hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın madeninin işletmesi durduruluyor

    Altın madeninin işletmesi durduruluyor
    expand

    Danıştay, Bergama'daki altın madeninin siyanür kullanılarak işletilmesine olanak tanıyan Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

    Danıştay kararında Bakanlar Kurulu'nun kanunla açıkça yetki verilmeyen bir konuda karar  alınamayacağı ve düzenleme yapılamayacağına dikkat çekildi.
     
    Ovacık'taki altın madeninin siyanür yöntemiyle işletilmesine izin verilmesi yönündeki olumlu ÇED raporu, İdare Mahkemesi'nce iptal edilmiş, Danıştay'ca da onanan karar kesinleşmişti.
     
    Ancak 2002'de Bakanlar Kurulu, madenin işletilmesine devam edilmesi yolunda prensip kararı aldı. Bu kararın iptali için dava açan İzmir Barosu, kararın, 'mahkeme kararlarının uygulanmasını engellendiğini ve kuvvetler ayrılığı ilkesini ağır bir biçimde zedelediğini' iddia etti.
     
    Bakanlar Kurulu kararının iptal istemi Danıştay 6 ve 8'inci dairelerince görüşüldü. Müşterek kurul, kararı oybirliğiyle iptal etti.
     
    Davalı Başbakanlık, temyize giderse, dosya Danıştay İdari Dava Daireleri
    Kurulu'na gidecek. Maden işletmesi yetkililerine göre, Danıştay'ın kararı madenin işletilmesine engel değil.
     
    AİHM Bergamalıları haklı bulmuştu

    Bergama ve çevre köylerde yaşayan 315 kişi, Ovacık Altın Madeni'ne işletme izni verilmesine itiraz ederek, AİHM'e başvurmuştu.
     
    Bu kişiler, madene işletme belgesi verilmesi ve ardından yaşanan sürecin 'yaşam hakları' (AİHS'nin ikinci maddesi), 'özel ve ailesel yaşamlarına' (sekizinci madde) bir saldırı olduğunu savunmuştu. 
     
    Verdikleri hukuki mücadelesinden sonuç alamadıkları için AİHM'e başvuran köylüler, 'adil yargılama hakkı' ve 'mahkemelere etkin başvuru haklarından da mahrum bırakıldıklarını' belirtmişlerdi.
     
    AİHM 28 mart 2006'da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) özel ve aile hayatına saygıyla ilgili sekizinci maddesi ve adil yargılama hakkıyla ilgili altıncı maddesinin ihlal edildiği görüşüne varmış ve Türkiye'nin toplam 945 bin euro tazminat ödemesine karar vermişti
     
    Bergamalılar altın madenini neden istemiyor?
     
    Bergama'daki madende siyanür yöntemiyle altın üretildiği ve bunun topraklarına zarar verdiği gerekçesiyle, köylüler ve çevreciler yıllardır madenin kapatılması için mücadele veriyor.

    Buna karşılık, ekonomiye önemli katkılar yapabilecek önemli ölçüde altın rezervine sahip olduğu halde, bu rezervleri işletmediği için Türkiye sık sık tartışmaların hedefi oluyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow