hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyarbakır'da bombalı saldırı: 5 ölü

    Diyarbakırda bombalı saldırı: 5 ölü
    expand

    Diyarbakır'da park halindeki bir otomobile konulan bomba, askeri personeli taşıyan servis aracının geçişi sırasında patlatıldı. Saldırı sonucu 4'ü öğrenci 5 kişi hayatını kaybetti, 68 kişi de yaralandı.

    6'sı ağır 68 yaralı arasında askeri personel ve öğrenciler de bulunuyor.
     
    Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, Yenişehir semtinde Devegeçidi 16'ncı Zırhlı Tugay Komutanlığı hizmetlerinde kullanılan servis otobüsünün, askeri personeli lojmana götürüşü sırasında yol kenarında park halinde bulunan kırmızı renkli araca yerleştirilen patlayıcının infilak ettiğini bildirdi.
     
    Olayla ilgili olarak 4 kişi gözaltına alındı.
     
    Patlama sonucu askeri servis aracı ile infilak eden aracın yanında park halinde bulunan 5 sivil araç tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi.
     
    25 araç, 5 apartmanın caddeye bakan cephesinde bulunan daireler ve altlarında faaliyet gösteren 14 işyerinde de maddi hasar meydana geldi.
     
    Patlamanın ardından bölgede inceleme yapan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli bomba uzmanları, patlamaya uzaktan kumanda edilen A-4 tipi plastik patlayıcının neden olduğu yönünde ipuçları elde etti.
     
    Ancak yetkililer, bu değerlendirmenin ilk gözlem olduğunu, incelemenin tamamlanmasıyla kesin sonucun elde edileceğini belirtti.
     
    Olay

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Adliye Sarayı'nın hemen arkasından geçen Selahattin Yazıcıoğlu Caddesi'nden, askeri personeli lojmana götüren servis otobüsü geçerken, saat 16.50 sıralarında, yol kenarına park eden bir otomobil büyük bir gürültüyle infilak etti.
     
    Kentin hemen her tarafından duyulan patlamayla birlikte ortalık kan gölüne dönerken, infilak eden otobüsün çevresindeki bazı araçlar ve elektrik trafosu alev aldı.
     
    Patlamanın etkisiyle olay yerine 500 metre uzaklıktaki binalarla Büyükşehir Belediyesi, Dedeman Oteli, Diyarbakır Adliyesi ve Galleria iş merkezinin camları kırıldı.
     
    Yakındaki dersaneden öğrencilerin çıkış saatinde ve resmi dairelerde mesainin bitimine yakın meydana gelen patlamada, caddedeki kalabalık panik halinde kaçışmaya başladı.
     
    Olay yerine gelen itfaiye ekibi, yanan araçların benzin depoları peş peşe patladığı için alevleri söndürmekte zorlandı. Olay yerine ulaşan ambulanslar, yaralıları çevredeki hastanelere ulaştırdı.
     
    Diyarbakır'daki 7'nci Kolordu Komutanlığı'nın helikopter pistinin de yer aldığı Levent Kışlası'na 100 metre uzaklıktaki olay yerine sevkedilen güvenlik güçleri, yeni patlamalar olabileceği olasılığına karşı çevreye kimseyi yaklaştırmadı.
     
    Yakınları olay yerinde olan birçok kişi, onlardan haber almak için akın edince, uzun süre panik yaşandı.
     


    Ölü ve yaralılar
     
    Patlamada 5 kişi hayatını kaybetti, 68 kişi yaralandı. Ölen 5 kişinin, Cengiz Kaya, Eren Şahin, Melek İpek, Rıdvan Süer ve Ferhat Mutlu olduğu bildirildi.

    Gül: "Terör çirkin yüzünü bir kez daha gösterdi"
     
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Terör çirkin yüzünü bir kere daha gösterdi" dedi.
     
    TRT 1'de katıldığı programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, terörle mücadelenin kararlılıkla sürdüğü mesajını verdi.
     
    Erdoğan: "Kararlılığımız sürecek"
     
    Olayın ardından bir açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, "Bu tür olaylar bizim kararlılığımızı asla geriletmeyecektir. Aynı kararlılıkla terörle mücadelede gerek ulusal gerekse uluslararası boyutta mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
     
    Askeri araç 46 kişiyi taşıyordu
     
    Diyarbakır'ın Deve geçidi mevkisinde bulunan 16'ıncı Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda görevli subay ve astsubayları taşıyan 46 kişilik sivil plakalı servis aracının dolu olduğu öğrenildi.
     
