hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vodafone’dan yenilikçi İK uygulamaları

    Sponsorlu
    Vodafone’dan yenilikçi İK uygulamaları
    expand

    Vodafone’da her bireyin kendini özgürce ifade edebildiği bir çalışma ortamı yaratmak ve her alanda fırsat eşitliği sağlamak için her geçen gün yeni projelere imza atılıyor; çalışan deneyimini iyileştirmek amacıyla örnek çalışmalar yapılıyor. “Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Tlabar Güler CNNTürk.com’a özel açıklamalarda bulundu.”

    İK alanında yapay zekâ kullanımı artıyor. Sizin bu konuda uygulamalarınız var mı?

    İK uygulamalarımızda yapay zekâdan sıklıkla faydalanıyoruz. İşe alım süreçlerimizde kullandığımız Eightfold aracı sayesinde, açık olan rollerimiz için uygun aday örneği, rol için önemli kelimeler gibi bilgileri kalibrasyon amaçlı girerek yapay zekânın bize uygun olabilecek adayları önermesini sağlıyoruz. Ayrıca, kültürümüzün bir parçası olan, kendi kariyerimizi şekillendirme esnekliğine paralel şekilde kendi profil kartımızı oluşturarak yetkinlik ve becerilerimize uygun rollerin yapay zekâ ile birlikte bize öneri olarak gelmesini sağlıyoruz.

    Toplu işe alımlarda Sova platformu üzerinden yapay zekâ ile “CV Screening” dediğimiz ilk aday eliminasyonunu gerçekleştiriyoruz. Değerlendirme aşamasında ses ve video analitiği kullanılarak, adayların söylemleri, tonlamaları ve yabancı dil bilgileri değerlendiriliyor.

    Vodafone ’da önem verdiğimiz süreçlerden biri de “Arkadaşını Öner” uygulamamız. Arkadaşının CV’sini ilgili platforma yükleyen arkadaşlarımız ilgili CV’ye uygun açık rollerden hangisinin en uygun olduğunu yapay zekâ sayesinde öğrenebiliyor.

    Gelişim, her kurumun insan kaynakları alanındaki yapıtaşlarından biri. Biz de profesyonel gelişimimize sahip çıkma gücünü bize veren yenilikçi dijital platformumuz “Grow with Vodafone”u hayatımıza entegre ettik. Bu platform, yetkinlik profili oluşturmanın yanı sıra yapay zekânın bireysel kariyer hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş öğrenme ve kariyer önerileri sunmasını sağlıyor.

    Vodafone’da üretken yapay zekâ teknolojisini İK’ya entegre etmek üzere çalışmalarımız devam ediyor. İlk projemiz çalışan analitiği ile ilgili. Bir çalışanın -yaşam döngüsündeki beklentilerini analiz ediyoruz. Tahminsel modeller kullanarak çalışanlarımızı mutlu/mutsuz eden faktörleri belirliyoruz ve proaktif önlemler alıyoruz. İK’daki stratejilerimizi, uygulamaları, projelerimizi buna göre şekillendirip, önceliklerimizi belirliyoruz. Çalışmanın ilk fazını geçen yıl canlıya aldık. Ek olarak, yapay zekâ uygulamalarını sürdürülebilir kılmak için canlı bir veri tabanı oluşturduk. Bu veri tabanıyla birlikte ihtiyaçlar doğrultusunda farklı yapay zekâ modellerini tasarlayabileceğiz.

    İK’da önem kazanan konulardan biri de çalışan deneyimi. Sizin bu konuya yaklaşımınız nedir?

    Çalışan deneyimini iyileştirmek ajandamızın üst sıralarında yer alıyor. Teknolojinin sunduğu imkânları en iyi şekilde iş yapış şeklimize entegre ederek, çalışanlarımızın deneyimlerini daha etkili ve dijital hale getirmeyi hedefliyoruz.

    Burada bizim için kritik nokta, işgücümüzü oluşturan her bireyi marka elçimiz olarak görmek. Bunu yapabilmek için öncelikle takım arkadaşlarımızın deneyimlerini en iyi hale getirmemiz gerekiyor. Yetenek çekme aşamasından şirketten ayrılma sürecine kadarki tüm aşamalarda bütünsel iyi oluş halini destekleyen uygulamalar, sade süreçler ile bürokrasiden uzak ve şeffaf bir iletişim ile deneyimin şekillendirilmesi çok önemli.

    Bir işverenle ilgili algının yalnızca dışarıdan değil, içeriden dışarıya tetiklenen bir yapısı olduğunu biliyoruz. İçeride yaşattığımız deneyimin, kurduğumuz iç iletişimin yansımaları da repütasyonu etkiliyor. Vodafone olarak hem gençlerde hem de profesyonellerdeki işveren markası algımızı da derinlemesine anlamak ve analiz etmek için çalışmaya başladık. Dışarıdaki profesyoneller ve gençlerin işveren markamız hakkında algısını ölçümlüyoruz.

    Aynı zamanda bu deneyimin ve algının, müşterilerimizin deneyimiyle de konuştuğunu düşünüyoruz. Bu sebeple, müşteri deneyimi ve çalışan deneyimini hep tek bir potada düşünüyoruz. İşveren markası ve tüketici markası konularını birbirinden ayırmıyor, şirket içinde farklı fonksiyonlardan pek çok liderin bir araya geldiği bir çalıştay grubu ile bu konuyu şirketin stratejik önceliklerinden biri olarak ele almaya devam ediyoruz.

    Global bir şirket olarak çalışanlarınıza yurtdışında ne gibi fırsatlar sunuyorsunuz?

    Vodafone Türkiye olarak finans, pazarlama, teknoloji, insan kaynakları başta olmak üzere her fonksiyondan bugüne kadar 170’ten fazla takım arkadaşımızı başta genel merkezimiz İngiltere olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz Almanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan gibi 21 ayrı ülkeden birine gönderdik.

    Her hafta lokal ve global iş fırsatları kendi intranet sayfamızda yayınlanıyor ve takım arkadaşlarımız bu rollerden kendine uygun olduğunu düşündüklerine başvurularını gerçekleştiriyor ve süreç başlamış oluyor. Süreç boyunca işe alan yönetici ve insan kaynaklarından destek alıyorlar. Diğer yandan, pandemi ile hayatımıza giren uzaktan çalışma sayesinde teknoloji fonksiyonu başta olmak üzere tüm takım arkadaşlarımız Türkiye’den yurtdışı için çalışma fırsatı veya global bir projede çalışma fırsatı yakalıyor.

    Ayrıca, International Development Program (IDP) ve Grow Projects olmak üzere iki bölümden oluşan Grow Experience programı sayesinde çalışanlarımıza global fırsatlar sunabiliyoruz. Bu program, Vodafone çalışanlarına Avrupa Bölgesi’nde farklı pazar ve iş alanlarında belli süreyle proje bazlı çalışma imkânı sunuyor. Deneyimleyerek öğrenme, farklı bakış açıları kazanma ve ilişki geliştirme konularında önemli avantajlar sağlıyor.

    Yurtdışına giden takım arkadaşlarımız temsil ettiği kültür ve gösterdiği örnek davranışlar sayesinde gerek ülkemizin gerek şirketimizin daha fazla cazibe merkezi olmasını sağlıyor. Bu global yetenek hareketleri, ülkeler arasındaki iş birliklerini kuvvetlendirip iyi örneklerin karşılıklı olarak paylaşılmasına da büyük ölçüde destek sağlıyor.

    Vodafone tüm dünyada çeşitlilik ve dahiliyet alanındaki öncü rolüyle tanınıyor. Türkiye’de de başarılı uygulamalarınız var. Burada nasıl bir politika izliyorsunuz?

    Vodafone’da iş süreçlerimizden başlayarak toplumsal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliği sağlama hedefiyle çalışıyoruz. Çeşitliliği, iş yapış biçimimizin bir parçası olarak görüyor ve kültürümüzün merkezine koyuyoruz. Şirketimizde herkesin eşit olanaklardan faydalanabildiği, herkesin biricikliğine inandığımız bir kurum kültürü yaratılmasına önem veriyoruz. Bu yönde pek çok uygulamamız var. Bütün bu süreçlerimizin uygulanması için en önemli olan, tabii ki, liderlerimizin sahiplenmesini sağlamak. Bunun için de çeşitlilik ve kapsayıcılık konularında farkındalık yaratmak için sürekli olarak eğitim ve bilinçlendirme programları düzenliyoruz.

    Vodafone kültüründe her bireyin kendini özgürce ifade edebildiği #Olduğumgibi dediği bir çalışma ortamı yaratmak için her geçen gün yeni projelere imza atıyor, her geçen gün daha eşit olduğumuz bir günün ideali ile çalışıyoruz. Tam da bu bakış açımızla, “Olduğum Gibi” söylemine de tüm Vodafone çalışma arkadaşlarımızı dahil ederek karar verdik. Her çalışma arkadaşımızın biricikliğini kabul eden, bireysel ihtiyaç ve beklentilere cevap veren esnek uygulamalar da iyi bir çalışan deneyiminin önemli bir parçası.

    *İlandır

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA