2017 KPSS başvuruları ve ücretleri ne zaman sona eriyor?
Lisans üzerinden sınava girecek olanlar için 2017 KPSS başvuruları ve ücretleri için son gün ne zaman? Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, AİS sayfasında başvuru tarihini açıklarken, geçen hafta ücretler konusunda güncellemeye gitti. 420 liralık ücret konusunda sosyal medyada eleştiri yağmuruna tutulan kurum, resmi internet adresinde "kamuoyu" açıklaması yaptı. Alan sınavları üzerinden yapılan açıklamada ücretler düştü.
Lisans mezunları devlet kadrolarında çalışmak için yapılacak sınavda başvuru tarihleri için son güne gelindi. Ücretler için 24 Mart 2017 Cuma günü. Başvuru yapacak olan adaylar için fotoğraf güncellemesi yapmayanlar bugün yapabilirler.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ücret konusudna kendi sitesinden bir açıklama yaptı. Ücretlerin çok fazla olmasından dolayı sınava girecek olanların eleştirilerini haklı bulan kurujm "Adayların sınav konforunu yükseltmek amacıyla çoklu oturum ve sınav başlama saatleri farklı dokuz test şeklinde, 27-28 Mayıs 2017 tarihlerinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere uygulanacağı duyurulan KPSS alan bilgisi sınavlarında oluşan maliyet artışlarını önlemek amacıyla, çoklu oturumlu sınav yapma yöntemi, test bazında zaman farklılaştırması ve bağımsız test uygulaması ile bunlara bağlı ücretlendirme yaklaşımından vazgeçilerek; sınavın aynı tarihlerde üç oturum halinde yapılmasına, her oturumda üç alan testi uygulanmasına, oturum bazlı ücretlendirme yapılmasına, oturum başına ücretin 40 TL olarak belirlenmesine, oturumların Cumartesi sabah Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri; Cumartesi öğleden sonra Hukuk, İktisat, Maliye; Pazar sabah İşletme, Muhasebe, İstatistik olarak yeniden düzenlenmesine, sabah oturumlarının saat 10.00'da, öğleden sonra oturumlarının 14.30'da başlatılmasına, 2017 KPSS Lisans Kılavuzunun bu doğrultuda 16 Mart 2017 tarihinde güncellenmesine karar verilmiştir." açıklamasında bulundu.
Başvuruları ne zaman başlıyor ve ne zaman sona eriyor?
Başvurular 13 Mart 2017 saat 11:00’de başladı, 10 gün sonra, 23 Mart 2017 tarihinde saat 23:59’da sona erecek. Ücret ödemede son gün ise: 24 Mart 2017. Alan sınavları üzerine başvurular ise 27 Mart 2017 tarihinde başlıyor, 6 gün sonra, 31 Mart 2017 tarihinde ise sona eriyor. Alan başvurularında ücret ödemede son gün 3 Nisan 2017. Genel Yetenek ve Genel Kültürü başvurusu yapmak için TIKLAYINIZ
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin yayınladığı kılavuzu görmek için TIKLAYINIZ
Ücretler ne kadar?
Genel Yetenek ve Genel Kültürden sınava girecek olanlar 60 lira ücret ödeyecek. Onun haricinde Alan sınavlarında ise; Eğitim Bilimleri 60, Kamu Yönetimi 60, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Muhasebe, Hukuk, İktisat, İstatistik, Maliye ve Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler sınavına girecek olanlar 40 lira ücret ödemeleri gerekmektedir.
Ücretler nereye yatırılmaktadır?
Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı; Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler; Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.). Kurumun ÖDEME sayfasından kredi kartı üzerinden ücretleri yatırabilirsiniz. Ödeme sayfasına gitmek için TIKLAYINIZ.
Ücret ödenmediği takdirde prosedür nasıl işleyecektir?
Ücret ödenmediği taktirde, başvuru formu doldurulsa dahi, geçerli olmayacaktır ve kişiye sınav giriş belgesi gönderilmeyecektir.
Başvuru yaparken, başvuru yapan en çok neye dikkat etmesi gerekmektedir?
Sınava girecek olan kişi başvuru formu bittikten sonra “Başvuru işlemi ÖSYM’ye bildirilmiştir” yazısının muhakkak görmesi gerekmektedir. Bu açıklama eğer gözükmüyorsa, tekrardan başvuru formu dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Başvuru dökümü çıktıdan alınması önemli uyarılar başlığında yer almıştır.
Sınavlar ne zaman başlıyor?
Genel Yetenek ve Genel Kültür 21 Mayıs 2017 tarihinde saat 10:00’da sınav başlıyor. Uyarı: 09:45’ten sonra okula gelenler, kural doğrultusunda okula alınmayacaktır, sınava giremeyecektir. Eğitim Bilimleri sınavı ise 21 Mayıs 2017 saat 14:00’te başlamaktadır. Kamu Yönetimi 27 Mayıs 2017 10:00, Uluslararası İlişkiler, 11:00, İşletme 14:30, Muhasebe 15:30’ta sınav başlayacaktır. 28 Mayıs 2017 tarihinde ise Hukuk sınavı 10:00, İktisat sınavı 11:00, İstatistik 12:00, Maliye 14:30, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler sınavı ise 15:30’ta başlayacaktır.
NOT: ÖABT sınavı 16 Temmuz 2017’dedir. Sınav 10’da başlayacaktır, ücret ise 60 liradır.
Alan bilgisi üzerinden sınava girenler için neye dikkat etmesi gerekiyor?
27 28 Mayıs’ta sabah ve öğlen sınava girecekler için kurum uyarıyor: Birden fazla testin uygulanacağı salonlarda, testler arasında yapılan soru kitapçığı-cevap kâğıdı dağıtma/toplama işlemleri esnasında nedeni ne olursa olsun adayların sınav salonuna girmelerine/sınav salonundan çıkmalarına izin verilmeyecektir
Başvuru yaparken, geçerli fotoğraf süresi kaç aydır?
Kurum, geçerli fotoğraf süresini 50 ay olarak belirlemiştir. Fotoğraf başvuru merkezinde çekilmesi gerekmektedir. Süresi dolanlar için tekrardan başvuru merkezlerinde fotoğraf çektirmesi gerekmektedir. Sistem eski fotoğrafı kabul etmemektedir. Başvuru belgesi çıktıktan sonra fotoğrafın net olması gerekmektedir. Fotoğraf net değilse, belge geçerli olmayacaktır. Çıktı siyah beyaz
Yurt dışından başvuru yapmak isteyenler ne yapmaları gerekiyor?
İnternet aracılığıyla bireysel başvuru hakkı olmayan adaylardan, başvuruların yapılacağı tarihler arasında eğitim, tedavi vb. nedenlerle yurt dışında bulunduğu için (KKTC-Kırgızistan Bişkek hariç) başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayanlar, başvurularını aşağıdaki şekilde yapacaklardır. Posta yoluyla başvuru alınmayacaktır. Bu adaylar, sınava Ankara-Çankaya veya İstanbul-2’de girecekler ve sınava sadece pasaportları ile kabul edileceklerdir. Bu adaylar için sınavda pasaport dışında bir kimlik belgesi kabul edilmeyecektir.
1) MERNİS’te Y.U. numarası bulunmayanlar, YU Numarası alacaklardır.
2) Yurt dışından başvuru yapmak isteyen adaylar, ÖSYM Çağrı Merkezi’ni başvuru süresi içerisinde bir yurt dışı telefon numarasından arayarak sınava yurt dışından başvuracaklarını bildireceklerdir. Çağrı Merkezi Personeli ilgili adayın sınava yurt dışından başvuru yapacağını sisteme kaydedecektir.
3) Adaylar, T.C Kimlik / YU Numarası ve şifresiyle AİS’e giriş yaparak başvuru bilgilerini sisteme kaydedeceklerdir. ÖSYM aday internet erişim şifresi olmayanlar ÖSYM’nin Çağrı Merkezinden şifrelerini edineceklerdir.
4) Başvuru işlemini yapan adaylar, başvuru süresince ve başvuru süresi bittikten sonraki ilk gün 23.59’a kadar www.osym.gov.tr internet adresinde e-İŞLEMLER’de bulunan "ÖDEMELER" alanından kredi kartı/banka kartı ile sınav ücretini TL olarak yatıracaklardır.
5) Adaylar, başvuru süresi içinde başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü yazıcıdan edinerek sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklamalıdır.
6) ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı bulunmayanlar; fotoğraf alanını boş bırakacaklardır. Ayrıca; adaylar, eğitim bilgileri alanında güncelleme /ekleme yapabileceklerdir (YÖKSİS’te eğitim bilgisi olanlar hariç).
7) Sınav ücretini yatırarak sınava başvurularını tamamlayan 6. maddede belirtilen adaylar, sınav tarihinden önceki son resmi iş günü mesai saati bitimine kadar ÖSYM Ankara Sınav Koordinatörlüğüne (Çetin Emeç Bulvarı 1290. Sokak No:2 Yukarı Öveçler-ANKARA), Ankara Ulus ÖSYM Bürosuna veya İstanbul Üsküdar Sınav Koordinatörlüğüne aşağıdaki belgelerle birlikte şahsen başvuru yaparak başvurularını tamamlayacaklar ve Sınava Giriş Belgelerini edinebileceklerdir. Bu belgelerden biri bile eksik olan adayların başvurusu tamamlanmamış olacağından bu durumdaki adaylar, Sınava Giriş Belgesi edinemeyeceklerdir. a) Doldurulmuş ve aday tarafından imzalanmış Aday Başvuru Kayıt Bilgisi b) Başvuru tarihinde yurt dışında bulunduğunu belirten resmî bir belge (pasaportun aslı ve pasaport giriş-çıkış mühürlerinin bulunduğu sayfanın onaylı bir örneği) c) Diploma veya öğrenim durumunu gösterir resmî bir belgenin onaylı örneği (eğitim durumunda herhangi bir güncelleme/ekleme yapılmış ise)
8) Yukarıda belirtilen belgeler, başvuru merkezi görevlisince kontrol edilecektir. Adayın geçerli bir fotoğrafı bulunmaması durumunda fotoğrafı çekilecek, eğitim bilgisindeki aday beyanı eğitim bilgilerini gösterir belge doğrultusunda başvuru merkezi görevlisi tarafından sistemde onaylanacaktır.
9) Pasaportundaki giriş-çıkış tarihleri doğrultusunda yurt dışında olduğu süre sınavın başvuru süresinin tamamını içermediği tespit edilenlerin (başvuru yaparak sınav ücretini yatırmış olsalar bile) başvuruları kabul edilmeyecek bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir. Pasaportundaki giriş- çıkış tarihleri doğrultusunda yurt dışında olduğu süre sınavın başvuru süresinin tamamını kapsamadığı tespit edilenlerin (başvuru yaparak sınav ücretini yatırmış olsalar bile) başvuruları kabul edilmeyecektir (Pasaportunda giriş-çıkış tarihi belirtilmeyenler için e-devletten alınan belgeler, belge doğrulama adresinden kontrol edilerek kabul edilir.). Yurt dışından başvuru için sisteme kayıt olan adaylardan yurt dışında olduğu süre sınavın başvuru süresinin tamamını kapsamadığı tespit edilenlere Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyeceğinden bu durumdaki adayların sistemdeki yurt dışı kayıt bilgilerini ÖSYM’ye başvurarak sildirmeleri ve yurt içindeki bir başvuru merkezinden sınavın başvuru süresi içinde başvurularını yapmış olmaları gerekmektedir.
10) Belgelerinde eksiklik/ tutarsızlık olan adaylar ile sınav ücretini süresi içinde yatırmayan adaylar için bu işlemler yapılmayacak, bu durumdaki adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecek ve sınava alınmayacaklardır. Bu adayların başvuru kayıt bilgileri de silinecektir.
11) Başvuru merkezi görevlisince adayın pasaportu incelemeden hemen sonra adaya geri verilecek, diğer belgeler teslim alınacaktır.
12) Başvuru süresi içinde yurtdışında bulunan adaylardan sistemde geçerli fotoğrafı olanlar http://ais.osym.gov.tr adresinden (yurtiçinden bireysel başvuru yapan adaylar gibi) internet aracılığıyla bireysel başvuru yapacaklardır. Yurt dışından başvuru yapan engelli/sağlık sorunu olan adaylardan, sistemde engel/sağlık bilgisi bulunmayanların veya bu bilgilerinde değişiklik olanların, sağlık/engel bilgilerinin sisteme girilebilmesi için, Sağlık/Engel Bilgi Formunu, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisi ile sağlık raporlarının onaylı bir örneğini, engel durumlarını belirten dilekçeleri ile birlikte başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaştırmaları gerekmektedir.
Bu sene sınavda ne tür değişiklikler olacaktır?
120 dakikanın 130 dakikaya çıkması... Genel Kültür ve Genel Yetenekte sınava girenler 120 dakika içerisinde soruları çözmeye çalışırken, bu seneden itibaren 10 dakika daha bu soruları çözebilecekler.
Alan üzerinden girilen Ekonometri testi kurum tarafından kaldırılmıştır.
Yabancı dil sınavlarında sonuç bazında 2017 YDS sonuçları kullanılacaktır.
Diğer değişiklikleri görmek için TIKLAYINIZ
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Pestisit nedir, zararları nelerdir? Pestisit zehirlenmesi ne demek?
Eurofighter Nedir? Eurofighter Typhoon Özellikleri ve Kullanan Ülkeler
Hazar Vural Jane kimdir, kaç yaşında, nereli? Jane anlamı nedir?
2025 resmi tatiller takvimi: 2025 yılının resmi tatilleri hangi günlere denk geliyor?