    Subay ve astsubayları taşıyan sivil aracın Diyarbakır'ın Devegeçidi mevkisindeki 16'ıncı Zırhlı Tugay Komutanlığı ile patlamanın meydana geldiği yere 200 metre mesafedeki Levent Asker Lojmanları arasında çalıştığı bildirildi.
     
    Aracın şoförü anlattı

    Patlamada yaralanan ve Devegeçidi'nden Levent Asker Lojmanları'nda görevli subay ve astsubayları taşıyan servis aracının şoförü Cahit Kara, Diyarbakır Asker Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
     
    Kara, yaptığı açıklamada, Devegeçidi'nden görev yapan astsubay ve subayları Levent Asker Lojmanları'na getirdiği sırada patlamanın meydana geldiğini belirtti.
     
    Kara, "Lojmanlara yakın olan Mimar Sinan Caddesi'nde seyir halindeyken tam aracımız geçtiği sırada büyük bir patlama oldu. Servis aracının sağ tarafında patlama oldu. Sağ tarafta boş bir arazi vardı. Patlama o yönde oldu. 46 kişilik servis aracı doluydu. Alevlerin içerisinde kaldık. Patlamada yaralandım ve Asker Hastanesi'nde tedavi altına alındım. Servis aracında da yaralananlar vardı. Bana servis aracında hayatını kaybeden olmadığını söylediler" dedi.
     
    "Çok büyük bir patlama"
     
    Diyarbakır'daki patlamada yaralananlar, çok büyük bir patlama duyduklarını, dışarıya çıktıklarında araçların yandığını gördüklerini söylediler.
     
    Diyarbakır'daki patlama sonrasında içerisinde dershane öğrencilerinin de bulunduğu çok sayıda yaralı çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.
     
    Diyarbakır Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde öğrencilerin aileleri toplanarak çocuklarının sağlık durumunu öğrenmeye çalışırken, hastaneye giremeyen yaralı yakınları ile hastanenin görevlileri arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.
     
    Devlet hastanesinde ayakta tedavi edilen öğrenciler, dershanede ders gördükleri sırada çok büyük bir patlama duyduklarını, endişe ile sınıfları terk ettiklerini belirterek, "Dışarı çıktığımızda araçların yandığını gördük. Dershanedeki arkadaşlarımız da yaralandı. Büyük bir korku ile dershanenin arka tarafından dışarı çıktık" dediler.
     
    "5 dakika sonra olsaydı katliam olurdu"
     
    Diyarbakır'da özel bir dershane önündeki patlamanın, öğrencilerin dağılmasından 5 dakika önce meydana geldiği bildirildi.
     
    Dershanede rehber öğretmen olarak görev yapan Metin Alpaslan, patlama sırasında 700 öğrencinin dershanede bulunduğunu, saat 16.55'te meydana gelen patlamanın öğrencilerin dağılmasından 5 dakika önce olduğunu söyledi.
     
    Dersanenin bulunduğu binanın çok büyük bir patlamayla sarsıldığını belirten Alpaslan, "Korkunç patlama sanki dershanenin içinde oldu. Dershanenin giriş koridoru dumanla doldu. Çok sayıda öğrencimiz yaralandı. Patlama, tam öğrenciler çıkmak üzereyken gerçekleşti. 5 dakika sonra patlasaydı katliam olurdu. Allah yüzümüze baktı" dedi.
     
    Polis güvenlik kameralarını incemeye aldı
     
    Diyarbakır'da patlamayla ilgili soruşturma ise sürüyor. Polis, patlamayla ilgili soruşturma kapsamında, olayın meydana geldiği bölgedeki işyerlerinin güvenlik kamera kayıtlarını incelemeye aldı.
     
    Dedeman Hotels: "Otelimide can kaybı yok"
     
    Dedeman Hotels & Resorts International Genel Müdürü Tamer Yürükoğlu, Diyarbakır'daki otellerinin yakınında meydana gelen patlamada, misafirleri ve çalışanları arasında yaralanma ve can kaybı olmadığını bildirdi.
     
    Son saldırı 2006'da olmuştu
     
    Diyarbakır'da en son terör eylemi 2006 yılının eylül ayında meydana gelmişti. Bağlar Semti Hatboyu Caddesi Koşuyolu Parkı girişine konulan 'termos bomba'nın patlaması sonucu 7'si çocuk 10 kişi ölmüş, 15 kişi yaralanmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow