hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'in gizemli piramitleri

    Çinin gizemli piramitleri
    expand

    Piramitler sadece Mısır'da bulunan yapılar değil. Dünyanın dikkatini çeken bir başka piramit bölgesi de Çin'de bulunuyor. Bunlar da diğerleri gibi gizemini koruyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne bağlı Anadolu ve Avrasya Araştırmaları Merkezi'nin World-Pyramids.com'dan derlediği bilgilere göre Çin'de Mısır piramitlerine benzeyen yapıların varlığı Yeni Dünya'da ilk kez, 1912 yılında Fred Meyer Schröder ve Oscar Maman adlarında iki Avusturyalı gezgin tarafından duyurulmuştu.

    Daha sonra, 1947 yılı 28 Mart günü New York Times gazetesinde çıkan bir haberede, Maurice Sheahan'ın Çin'in ortasında büyük bir "beyaz piramit" gördüğü yazılmıştı.

    Sheahan gerçekte, Çin üzerinde uçan Trans World Airlines şirketinin Uzakdoğu müdürü idi. Gazetede anlatılan hikayede bir de A.B.D. Hava Kuvvetleri pilotu vardı ve iki gün sonra aynı gazetede bir fotoğraf yayınlanmıştı.

    Daha sonraki yıllarda bu hikayeye Çin'deki piramitleri konu alan bütün kitaplarda gönderme yapıldı. 1994 yılında, Alman tur operatörü Hartwig Hausdorf'un "Die Weisse Pyramide" adlı kitabında çok sayıda fotoğraf ve yeni bilgiler yayınlanınca Çin piramitlerine duyulan ilgi de artmaya başladı.

    Bu piramitler nerede

    Çin piramitleri, ülkenin tam ortasındaki Şaanhi eyaleti sınırları içinde, Kin Çuan ovası üzerindeki Şianyang kentinin kuzeyinde yer almaktadır.

    Bazılarının boyutları Mısır piramitleri kadar olan bu piramitler, tamamen kerpiçten inşa edilmişler ve hepsinin tepesi kesik bırakılmıştır. Çin kaynakları bu piramitlerin İÖ 202 - İ.S. 9 yılları arasında, Şi Han döneminde yapılan mezar anıtları olduğunu belirtmektedir. İntenette yayınlanan haberlere göre, arkeolojik kazılar yapılan piramitlerde mumyalanmış cesetler ve çeşitli eşyalar otaya çıkarılmıştır.

    Çin piramitleri ilk kez, 25-30 Ağustos 2008 günleri arasında Bosna-Hersek'in Sarajevo kentinde yapılan uluslararası bilimsel toplantıda (ICEA 2008) Çinli arkeologlar tarafından verilen bildirilerle bilim dünyasına tanıtıldı.

    Çözülemeyenler

    Çin'de bulunan yaklaşık 400 piramit konusunda arkeolojik araştırmalar halen sürüyor. Çindeki piramitler konusunda Çinli araştırmacılar, Avrupalı araştırmacılara göre farklı bakış açılarına sahiptir. Bugüne kadar çeşitli kitaplarda ve internette yayınlanan bilgiler spekülatif karakterlidir. Bilim adamları, Çin'deki piramitler konusunda çözülmesi gereken daha birçok soru olduğunu belirtmektedirler.

    Çinli arkeloglar bu yapılara "tepe" demeyi tercih etmekte, bu tepeler "mosole" denilen büyük mezarlıklarda yer almaktadır. Bir mosole, en az iki piramit, bunların çevresinde ise yüzlerce küçük mezar tepesi ve toprak mezarı kapsamaktadır. Çin'deki piramitleri araştırmak için tarihsel kayıtların ele alınması, ayrıca bölgesel gelenekler, inanışlar ve efsanelerin de dikkatle incelenmesi gerekmektedir.

    1999 yılında incelenmeye başlayan Han Yangling Mosolesi'nde iki büyük ve iki küçük piramit ile soylulara ve yüksek memurlara ait çok sayıda mezar tepesi bulunmaktadır. Çok sayıda bilim insanının çalıştığı bu projede elde edilen bilgi ve buluntular kurulan bir müzede sergilenmektedir.

    Han Yangling Mosolesi'ndeki iki büyük piramit Batı Han Hanedanlığı'ndan İmparator Liu Ki (İ.Ö. 188-141) ve eşi Wang'a aittir. Tarihsel kayıtlar bu piramitlerin 28 yılda (İ.Ö. 152-128) tamamlandığını göstermektedir.

    Mezarlarda yapılan kazılarda çok sayıda pişmiş toprak heykelcik ele geçmiştir. Büyüklükleri 56-62 cm arasında değişen insan heykelciklerinden kadın heykelcikleri 30-55 cm boyunadır. Çok sayıdaki boyalı hayvan heykelciği arasında ise boğa, at, tavuk, domuz, koyun, köpek ve balık betimleri görülmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow