Terör suçunun kapsamı genişliyor

Bakanlar Kurulu'nda imzalanan ve TBMM'ye gönderilen Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıyla terör suçu kapsamı yeniden belirlendi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Mevcut yasanın birinci maddesinin 'Terör ve örgütü tanımı' başlığı tasarıyla, 'terör tanımı' olarak değiştirildi.
Terör suçlarının kapsamının yeniden belirlendiği tasarıda, terör suçları şöyle sıralandı:
Cezalar artırılacak
Suç işlemek üzere kurulmuş bir terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'da tanımlanan suçlar, kasten ormanların yakılması, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda tanımlanan ve hapis cezası gerektiren suçlar, olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde, olağanüstü halin ilanına neden olan olaylara ilişkin suçlar, izinsiz araştırma, kazı ve sondaj yapılması, yurt dışına çıkarma da terör suçu sayılacak.
Bütün bu suçları işleyenler hakkında ilgili kanunlara göre verilecek hapis cezaları veya adli para cezaları, yarı oranında artırılacak.
Bu suretle tayin olunacak cezalarda, gerek o fiil için, gerek her nevi ceza için muayyen olan cezanın yukarı sınırı aşılabilecek.
Ancak, müebbet hapis cezası yerine, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek.
Örgüt propogandası yayınlar durdurulacak
Bu eylemlerin basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, basın ve yayın organlarının sahiplerine, bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Sorumlu müdürleri hakkında, bu cezanın üst sınırı 5 bin gün olacak.
Terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde suç işlemeye alenen teşvik, işlenen suçları ve suçluları övme veya terör örgütünün propagandası niteliğindeki süreli yayınlar, hakim kararı ile, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de Cumhuriyet savcısının emriyle tedbir olarak 15 günden 1 aya kadar durdurulabilecek.
Cumhuriyet savcısı, bu kararını en geç 24 saat içinde hakime bildirecek. Hakim 48 saat içinde onaylamazsa, durdurma kararı hükümsüz sayılacak.
Pişmanlıktan bir kez yararlanılacak
Terör örgütü kuranlar, yönetenler ile bu örgüte üye olanlar TCK'nın 314'üncü maddesine göre cezalandırılacak.
Örgütün faaliyetini düzenleyenler de örgütün yöneticisi olarak cezalandırılacak. Buna göre, silahlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan on beş yıla kadar, örgüte üye olanlara beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilecek.
Terör örgütünün veya amacının propagandasını yapan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılacak.
Ayrıca, basın veya yayın organlarının sahipleri hakkında da bin günden on bin güne kadar adli para cezasına hükmolunacak. Sorumlu müdürleri hakkında, bu cezanın üst sınırı beş bin gün olacak.
Aynı cezalar, örgütün üyesi veya destekçisi olduğunu belli edecek şekilde örgüte ait amblem ve işaretlerin taşınması veya bu işaret ve amblemlerin üzerinde bulunduğu üniformayı andırır giysiler giyilmesi veya toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, kimliklerin gizlenmesi amacıyla yüzün, tamamen veya kısmen kapatılması, örgütün amacına yönelik afiş, pankart, döviz, resim, levha, araç ve gereçlerin taşınması veya bu nitelikte slogan atılması veya ses cihazları ile yayınlanması, örgüte üye kazandırmaya yönelik faaliyetlerde bulunulması halinde de uygulanacak.
Terörün finansmanı
Tümüyle veya kısmen terör suçlarının işlenmesinde kullanılacağını bilerek ve isteyerek doğrudan veya dolaylı olarak fon sağlayan veya toplayanlar hakkında bir yıldan beş yıla kadar hapis ve 150 günden bin 500 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.
Para veya değeri para ile temsil edilebilen her türlü mal, hak, alacak, gelir ve menfaat ile bunların birbirine dönüştürülmesinden hasıl olan menfaat ve değer niteliğindeki fon, kullanılmamış olsa dahi fail aynı şekilde cezalandırılacak.
Suçların kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılacak.
Suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, TCK'nın 60'ıncı maddesine göre bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunacak.
Kolluk görevlileri silah kullanabilecek
Bakanlar Kurulu'nda imzalanan ve TBMM'ye gönderilen Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıyla kolluk görevlileri, terör örgütlerine yönelik operasyonlarda 'teslim ol' emrine uymayanlara karşı silah kullanabilecek.
Tasarıya göre, terör olayları dolayısıyla gözaltına alınan şüphelilerin, avukatlarıyla görüşmeleri konusunda yeni düzenleme yapılıyor.
Buna göre, soruşturmanın amacının tehlikeye düşebileceği durumlarda yakalanan, gözaltına alınan veya gözaltı süresi uzatılan kişinin durumu hakkında, Cumhuriyet savcısının emriyle sadece bir yakınına bilgi verilecek.
Şüpheli, gözaltı süresince yalnız bir avukatın hukuki yardımından yararlanabilecek. Gözaltındaki şüphelinin avukatıyla görüşme hakkı, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine, hakim kararıyla 24 saat süreyle kısıtlanabilecek ancak, bu süre içinde ifade alınamayacak.
Şüphelinin kolluk tarafından ifadesi alınırken, sadece bir avukatı hazır bulunabilecek.
Belgelerin incelenmesine kısıtlama
Şüpheli avukatının dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebileceği durumlarda, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla kısıtlanabilecek.
Avukatların, terör örgütü mensuplarının örgütsel amaçlı haberleşmelerine aracılık ettiğine ilişkin bulgu veya belge elde edilmesi halinde, Cumhuriyet savcısının istemi ve hakim kararıyla, bir görevli görüşmede hazır bulundurulabilecek.
Ayrıca, bu kişiler ile avukatları arasında alınıp verilen belgeler, hakim tarafından incelenebilecek.
Sıradaki Haber