hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Muğla'nın en iyi zeytinyağları ödüllendirildi

    Muğlanın en iyi zeytinyağları ödüllendirildi
    expand

    Muğla'nın en iyi zeytinyağları ödüllendirildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)-MUĞLA'da bu yıl 5'incisi düzenlenen Zeytinyağı Kalite Yarışması'nın ödülleri törenle sahiplerine teslim edildi. Törende konuşan Muğla Valisi İdris Akbıyık da Muğla tarımının en büyük zenginliğinin zeytin ağaçları olduğunu belirtip, "Muğla'nın tarım arazisinin yaklaşık yüzde 50'si zeytin ağalarından oluşmaktadır. Türkiye'den 190 milyon zeytin ağacının 16 milyonu Muğla'da bulunmaktadır. Türkiye'de üretilen 400 bin ton zeytinyağının yaklaşık 50 bin tonu ilimizde üretiliyor. Muğla'da üretilen zeytinlerin kalitesi dünya standartlarının çok üzerinde" dedi.

    Muğla'nın ulusal ve uluslararası yarışmalarda bölgeyi başarıyla temsil eden butik zeytinyağı üreticilerine yönelik 5 yıldan bu yana gerçekleştirilen Zeytinyağı Kalite Yarışması'nın ödül töreni, bu yıl Dünya Çiftçiler Günü kutlamaları ile aynı günde yapıldı. Törene Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, protokol üyeleri, ziraat odaları, sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilerin temsilcileri, kooperatif başkanları, muhtarlar ve üreticiler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan etkinlikte ilk olarak Dumlupınar İlköğretim Okulu öğrencileri halk oyunları gösterisi gerçekleştirdi. Zeytin temalı defilenin ardından törenin açılış konuşmasını kadın üretici Huri Can ile Milas Ziraat Odası Başkanı Kahraman Akar yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, pandemi, deprem, savaşlar ve değişen iklim koşulları nedeniyle gıdaya erişimin ve gıda temininin yaşamsal öneminin bir kez daha ortaya çıktığı son yıllarda, Muğla ve Türkiye tarımının hak ettiği noktaya gelebilmesi için çaba gösterdiklerini söyledi. Saylak, "Muğla, tarımın ve turizmin başkenti olacak bir il. Bulunduğumuz makamlar geçici. Asıl olan, bugün burada gördüğümüz bu sinerji. Muğla tarımı, tüm paydaşlarıyla burada" dedi.

    'MUĞLA ZEYTİNYAĞI, YILLARCA GEREKLİ ÖZENİ GÖREMEDİ'

    Zeytinin Muğla'nın 13 ilçesinde de var olan bir tarım ürünü olduğunu ve kentin en önemli tarımsal gelir kaynaklarından biri haline geldiğini söyleyen Saylak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    “Muğla zeytinyağı, yıllarca gerekli özeni göremedi. Yıllardan bu yana asiditesi çok yüksek yağlar ürettik. 2019 yılında başlatmış olduğumuz 'Zeytinin kayıpsız ve kaliteli zeytinyağına yolculuğu' projesi kapsamında 'Zeytinyağı Kalite Yarışmaları'nın bu yıl beşincisini yapıyoruz. Gelinen noktada zeytinyağında 59 Muğla markası oluştu. Bunun 39'u son dört yılda bu yarışmadan çıktı. Ardından Milas zeytinyağının AB'den coğrafi tescil alması, geçtiğimiz yıl yine memecik yağlı zeytininin coğrafi işaret alması, bizim üreticilerimizin, işletmecilerimizin ufkunu açan gelişmeler oldu. Bize düşen sahada çalışmak, iyi tarım uygulamaları, organik tarım, biyoteknik mücadele çalışmalarını sizlerle birlikte yapmaya devam etmek. Gençleri kırsalda tutamazsak, kırsal yerleşim alanlarını onların istediği şekilde sosyal ve kültürel anlamda geliştiremezsek bütün çabalarımız beyhudedir. Üreticiyi kırsalda tutabiliyor muyuz? Asıl mesele bu."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'İMKANLARIMIZI ÇİFTÇİLERİMİZ İÇİN SEFERBER EDECEĞİZ'

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ise, “Son 5 yılda Muğla tarımının geldiği nokta ortada. İl müdürlüğümüzün çalışmalarını yakından izliyoruz. Önümüzdeki dönemde de güçlerimizi birleştireceğiz. İmkanlarımızı çiftçilerimiz, halkımız için seferber edeceğiz. Biz bir bütünüz, hep birlikteyiz. Birlik ve beraberlik içinde olduğumuzda, bükemeyeceğimiz bilek yoktur" diye konuştu.

    'ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ KÜLTÜRDÜR'

    Muğla Valisi İdris Akbıyık da Muğla tarımının en büyük zenginliğinin zeytin ağaçları olduğunu belirtip, "Muğla'nın tarım arazisinin yaklaşık yüzde 50'si zeytin ağalarından oluşmaktadır. Türkiye'den 190 milyon zeytin ağacının 16 milyonu Muğla'da bulunmaktadır. Türkiye'de üretilen 400 bin ton zeytinyağının yaklaşık 50 bin tonu ilimizde üretiliyor. Muğla'da üretilen zeytinlerin kalitesi dünya standartlarının çok üzerinde" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren üreticilere ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Toplam 93 zeytinyağının kimyasal ve duyusal analizlerinin yapıldığı yarışmada ürünleriyle dereceye giren 2 üreticiye polifenol, 6 üreticiye premium, 25 üreticiye altın, 7 üreticiye gümüş ve 5 üreticiye bronz madalya verildi.

    Ödül töreninde, çiftçiler için bir de hediye çekilişi düzenlendi. Çekiliş sonucunda; 1 üreticiye krom nikel zeytinyağı tankı, 1 üreticiye süt sağım makinesi, 2 üreticiye 25 litre sırt pülverizatörü, 5 üreticiye zeytin hasat makinesi ve 50 üreticiye de birer çuval hayvan yemi dağıtıldı. Tören, stantların tek tek gezilmesi ve ikramlarla son buldu.(DHA)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow