunlardan biri ile giriş yaptıktan sonra şifre oluşturulabilir. Pilot il olan Bolu’da kullanılan elektronik kimlik kartı ile de Türkiye.gov.tr adresine giriş yapılabilir ve şifre oluşturulabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apandisit nerededir, belirtileri nelerdir? (Kör bağırsak iltihabı)
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Pestisit nedir, zararları nelerdir? Pestisit zehirlenmesi ne demek?
Eurofighter Nedir? Eurofighter Typhoon Özellikleri ve Kullanan Ülkeler
Hazar Vural Jane kimdir, kaç yaşında, nereli? Jane anlamı nedir?