Erdoğan yeni ABD yönetiminden destek istedi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de yeni başkan Barack Obama'ya seslendi ve "Yeni ABD yönetiminin hassasiyetlerimizi dikkate almasını bekliyoruz" dedi. Ekonomik krize çözüm aranacak G-20 zirvesine katılmak için ABD'ye giden Erdoğan, hem BM Genel Kurulu'nda hem de Colombia Üniversitesi'ndeki panelde konuştu. Erdoğan'ın gündeminde ABD-Türkiye ilişkileri ve Irak vardı.
Başbakan Erdoğan'ın ilk durağı New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oldu.
Dünya liderlerine seslenme şansı bulan Erdoğan, terörizmin küresel boyutlar kazandığını vurguladı.
"Kimse kimsenin teröristini korumamalı" diyen Erdoğan, "Artık iyi terörist, kötü terörist ayrımı tamamen ortadan kaldırılmalı" diye konuştu.
Erdoğan BM'deki temasları çerçevesinde Amerikan Başkanı George Bush ile ayaküstü görüştü, İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ve İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile bir araya geldi.
Erdoğan, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un da ders verdiği Colombia Üniversitesi'nde "Geleceğin Şekillenmesinde Türkiye'nin Rolü" konulu bir konuşma yaptı.
Ermeni iddiaları
Yeni yönetimle çalışma isteğini vurgulayan Erdoğan, Obama'nın Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili politikaları için de basit siyasi lobilerle bir ülke hakkında karar verilemeyeceğini söyledi:
"Yeni ABD yönetiminin, hassasiyetlerimizi dikkate almasını bekliyoruz. Soykırım iddialarıyla ilgili biz arşivlerimizi açtık, onlar da açsın. ABD bu değerlendirmeleri dikkate almalı."
PKK ile mücadele
Başbakan, terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki mevcudiyetine son verilmesi isteğini de yineledi:
"Hem merkezi Irak hükümetinden hem de kuzeydeki yerel yönetimden daha etkin ve somut adımlar atmalarını bekliyoruz."
Erdoğan, Irak'ta istikrar ortamının daha güçlü ve kalıcı hale getirilmesinin Türkiye ve ABD'nin ortak hedefi olduğunu söyledi, "Barışın egemen olduğu bir dünya istiyoruz. İnsanların birbirine güvenle baktığı bir dünya istiyoruz" dedi.
İki ülke arasında akrabalık bağlarının da bulunduğunu anlatan Erdoğan, Irak'taki yangının Türkiye'yi de tehdit ettiğini söyledi.
Avrupa Birliği
Erdoğan, Avrupa Birliği yolunda da kararlılık mesajı verdi: "Yılmadan, usanmadan bu süreci devam ettiriyoruz, önümüze çıkan engelleri görüyoruz. Israrla aşıyor ve yolumuza da devam ediyoruz. Burada bir soru işareti yatıyor. bunu açık söyleyeyim. Başka şeyler düşünülüyorsa bunu da bilelim.
Ekonomik kriz
Başbakan Erdoğan, ekonomik krizin ülkelerin kendi içlerinde birbirleriyle işbirliği içinde alacakları önlemlerle er ya da geç atlatılacağını belirterek, "Buna şüphe yok. Ancak, çözümü çok daha karmaşık olan siyasi meseleler de patlamaya hazır birer kriz kaynağı olarak önümüzde durmaktadır, bunu da görmeliyiz" dedi.
Bu krizi "yeni bir soğuk savaş" olarak da ifade edenlere rastlandığını söyleyen Başbakan Erdoğan, "krizin çok ciddi boyutlar taşıdığına şüphe olmadığını" belirtti.
İran'ın nükleer programı
Türkiye'nin, İran'ın nükleer programını da yakından takip ettiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin bu konudaki tavrının açık olduğunu söyledi.
Erdoğan, "Türkiye, sivil amaçlı nükleer enerji kullanımıyla, nükleer silahların yayılmasını kesinlikle birbirinden ayırmakta ve ikincisine yönelik olumsuz bir tavır takınmaktadır. Çünkü, kitle imha silahlarının savunulması söz konusu olamaz. Kimde nükleer silah varsa gelin bunları ülkelerimizden arındıralım. Bölgede nükleer silahların yayılmasından rahatsızlık duyacak
ülkelerin başında Türkiye gelmektedir" dedi.
Erdoğan'ın Colombia Üniversitesi'ndeki konuşmasını Devlet Bakanı Nazım Ekren, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Başbakan Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan da izledi.
Başbakan Erdoğan programının sonunda , Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi nedeniyle, BM daimi temsilcilerine bir teşekkür resepsiyonu verdi. Resepsiyona BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun da katıldı.
Erdoğan, bugün Brookings Enstitüsü ve Ulusal Basın Kulübü'nde konuştuktan sonra ABD Başkanı Bush'un vereceği çalışma yemeğine katılacak.
Erdoğan bazı liderlerle görüştü
Başbakan Erdoğan, BM'de bazı liderlerle bir süre görüştü. Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda, Suudi Arabistan'ın Dinlararası Diyalog Girişimi çerçevesinde düzenlenen, Yüksek Düzeyli Toplantı'da yaptığı konuşmanın ardından ABD Başkanı George Bush ile bir süre ayak üstü görüştü.
Genel Kurul Salonu'nda, Başbakan Erdoğan'ı görerek yanına gelen ABD Başkanı Bush, G-20 Zirvesi'ne daveti kabul ettiği için Erdoğan'a teşekkür ederek, "Washington'da görüşürüz" dedi.
Başbakan Erdoğan, daha sonra Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile de sohbet etti.
Erdoğan, daha sonra İsrail Cumhurbaşkanı Simon Perez ile ikili görüşme gerçekleştirdi. İki ülke ilişkilerinin yanı sıra Ortadoğu barış süreçlerinin de ele alındığı görüşmede, iki lider görüş alışverişinde bulundu.
Perez, Türkiye'nin rolünün öneminin altını çizdi. Başbakan Erdoğan, daha sonra Katar Başbakanı Şeyh Hamid Bin Casim Bin Cabir El Tani ile bir araya geldi.
Bu arada Erdoğan, 15 yıldır ABD'de Yale Üniversitesi'nde, "beyin kanamalarının genetik kodları" üzerine çalışma yapan Prof. Dr. Murat Günel'i de telefonla arayarak başarılarından dolayı kutladı.
G-20 toplantılarına katılacak
Erdoğan, yarın küresel ekonomik krizin ele alınacağı G-20 Ülkeleri toplantısına katılacak ve ikili temaslar gerçekleştirecek.
Başbakan Erdoğan'ın G-20 Ülkeleri toplantısı çerçevesinde yapacağı temaslarda, Devlet Bakanı Nazım Ekren ile Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve diğer ekonomi yetkilileri de hazır bulunacak.
Toplantıda ekonomi yönetimi IMF ve Dünya Bankası yöneticileri ile temaslarda bulunacak. Burada IMF ile olası bir anlaşmanın detayları üzerinde durulması bekleniyor.
Zirveye katılanlar arasında ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada, Meksika, Türkiye, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Rusya, Güney Kore, Güney Afrika, Suudi Arabistan ve Avrupa Birliği yer alıyor.
Ayrıca Uluslararası Para Fonu IMF, Dünya Bankası, Finansal İstikrar Forumu yetkililerinin de zirveye katılması öngörülüyor.
Zirvede amaç, ABD'de başlayan ve bütün dünyayı etkileyen finansal krizin nedenlerine ilişkin ortak bir anlayış oluşturmak, krize karşı acil önlemler geliştirmek ve gelecekte benzer krizleri önlemeye yönelik reformlar üzerinde çalışmak olarak özetleniyor.
Zirveye, ABD'nin 44. başkanı seçilen ve 20 Ocak 2009'da yemin ederek göreve başlaması öngörülen Barack Obama'nın katılmayacağı açıklanmıştı.
G-20, nüfus, GSYİH ve coğrafi açıdan önemli sayılan yükselen ekonomilerin de temsil edildiği geniş kapsamlı bir platform olarak değerlendiriliyor.
Albright'la görüşme
Başbakan'ın cumartesi günü öğleden sonra eski ABD Dışişleri Bakanı Madeline Albright'la yapacağı görüşme ayrıca önem kazandı.
Albright, dün akşam saatlerinde Obama ekibi tarafından Washington'a gelecek heyetlerle resmi görüşme yapmakla görevlendirildi.
Böylelikle Albright, Erdoğan'dan aldığı mesajları doğrudan yeni başkan seçilen Barack Obama'ya iletecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi