hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya Kadınlar Günü neden kutlanıyor? İşte tarihi ve önemi

    Dünya Kadınlar Günü neden kutlanıyor İşte tarihi ve önemi
    expand

    8 Mart Dünya Kadınlar Günü geldi çattı. Bir yılın günleri içerisinde en anlamlı günlerden olan bugünün değeri tarihinde büyük bir mücadele yatmasından kaynaklanmaktadır. Tarih boyunca ikinci plana atılan kadınlar, hayatın her alanında mücadele ederek hakettikleri saygıyı kazandılar. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü de bu büyük mücadeleyi onurlandıran bir gündür. Peki bugünün önemi nereden gelmektedir? Neden 8 Mart'ta kutlanmaktadır? İşte Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihçesi...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün tüm dünya kadınlarının günü... Bugün için çeşitli etkinlikler düzenlenerek kadınların özel oldukları, değerli oldukları gösterilmeye çalışılmaktadır. Ancak bu gösteriler yeterli değildir. Önemli olan her gün kadınların değerli olduklarını, erkekler gibi hakları olduklarını, canlarının yandığını, yaşamın kaynağı olduğunu yatırlamaktır. Sadece anne ya da kız kardeş olmalarından dolayı değil, birey oldukları için kadınlara her zaman hak ettikleri değeri göstermek gerekmektedir. Bu anlamda Dünya Kadınlar Günü aslında bir semboldür. Kadınlar Günü armağan edilmiş bir gün değildir. Tarih boyunca kadınlar birey olma mücadelesi vermişlerdir. Sosyal, siyasal, ekonomik yaşamda söz sahibi olma mücadelesi veren kadınlar el attıkları tüm alanlarda en az erkekler kadar başarı göstermiş, saygı duyulacak işlere imza atmışlardır. Bu mücadelerin bir sonucudur Dünya Kadınlar Günü... Peki bu anlamlı gün nasıl ortaya çıktı? Neden 8 Mart olarak belirlendi? İşte Kadınlar Günü'nün tarihçesi...


    Kadına şiddete şarkıyla hayır dediler

    Dünya Kadınlar Günü mesajları için tıklayın

    Kadınlar grevde

    8 Mart 1857'de Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York kentinde dokuma fabrikasında çalışan 40 bin işçi daha iyi koşullarda çalışmak istedikleri için greve başladılar ancak polis işçilere saldırdı. Bunun ardından fabrikaya kitlenen işçiler, fabrikada çıkan yangından kurtulmaya çalıştı fakat fabrika önünde kurulan barikatlar kaçmalarına engel oldu ve 123 kadın işçi burada hayatını kaybetti. Bu olayda hayatını kaybedenlerin cenazesine on binler akın etti.

    II. Enternasyonal ve Dünya Kadınlar Günü'nün kabulu

    Aradan yıllar geçti ve II. Enternayonal kongreleri kapsamında 1910 yılında Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin liderlerinden Clara Zetkin, tekstil fabrikasında yaşamını yitiren kadın işçilerin anısına 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisinde bulundu ve bu öneri konferansta oy birliğiyle kabul edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadınlar Günü hakkında merak edilenler

    8 Mart'ın belirlenmesi

    Aslında Kadınlar Günü için önceleri kesin bir tarih belirlenmedi. 1921 yılında Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleştirilen III. Enternasyonal Komünist Kadınlar Toplantısı'nda kadınlar için belirlenen günü adının 'Dünya Emekçi Kadınlar Günü' olarak anılmasına karar verildi. Fakat I. ve II. Dünya Savaşı yıllarında bazı ülkelerde bu günün anılması yasaklandı. 1960'lı yılların sonunda ise ABD'de gerçekleşen çeşitli gösterilerin ardından Batı Bloku ülkelerinde giderek daha güçlü şekilde gündeme geldi. 16 Aralık 1977 tarihinde ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti.

    Kadınlar Günü resimli mesajları

    Türkiye'de Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün kutlanması

    Ülkemizde ilk kutlama 1921 yılında yapıldı. Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanan bu gün, sonraki yıllarda giderek yaygınlaşırken, 1975 yılı ve sonrasında yaygın ve yığınsal olarak kutlanmaya başladı. Bu yıl Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı progamından etkilenen Türkiye'de, "Türkiye 1975 Kadın Yılı Kongresi" yapıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de Dünya Kadınlar Günü kutlamaları 1980 yılı ve sonrasında sekteye uğradı. 12 Eylül 1980'de darbe yapan cunta, ülkede dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasını yasakladı. 1984 ve sonrasında kadın örgütlerinin yeniden devreye girmesi ile Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlanmaya devam ediyor.

    Triangle Gömlek Fabrikası'nda çıkan yangın

    New York'un 20. yy'da yaşadığı en büyük facia olan Triangle Gömlek Fabrikası yangını 123 kadın, 23 erkek işçinin ölümü ile sonuçlandı. Fabrikada bazıları çocuk yaşta olan ve zor şartlarda çalıştırılan işçiler, daha iyi şartlarda çalışmak için greve başladı. Ancak polis eylemcilere müdahale etti. Bu sırada binanın 8. katında başlayan yangından kimi işçiler kurtulmayı başarsa da, 9. katta çalışan işçiler yangın uyarısını zamanında alamadı. Yangından kaçmak isteyen işçiler bir çıkışın yangından dolayı yapandığını görünce diğer çıkışa yönelse de, bu çıkış kapısı da kitlenmişti. Bu nedenden dolayı 62 kadın pencereden atlayarak kurtulmayı denerken yaşamını yitirirken, diğer işçiler ise yanarak can verdiler.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow