hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mucit profesörden sıcak buluş!

    Mucit profesörden sıcak buluş
    expand

    İzmir'de Tekstil Mühendisi Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, siyah kumaştan su ısıtıcı güneş kolektörü yaptı. Buluşunu bir köy evinin çatısında deneyip başarılı sonuç alan Prof. Dr. Tarakçıoğlu, "Katlanan, her yere kolay taşınabilen, ucuz ve hafif kolektör için güneye bakan bir çatının olması yeterli. Anında sıcak su alabiliyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği'nden emekli olduktan sonra da bilimsel çalışmalarını sürdüren, patent ve faydalı model sayısı 20'ye ulaşan Prof. Dr. Tarakçıoğlu, özellikle yaz döneminde, ortalama 6 ay boyunca bedava güneş enerjisiyle sıcak su elde edilmesini sağlayan bir buluşa daha imza attı.

    Türkiye'de güneş enerjisi kolektörlerinin yaygın bir şekilde kullanıldığını, bu kolektörlerin pahalı bakır boru ve güneş enerjisini emen özel bir siyah levhadan oluştuğunu vurgulayan Prof. Dr. Tarakçıoğlu, şöyle konuştu: "Ben bunları attım yerine siyah kumaş kullandım. Tekstil esaslı su ısıtıcı güneş enerjisi kolektörlerinin esasını, suyun kolektör kutusunun içerisine yerleştirilmiş uzun kıvrımlı bir boru yerine, siyah bir tekstil yüzeyinin yani kumaşın içerisinden akıtılması oluşturuyor. 2 metre boyundaki siyah kumaş eğik durumdayken içinden su akıttığımda liflerin arasında kalan kılcal boşluklar dünyanın en iyi boru sistemini oluşturuyor.

    Dolayısıyla siyah bir tekstil kumaşı hem boru hem emici görevini görüyor. Bilinen sistemlere nazaran daha ucuz, daha pratik. Bu kolektör gayet güzel katlanıyor. İstediğim yere kaldırıp taşıyabiliyorum. Güneye bakan bir çatı varsa üstüne seriyorsunuz, 10 dakikada bağlıyorsunuz. Delikli bir boru da beraberinde veriyorum. Onun ucunda da hortum takacak yer var. Yukarıdan soğuk suyu veriyorsunuz, ısınarak iniyor, 50-55 derece sıcaklıkta su elde edebiliyoruz.

    Bu da yaz aylarında insanlara fazlasıyla yetiyor. Yazlıklarda, bütçesi kısıtlı olan gecekondularda, karavanlarda, çadırlarda rahatlıkla kullanılabilir. Örneğin bir afet sonrasında çadırlar kuruluyor, ama bu insanlar sıcak su bulamıyor. Orada hazırlanacak bir duş kabinin üzerine koyulup, sıcak su elde edilir. Banyo, temizlik, bulaşık için ihtiyaç olan sıcak su temin edilir. Gediz'de Mevlana tipi deprem evleri yapılacakmış, bu kolektörler o tip evler için çok uygun. Gezici askeri birlikler de aynı şekilde ihtiyacı olan sıcak suya ulaşabilir. İş bitince katlanıp kaldırılır. Düzeneği de çok basit. Maliyeti de sadece 50 lira."

    Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, bu kolektörlerden hava sıcaklığının daha az olduğu yerlerde de yararlanmanın mümkün olduğunu belirtti. Prof. Dr. Tarakçıoğlu, "Eğer dışarısı birazcık soğursa, Doğu Anadolu'da olduğu gibi ya da bu kolektörleri mayıs, ekim aylarında kullanmak istediğinizde bir 10 liraya da kıymak gerekiyor. O zaman tekstil atıklarından yapılmış çevre dostu izolasyon keçesi koyuyoruz o zaman dışarısı soğuk da olsa verim çok düşmeden söylediğim sıcaklıkları elde edebiliyorsunuz. Allah'a şükür güneşimiz bol" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow