hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaju Besin Değeri: Kaju Kaç Kalori?

    Kaju Besin Değeri: Kaju Kaç Kalori
    expand

    Kaju, kontrollü bir şekilde tüketilmesi gereken kuru yemişlerden biridir. 100 gramında 574 kalori olurken bir avuç kajuda ise 230 kalori bulunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaju Besin Değeri

    100 gram kajunun 32,69 g karbonhidrat, 15,31 g protein ve 46,35 g yağ bulunur. 16 mg sodyum ve 565 mg potasyum içeren 100 gram kaju ayrıca 45 mg kalsiyum da içerir.

    Kaju Kaç Kalori?

    Kaju, her mevsim tüketilebilen sağlıklı bir kuruyemiş olarak karşımıza çıkar. Özellikle yağlı olması nedeni ile tüketirken birçok kişi tereddüt etse de sağlıklıdır. Abartıya kaçılmadığı sürece ara öğünlerde ya da salataların içinde kaju tüketmek daha uzun süre tok kalmayı sağlar. Kajunun 1 avucunda 230 kalori vardır. 100 gram kaju ise ortalama 574 kaloriye denk gelir ve bunun %35'i karbonhidrat, %16'sı protein, %49'u da yağdır.

    Kajunun Faydaları Nelerdir?

    K, C ve E vitamini açısından zengin olan kajunun %70'i yağdır. %19'u karbonhidrat olan kajunun %11'i ise protein olarak karşımıza çıkar. Her ne kadar yağ içerikli olması nedeniyle kilo aldıran bir besin olarak görülse de kandaki iyi kolesterolü yükselttiği için sağlıklıdır. Ayrıca porsiyon kontrolü yapılarak tüketilmesi halinde kilo kaybını desteklediği de bilinmektedir.

    Zeaksantin sayesinde UV ışınlarını engeller ve göz sağlığı için de oldukça faydalıdır. Dişlerin çürümesine sebep olan bakterilerin yok olması için de kaju tüketilmesi önerilir. İçindeki %75 oranında tekli ve çoklu doymamış yağ sayesinde beyin sağlığını da korur. Kalsiyum ve magnezyum içeriği yüksek olduğundan kemik sağlığı için de çok faydalı bir besindir.

    Siğil ve nasırları iyileştirmek için de kaju tercih edilir. İyileştirici özelliği ile beraber ateşin düşmesinde de kaju etkilidir. Antibakteriyel ve antioksidan özellikleri ile gastrit ve mide ülseri için de etkili olduğunu söylemek mümkündür. Cildin nem dengesini korur ve E vitamini açısından zengin olduğundan cildi beslediği ve yaşlanma belirtilerini geciktirdiği de bilinir.

    Kaju Hangi Mevsimde Yenir?

    Kuru yemiş olarak tüketilen kajunun yemeklerde kullanılması ve pişmiş şekilde tüketilmesi de mümkündür. Metabolizmayı hızlandırma etkisi nedeni ile genellikle kış aylarında tüketilmesi önerilir. Kaju, lezzetli bir kuruyemiştir ve çocukların da en sevdiği kuru yemişler arasında sayılır. Kıvrımlı bir yapıda olması nedeni ile çocukların ilgisini çeker.

    Ayrıca sahip olduğu mineral ve vitaminler sayesinde oldukça sağlıklı bir besindir. Kışın hareketsiz kalan bünyelerde kaju tüketilmesi halinde bağırsaklar daha düzenli şekilde çalışır. Çerez tabaklarında ya da salatalarda her öğün kajunun kullanılması mümkündür. Kajunun faydaları daha fazla bilindikçe ülkemizde daha fazla kişi tarafından tüketildiğini söylemek de mümkündür.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow