2017 ALES başvuru işlemleri ÖSYM AİS'te sürüyor! ALES başvuru ücreti ne kadar?
2017 ALES başvuru işlemleri devam ediyor. Akademik kariyer hedefleyenler, kişisel gelişimine yüksek lisans ile katkı sağlamak isteyenler ALES başvuruları için ÖSYM AİS'ten yararlanıyor. Bu süreçte en fazla merak edilenlerin başında "ALES başvuru ücreti ne kadar?" sorusu gelirken, bu ödemelerin nereden yapılacağına dair sorulara da yanıt aranıyor. ÖSYM'nin ALES Başvuru Kılavızu'nu yayınlamasının ardından başlayan başvurular için süre giderek daralıyor.
Akademik personel olmayı hedefleyenlerin bekledikleri ALES başvuru işlemleri başladı. Mayıs ayında gerçekleştirilecek Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) öncesinde sadece kariyerini akademik alanda geliştirmek isteyenler değil, kişisel gelişimini sürdürmek isteyenler de 2017 ALES başvurularını yapıyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanan sınav takviminde belirtildiği üzere ALES başvuru süreci devam ediyor ve adayların başvurular için elini çabuk tutması gerekiyor. ÖSYM, ALES Kılavuzu'nu yayınladı. Bu kılavuzun yayımlanması ile ALES süreci hakkında detaylar ortaya çıktı. ALES başvuru işlemleri için ayrılan süreden, başvuruların nereden ve nasıl yapılacağına kadar pek çok detay ALES Kılavuzu'ndan öğrenilebiliyor. Adayların ALES başvuruları konusunda en fazla merak ettikleri sorular ise "ALES başvuru ücreti ne kadar?" ve "ALES başvuruları ne zaman bitiyor?" oldu.
ALES başvuruları ÖSYM AİS'te başladı
Adaylar ALES için başvurularını elektronik ortamdan, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nden (ÖSYM AİS) yapabilecekler. Öncelikle başvuruda bulunacakların 2017-ALES Başvuru Kılavuzu'nu ve Aday Başvuru Formunu ÖSYM'nin internet sitesinden (http://www.osym.gov.tr) edinmeleri gerekmektedir. Bu kılavuz ve belgenin satışı söz konusu değildir. Bunları edindikten sonra eğer sistemde (ÖSYM AİS) geçerli bir fotoğrafınız bulunmuyorsa internetten edindiğiniz Aday Başvuru Formunu doldurarak başvuru merkezleri aracılığıyla ALES başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan sistemde geçerli fotoğrafınız bulunuyorsa, bireysel olarak ÖSYM AİS üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz. İlkbahar dönemi ALES başvuru işlemini ÖSYM AİS'te güncel işlemler bölümünde bulabilirsiniz. Yönlendirmeleri takip ederek başvurunuzu eksiksiz şekilde tamamlayabilirsiniz.
ALES Başvuru Kılavuzu için tıklayın
Başvurular 15-23 Mart tarihlerinde yapılacak
ALES, 2017'de e-ALES'ler dışında 2 kez yapılacak. Bunların ilki İlkbahar döneminde, diğeri ise Sonbahar döneminde gerçekleştirilecek. 7 Mayıs 2017'de yapılacak İlkbahar dönemi ALES için başvurular 15 Mart'ta başladı ve 23 Mart'a kadar devam edecek. 19 Kasım 2017'de yapılacak Sonbahar dönemi ALES için başvurular ise 26 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
2017 ALES başvuru ücreti ne kadar?
Adaylar 90 TL ödeme yaparak ALES başvurusunda bulunabilecekler. Ücretin ödenmemesi durumunda başvuru yapılsa dahi, yapılan başvurunun geçersiz olacağını unutmamak gerekiyor. Adaylar ALES başvuru ücreti ödemeleri ÖSYM AİS'ten yapabilecekler. Öte yandan dileyen adaylar bankalar aracılığıyla da bu ödemelerini gerçekleştirebiliyor. ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan ÖDEMELER alanından kredi kartı ya da banka kartı ile başvuru süresi içerisinde ödemenizi yapabilirsiniz. Adaylar internetten ödeme işlemlerini başvurunun son gününde saat 23.59'a kadar yapabilecekler.
ALES başvuru ücretini bankalardan ödeyecek adaylar; T.C. Ziraat Bankası ve İnternet bankacılığı, T. Halk Bankasının ATM’leri ve İnternet bankacılığı, Akbank’ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuran adaylar hariç), Kuveyt Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuran adaylar hariç), Türk Ekonomi Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı, Denizbank’ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuran adaylar hariç) Tüm PTT İş Yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa) üzerinden yapabilecekler.
ALES'in kapsamı
Adaylara bu sınavda sayısal ve sözel alanlardan oluşan bir test uygulanacak. ALES'in sayısal bölümünde 40'ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2), sözel bölümünde yine 40'ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2) uygulanacak. Sayısal-1 ve Sayısal-2 testlerinde adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme becerileri ölçülmeye çalışılacak. Sözel-1 ve Sözel-2'de ise sözel akıl yürütme becerilerini ölçmeye yönelik sorular adaylara yöneltilecek.
Mağdur olmamak için dikkat!
Diğer ÖSYM sınavlarında da olduğu üzere adaylar ALES'e; çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılarla, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalarla (basit başörtü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç); her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı, ulaşım kartı vb. kartlarla, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi v.b. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlarla, su hariç yiyecek, içecek vb. gıda maddeleriyle, ilaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlarla giremeyecek. Sınava giderken bunları yanınızda bulundurmayın.
Ayrıca sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce adayların sınava girecekleri binanın kapısında hazır bulunmaları gerekmektedir. Sınavın başlamasına 15 dakika kala adayların sınav binasına alınma işlemleri tamamlanacaktır ve bu saatten (09.45) sonra gelen adaylar sınav salonuna alınmayacaktır.
ALES puanı nerede kullanılır?
ALES puan; 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde, teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programlarında (“Teknik Öğretmenler İçin Düzenlenecek Mühendislik Programlarının Uygulama Esas ve Usulleri Yönetmeliği” uyarınca Mühendislik Tamamlama yerleştirme işlemleri için ALES-Sayısal puanının en az 50 olması gerekmektedir.) ilgili kurumlar tarafından istenmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Pestisit nedir, zararları nelerdir? Pestisit zehirlenmesi ne demek?
Eurofighter Nedir? Eurofighter Typhoon Özellikleri ve Kullanan Ülkeler
Hazar Vural Jane kimdir, kaç yaşında, nereli? Jane anlamı nedir?
2025 resmi tatiller takvimi: 2025 yılının resmi tatilleri hangi günlere denk geliyor?