16 Nisan 2017 Kastamonu referandum seçim sonuçları: İşte Kastamonu'daki Evet ve Hayır oy oranı
Kastamonu referandum sonuçları il genelinde yapılan halk oylamasının ardından açıklanmaya başlarken bölgeden gelen sonuçlar "Evet" oylarının önde olduğunu gösterdi. Kastamonu seçim sonuçlarını belirlemek üzere sandığa giden seçmenler YSK'nın verilerine göre 5 bin 282 oyun geçersiz sayıldığını öğrendi. Peki, Kastamonu'da hangi ilçede Evet, hangi ilçede Hayır çıktı?
Kastamonu 2017 referandum seçim sonuçları bölgeden gelen açıklamaların ardından ortaya çıkarken il genelinde 40 binin üzerinde kişi referandumda tercih belirtmedi. Önemli bir oy potansiyeline sahip olan Kastamonu’da Evet-Hayır oy oranları YSK’nın yaptığı kesin sonuç açıklamasının ardından belli olacak. Peki Kastamonu referandum sonuçları öncesi ilçenin diğer seçimlerinde hangi sonuçlar alındı?
2017 referandumunda Türkiye'de 81 ile bağlı 50 bin 274 muhtarlıkta 167 bin 140 sandık kuruldu. Referandumda seçmen sayısı 55 milyon 319 bin 222 kişi olarak belirlendi. Bu seçmenlerin sandıkta verecekleri karara göre Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kabul edilecek yahut reddedilecek.
KASTAMONU REFERANDUM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ...
Referandum öncesinde siyasi partiler verecekleri oyların rengine göre seçim çalışmalarını yürüttüler. TBMM'de yer alan partilerden Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) referandumda 'Evet' vereceklerini açıklarken, muhalefet partileri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise referandumda 'Hayır' oyu kullanacaklarını açıkladılar. Öte yandan 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde yüzde 10 olan seçim barajını geçemeyerek Meclis'in dışında kalan partiler de referandum öncesinde oylarının ne olacağını paylaştılar.
Türkiye 7. kez referanduma gidiyor
Türkiye Cumhuriyeti'nde vatandaşlar 7. kez referandum için sandık başına gidiyor. İlk referandum 1961 yılında yapıldı. Ardından 1982, 1987, 1988, 2007 ve 2010 yıllarında referandumlar yapıldı. Türkiye'de yapılan referandumlardan 'Hayır' oyunun yüksek çıktığı tek referandum 1988 yılında yapılan referandum oldu. Bu referandumda 1982 Anayasası'nın 127. maddesindeki yerel seçimlerin 1 yıl erkene alınıp alınmaması konusu oylamaya sunuldu.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) iktidarı sürecinde Türkiye, iki defa referanduma gitti. İlk olarak 2007'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere birtakım anayasa değişiklikleri halkoylamasına sunuldu. 2007 referandumunda 'Evet' verenlerin oranı %68,95 olurken, 'Hayır' oylarının oranı ise %31.05 oldu.
2010 referandumunda yine anayasa değişikliği maddeleri oylamaya sunuldu. Bu halkoylamasında ise 'Evet' oylarının oranı %57,88 olurken, 'Hayır' oylarının oranı %42,12 oldu.
1 Kasım 2015 Genel Seçim Sonuçları
7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinin ardından hükümet kurulması konusunda mutabakat sağlanamamasının ardından erken seçime gidildi. 1 Kasım 2015'te yapılan genel seçim sonuçlarına göre AK PARTİ %49.5, CHP %25.3, MHP %11.9, HDP ise %10.8 oranında oy aldı.
2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan %51.79, Ekmeleddin İhsanoğlu %38.44, Selahattin Demirtaş ise %9.76 oranında oy aldı.
Referandum nedir?
Anayasa değişikliği, yasaların kabulü gibi önemli meselerde halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamaya referandum denilmektedir. Demokrasi uygulamasının en güzel örneklerinden biri olan referandumda, halkın iradesi doğrudan doğruya sonuca yansımaktadır. Temsili demokrasilerde halkın seçtiği insanlar halkın iradesini yansıtmaya çalışırlar.
Madde madde anayasa değişiklikleri
Etimoloji
Kastamonu ismine ilişkin bilimsel bir etimolojik çalışma bulunmamakla birlikte, kentin ismine dair birkaç farklı görüş ifade edilmektedir. Bu görüşler içerisinde en yaygın kabul görüleni ise Bizans İmparatorluğu döneminde bölgede hüküm süren Komnenos hanedanlığına atfen gerçekleştirilen isimlendirme en kabul görenidir. Bu isimlendirme kökeninde ise Komnenlerin Kalesi anlamına gelen Kastra-Komnen ifade yatmaktadır. Hanedanlığın o döneme ait yazılı kayıtlarında Kastamonu ismi Castamon olarak yer almaktadır.
Bunun haricinde kabul gören başka bir görüşe göre de Kastamonu kelimesi, Sümer dilinde kullanılan Sümerlerin bir kolu olan Gas halkının yaşadığı şehir (Tuman/Tumanna Sümer dilinde şehir demektir) anlamına gelen Gastumanna (Gasların şehri) kelimesinden geldiği ifade edilmektedir.
TARİHİ
Son yıllara kadar konumu itibarıyla hemen bütün dönemlerde en önemli merkezlerden biri olarak çok değer verilen Kastamonu’nun 7000 yıllık bilinen tarihi vardır. Şehrin izlenebilen tarihi Hititlerle başlar. Sırasıyla, Frigya ve Lidyalıların hüküm sürdüğü şehirde daha sonra Persler hükümran olmuştur(M.Ö.4.yy) Büyük İskender’in Kastamonu’yu Makedonya topraklarına kattığı, ardından bölgenin Pontusların eline geçtiği; M.Ö. I. yy’dan sonra, M.S 395 yılına kadar Romalıların bölgeyi elinde tuttuğu bilinmektedir. Bölge bu tarihten sonra Bizans İmparatorluğuna katılmıştır. Romalılar devrinde Paflagonya bölgesi olarak anılmaktaydı.
Sümerlerin en eski kolu olan Gasların (Gaşkalar da denilen bu halkın Türk olduğu, cengaver bir topluluk olarak tanındığı tarihçilerce ifade edilmektedir) Kastamonu tarihinde önemli bir yeri vardır. M.Ö.2000-1300 yılları arasında hüküm süren Gaslar, burada Tumana (veya Timonion) şehrini kurmuşlardır.
Kastamonu adının Gas ülkesi anlamına gelen Gas-Tumanna’dan Kastamonu şekline dönüştüğü, güçlü bir görüş olarak ifade edilmektedir. Konuyla ilgili yine güçlü bir tez daha vardır ki o da, Bizanslar devrinde burada yapılan Kommenlerin yaptığı kaleden dolayı Kastra-Kommen’den (Kommenlerin kalesi) geldiğidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apandisit nerededir, belirtileri nelerdir? (Kör bağırsak iltihabı)
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Hazar Vural Jane kimdir, kaç yaşında, nereli? Jane anlamı nedir?
2025 resmi tatiller takvimi: 2025 yılının resmi tatilleri hangi günlere denk geliyor?
Walmart nedir, ne işe yarar? Walmart Türkiye'de var mı? Dev şirket Walmart ile ilgili bilgiler!