hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kahramanmaraş’ta 'pamuk' çalıştayı

    Kahramanmaraş’ta pamuk çalıştayı
    expand

    Kahramanmaraş’ta 'pamuk' çalıştayı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)- MERKEZİ Liverpool’da bulunan Uluslararası Pamuk Birliği (İnternational Cotton Association-ICA), Kahramanmaraş’ta pamuk ticaretinin kurallarıyla ilgili çalıştay düzenledi. 2 gün süren çalıştaya sektörün temsilcilerinin ilgisi yoğun oldu.

    ICA’in Kahramanmaraş Sanayi ve İşadamları Derneği (KASİAD) ile birlikte düzenlediği çalıştay bir otelde gerçekleşti. Çalıştay, KASİAD Başkanı Sıddık Ciğer’in konuşmasıyla başladı. Ciğer, pamuğun, tekstil sektörünün vazgeçilmez hammaddesi, Kahramanmaraş’ın da pamuğu en iyi şekilde işleyen, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en iyi üretim yapan, merkezlerden biri olduğunu belirtti. Pamuk üreticileri, tüccarlar ve tekstil sanayicilerinin ortak hareket ederek sektörün problemlerine akılcı çözümler üretmesi gerektiğini ifade eden Ciğer, “Girdiğimiz bu dar boğazdan ancak bu şekilde çıkabiliriz. Herkesin bildiği üzere, tekstil sektörü çok zor günlerden geçiyor. Bunun sebepleri arasında öncelikle, küresel ekonomide yaşanan daralma gelmektedir. İkinci ve en büyük diğer sebep ise yaşadığımız deprem felaketidir. Deprem, öncelikli olarak çok ciddi maddi ve manevi kayıplara sebep olduğundan, şehrin kalkınması, fabrikaların ayağa kalkması, tekstil sektörü içinde çok uzun ve zorlu bir süreç oldu. Depremin tek etkisi bu değildi. Deprem sonrası eğitimli kalifiye iş gücünün göç etmesi, işletmeleri ayrıca zora soktu. Zorlamaya da devam ediyor. Bizler bu kadar probleme ve kayıplara rağmen, yine buradayız, yine ayaktayız, yine iş başındayız. Eğitimin önemi her alan için tartışılmazdır. Uluslararası Pamuk Birliğinin eğitimlerinin şehrimizde olması, bize, sürdürülebilir pamuk üretimi, tüketimi ve işlenmesi için büyük bir destek olacaktır” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı da pamuğun Kahramanmaraş için çok önemli olduğunu belirterek “Çok harika bir organizasyon olmuş, emeği geçen ve katkısı olan herkesi kutluyorum. Özellikle Sayın Sıddık CİĞER ve ekibine teşekkür ederim. Pamuk konusunda çok sorunlar yaşadık. Canımız çok yandı, kimse tek başına mücadele edemez, onun için bizler birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız, sık sık bir araya gelerek şeffaf olarak birbirimizi uyarmalıyız. Bu konuda gerek Kahramanmaraş Ticaret ve sanayi Odası gerekse Esnaf Odaları Birliği gibi kuruluşlara büyük görevler düşüyor, yapacağımız kontratlarda çok dikkatli olmamız gerekiyor” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz ise pamuk ticaretinde Kahramanmaraş’ın çok ciddi paralar kaybettiğini, bu nedenle böyle bir çalıştay çok önemli olduğunu dikkat çekerek KASİAD Başkanı Sıddık Ciğer’e teşekkür etti. Öksüz, şunları söyledi:

    “Pamuk ticareti Kahramanmaraş Ekonomisinin çok önemli bir sorunudur. Pamuk ticaretinin tüccarları koruyan adaletsizliği yüzünden bu şehir son yıllarda büyük paralar kaybetti. Pamukta kaybettiğimiz rakamları sanayi faaliyeti ile telafi etmemiz mümkün değildir. Adaletsizliğin giderilebilmesi için sistemin her iki tarafı da koruması gerekir. Bu nedenle düzenlenmiş olan bu çalıştay her yönü ile çok önemlidir, yerinde ve zamanında düzenlenmiş olan bu organizasyonu gerçekleştiren başkan Sıddık bey’e ve ekibine bir kere daha teşekkür ediyorum.”

    Ardından İnternational Cotton Association (ICA) temsilci eğitmenleri ICA İş Operasyonu ve Geliştirme Müdürü Dr. Robert Jiang, ICA Teknik Hakem, W&W Cotton Consultancy Limited David Wookey ve ICA Güvenli Ticaret Sorumlusu Casandra German sunum yaptı. 2 gün süren sunumda çalıştaya katılanlara; ICA'nın Rolleri, açık, kısa ve eksiksiz bir sözleşme nasıl yapılır, sorunsuz bir sözleşme performansı nasıl sağlanır, akreditif ve lojistik, acentelerin/brokerlerin işlevleri nelerdir, iddialar ve uyuşmazlıklar dostane çözüm, arabuluculuk ve tahkim yoluyla nasıl çözümlenir, manuel sınıflandırmanın usul ve esasları neler, HVI testi, parametrelerini ve hesaplaması, kalite standartları ve değer farklılıkları kullanılarak harcamalar nasıl hesaplanır, tahkim ve temyiz prosedürleri, süreleri, ücretleri nelerdir, güvenli ticaret nasıl sağlanır, yerine getirilmeyen ödüller ve koruma listesi, ICA üyeliğinin önemi, haklar, katılım, ağ oluşturma, koruma, yararlar, etkiler ile tekstil süreçleri, eğirme, izlenebilirlik ve ötesi gibi çeşitli konuları ele alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalıştayın sonunda katılımcılara sertifikaları verildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow