hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aşkın, hakkındaki iddiaları reddetti

    Aşkın, hakkındaki iddiaları reddetti
    expand

    Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, yasaların kendisine verdiği yetkiler dışında yetki kullanmadığını söyledi.

    Van Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde YYÜ Rektörü Aşkın ve dokuz sanığın yargılanmasına duruşması bugün yapıldı.
     
    Duruşmada savunmasını yapmak için söz alan Rektör Aşkın, yaklaşık yarım saat süren savunmasını rahatsızlığı nedeniyle oturarak yaptı.
     
    Aşkın, durumun doğru değerlendirilmesi için 1982 ve 1999 yıllarının iyi incelenmesi gerektiğini ifade ederek, ''benim dönemimde, üniversitede huzur ve sükun hakim oldu. Personel alımı akademik ölçütlere göre yapıldı. İddialar asılsızdır'' dedi.
     
    Örgüt suçlamasını yanıtlayan Aşkın, yasaların rektöre tanıdığı yetki dışında yetki kullanmadığını belirterek ''benim hakkımda bir örgüte yataklık yaptığımla ilgili suçlamada bulunanlarla çalıştım. Bunların iddia ettiği gibi benim ve rektör yardımcılarımın baskısı olmadı'' dedi.
     
    İddia edildiği gibi, terör örgütü PKK yandaşlarına ayrıcalıklı davranmadığını, yönetimin her anlayıştan kişilerle çalıştığını dile getiren Aşkın, tembel ve çalışmayan kişilere de müsamaha gösterilmediğini ifade etti.
     
     
    AŞKIN'IN RAHATSIZLIĞI
    Doktorlar, geçtiğimiz hafta yapılan operasyonla kalbine stent takılan Yücel Aşkın'ın mahkemeye monitöre bağlanmadan çıkarılmasına karar vermişti. Ancak monitor ve acil girişimde kullanılacak ekipman, mahkeme binasında hazır bulunacak. Rektör Yücel Aşkın'ın sağlık durumunun iyi ve moralinin yüksek olduğunu ifade eden Doçent Doktor Niyazi Güler, mahkeme süresince kendisinin ve bir anestezi uzmanının Yücel Aşkın'ın yanında bulunacağını belirtti.
    İddianamede yer alan 'sürgün etme' tabirinin doğru olmadığını dile getiren Aşkın, bu kişilerin denenmek üzere başka üniversitelere gönderildiğine ifade ederek, bu uygulamanın sadece YYÜ'de olmadığını belirtti.
     
    YÖK ve CHP duruşmayı izliyor
     
    Van Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve yedi müdahilin hazır bulunduğu davaya Uluslararası Barolar Birliği, YÖK, CHP'den yedi milletvekili, Ankara, İstanbul ve Baro Başkanları gözlemci olarak katıldı.
     
    CHP Genel Sekreter yardımcısı Mehmet Sevigen başkanlığındaki yedi kişilik CHP heyeti, adliye sarayı çıkışında 15-20 kişilik bir grup tarafından protesto edildi.
     
    Duruşmayı çok sayıda basın mensubunun takip etmek istemesi üzerine, mahkemeye kura usulüyle beş gazeteci alındı. Duruşma saat 09.45'de görülmeye başlandı. 
     
    Rektör Yücel Aşkın'ın saat 8.30 geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirilmesinin ardından rektör yardımcıları Prof.Dr. Ayşe Yüksel, Prof.Dr. Hasan Ceylan, YYÜ Genel Sekreteri Işık Tepe ve diğer altı sanık da avukatlarıyla birlikte adliyeye geldi.
     
    Aşkın'a destek olmak amacıyla il dışından gelen heyetler ile Van'daki bazı siyasi parti temsilcileri ve öğretim üyeleri de mahkemeyi izlemek üzere Van Adliye Sarayı'na geldi. 
     
    Davanın sanıklarından Van YYÜ Genel Sekreter yardımcısı Enver Arpalı, tutuklu bulunduğu Van M Tipi Cezaevi'nde geçtiğimiz ay intihar etmişti. Aynı koğuşta kalan Rektör Aşkın da rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı.
     
    Davada çıkar amaçlı çete kurmak, evrakta sahtecilik ve ihaleye fesat karıştırmakla suçlanan sanıklar hakkında 21 yıla kadar hapis cezası isteniyor. 

    Rektörün tutuklanmasına kadar geçen süreç:
     
    25 milyon dolarlık ihale
    Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne tıbbi cihaz alımına ilişkin 1998’de ihale yapıldı. O dönemin rektörü de, şu anda hayatta olmayan profesör doktor Cengiz Andiç'ti.
     
    Eximbank kredisi sağlandı
    25 milyon dolarlık kredi sağlandı. İhaleyi İspanyol Expansion S.A adlı bir şirket kazandı.
     
    Soruşturmayı kendi açtırdı
    1999‘da rektör seçilen Yücel Aşkın, üniversitede laiklik karşıtı gruplarla mücadele başlattı. Aşkın, kendi döneminden önce yapılan ihaleyle ilgili usulsüzlük iddialarının hedefi olunca, 2002’de soruşturma açtırdı.
     
    Müfettişler suç bulamadı
    Maliye Bakanlığı müfettişleri inceleme yaptı, ancak Aşkın’a yönelik suç unsuru bulunamadı.
     
    İhbar mektubu alevlendirdi
    5 nisan 2005’te savcılığa bir ihbar mektubu gönderildi. Yine soruşturma başlatıldı. Rektör Aşkın ihaleyle ilgili belgeleri savcılığa verdi.
     
    Lojmana 13 saatlik baskın
    İstenen belgelerin teslim edilmediği ileri sürülerek, mahkeme kararıyla 14 temmuzda Aşkın'ın lojmanı ve üniversitedeki odalarında 13 saat süren bir arama yapıldı.
     
    Koleksiyonu da götürüldü
    Baskında, Kültür Bakanlığı'ndan izinli tarihi eser koleksiyoncusu olan Aşkın’a ait 750 kadar eser ve dizüstü bilgisayarı ile çelik kasası ve evraka el konuldu.
     
    6 ayrı suçlama getirildi
    Başsavcılık, rektör Yücel Aşkın hakkındaki soruşturma sonucunda altı ayrı suçlamayla dosyayı Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
     
    3 ay süren inceleme
    Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 10 ekimde suçlamalardan beşi için görevsizlik kararı verdi. Mahkeme, sadece ‘çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak, tehdit ve baskıyla ihaleye fesat karıştırmak’ suçlamasını değerlendirmeye aldı.
     
    Çete suçlaması
    Soruşturma için YÖK'ten izin alma zorunluluğunu aşmak için Aşkın hakkında çete suçlaması getirildi.
     
    91 gün sonra tutuklandı
    Aşkın soruşturma kapsamında evinin basılmasından 91 gün sonra 14 ekimde tutuklandı.
     
    Tutuklamaya itiraz
    Aşkın’ın avukatının müvekkilinin tutukluluğuna yaptığı itiraz 19 ekimde reddedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow