hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    23'üncü Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı

    23üncü Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı
    expand

    23'üncü Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Levent YENİGÜN/KEMER, (DHA)- ANTALYA'nın Kemer ilçesinde bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Uluslararası Kemer Sualtı Günleri açılış seremonisiyle başladı.

    Kemer'de her yıl 16- 19 Mayıs tarihlerinde, Kemer Tanıtım Vakfı (KETAV) ve Akdeniz Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ve bu yıl 23'üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Kemer Sualtı Günleri için Ayışığı Parkı'nda bulunan bir işletmede açılış seremonisi düzenlendi. Organizasyona Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Kemer Cumhuriyet Başsavcısı Gamze Almalı, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ömer Seyhan, İlçe Sahil Güvenlik Komutanı Üsteğmen Soner Tuna, Kemer Belediye Başkanını temsilen Belediye Meclis Üyesi Cansın Efir, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, KETAV Başkanı Volkan Yorulmaz ve yönetim kurulu üyeleri, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Sualtı Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı ve Kemer Sualtı Arkeolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hakan Öniz, Idyros Kazıları Bilimsel Danışmanı Dr. Ceyda Öztosun, UNESCO Sualtı Arkeolojisi UniTwin Network çerçevesinde Mozambik, Cezayir, Fas, Senegal, Cabo Verde, Cibuti, Komoros, Eritre, Kenya, Madagaskar ve Mauritius kültür bakanlıkları uzmanları ile Arjantin, Polonya, Fransa gibi ülkelerden akademisyenler katıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Etkinliğin açılış konuşmasını yapan KETAV Başkanı Volkan Yorulmaz, "Bu organizasyon 23 yıldır yapılıyor. Öncelikle bunu başlatan ve devamındaki süreçte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" diyerek, mikrofonu etkinliği başlatan eski KETAV başkanı ve halen yönetim kurulu üyesi olan Aydın Aytuğ'a verdi. Aytuğ, 2001 yılında başlatılan organizasyonun bu yıl 23'üncüsünü düzenlenmesinin mutluluğunu yaşadığını belirtirken, organizasyona katkı veren herkese teşekkür etti.

    AÜ Sualtı Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı ve Kemer Sualtı Arkeolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hakan Öniz, "Bu etkinliği ilk düzenlediğimizin üzerinden uzun yıllar geçti ve bunun temelleri 25 yıl önce atıldı. Etkinliğimiz 23 yıldır devam ediyor. Kemer Sualtı Günleri herhangi bir festivalden farklı, çünkü bu etkinlik sayesinde Kemer'i dünya arkeoloji sahnesine, dünya sualtı arkeoloji sahnesine taşıdık. Yani bugün haritada belki Türkiye'nin yerini gösteremeyecek pek çok insan dünyada Antalya diye bir kent ve Kemer diye bir ilçe olduğunu öğrendi. Yani şu anda dünyada sualtı fotoğrafçıları, sualtı arkeologları Kemer'i sualtı fotoğrafçılığıyla, sualtı arkeolojisiyle çok yakından biliyor. Tereddütsüz biliyorlar, bunu başardık. Şimdi burada 17 ülkeden kültür bakanlıkları mensuplarını görüyoruz. Mauritius'tan Cibuti'ye, Mozambik'ten, Madagaskar'a Kenya'dan Portekiz'e kadar 14'ü Afrika ülkesi 3'ü Avrupa ülkesi kültür bakanlıkları uzmanları şu an UNESCO adına ve Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu yani CMAS adına buradalar, eğitim alıyorlar, devletlerarası bir eğitimdeler. Buralara gelmek çok kolay olmadı elbette ama şu anda gördüğüm manzara ile gurur duyuyorum" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası Kemer Sualtı Günleri kapsamında ilk defa dalış yaptığını belirten Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz da şunları söyledi:

    "İlk defa deniz altı tecrübesini yaşadım. Bununla birlikte ne kadar değerli bir bölgede görev yaptığımı en kıymetli zamanlarını yaşadığım bir andı. Bölgemiz sürdürülebilir turizm maksatlı olarak konuştuğumuz birçok aktivite var ama bunların başında da dalış geliyor. Bölgemizde yaklaşık 20'ye yakın dalışa uygun hatta tercih edilen önemli noktalar var. Tahminimdir yıllık da yaklaşık 100 binin üzerinde insanın dalış yaptığı kanaatindeyim, veriler çok net olmadığı için aklımda bu şekilde ifade etmek isterim. Yani denizin altı ayrı bir dünya, bizler buraya gelen misafirlerimizin en azından bugün benim yaşadığım güzel tecrübe gibi herkesin de bu tecrübeyi yaşamasını arzu ederim. Bu aktivite 25 yıldır 23'üncüsü düzenleniyorsa uluslararası boyuta taşındıysa ki Hakan hoca bugün içinde bulunduğumuz geminin elde ediliş dönemini anlattığı zaman bazı olaylar için ciddi bir yatırım anıdır. Bu olay da ilçemiz adına, ülkemiz adına aslında çok ciddi bir yatırım anına dönüşmüş. Ben Hakan hocama bu işi bırakmadığı için şahsım ve ilçemiz adına çok teşekkür ediyorum. Değerli katkılarını esirgemeyen KETAV başkanlarına ve yönetim kurullarına çok teşekkür ediyorum." (DHA)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow