hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İhram Nedir? İhrama Nasıl Girilir, Yasakları Ve Kuralları Nelerdir?

    İhram Nedir İhrama Nasıl Girilir, Yasakları Ve Kuralları Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İhram kelimesi, Arapçadaki ḥrm kökünden gelir. Türkçe karşılığı da hacda yasaklara uyma ve hacda giyilen giysi anlamlarına gelir. Aynı zamanda dokunulmaz olma sözcüğünün de mastarıdır. İhramın sünnetleri ve yasakları da bulunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İhram Nedir?

    Hacca gitmiş ya da gidecek olan pek çok kişi hazırlık yaparken ihram kelimesini sıkça duyuyor ve anlamını merak ediyor. İnsanlar, geçmişte de ihram kurallarını araştırarak bu kurallara göre hac ibadetini de yerine getirmiştir.

    İhram, Müslüman olan erkeklerin Hac ve Umre ziyaretleri gerçekleştirirken giymesi gereken iki parçadan oluşan, beyaz örtü şeklinde hazırlanan dikişsiz kıyafete ihram adı verilir. Kadınların bu tarz bir kıyafet giyme mecburiyeti bulunmaz. Ama yine de kadınlarda beyaz ve uzun elbise giyer. İhram kelimesi de İslamiyet de iki durum için kullanılır. Bunlardan birincisi hac hali için ikincisi de namaz hali içindir.

    Hac hali için söz edilen ihram ise, genellikle yünlü çarşaf ve geniş beyaz giysiden yapılır. Dikişsiz olan bu kıyafet ise, Hac ibadetinde Kabe'ye doğru girerken giyilir.

    İhrama Nasıl Girilir?

    İhrama girmeden önce koltuk altların ve kasıkların temizlenmesi, tırnakların kesilmesi ve gusletmek sünnettir. Bütün dikişli elbiseler çıkartılarak, üzerimize ise, sadece 2 parçadan meydana gelen bir örtü ile örtünülerek ihram kıyafetimizi giyebiliriz. İhram kıyafetinin ise, temiz ve beyaz olması da şarttır.

    İhramın Yasakları ve Kuralları Nelerdir?

    İhramın kuralları ve yasakları Diyanete göre şöyle sıralanır:

    Nakışlı ve dikişli kıyafetleri erkeklerin giymeleri ise yasak kabul edilir.

    Sarık, takke adı verilen ürünleri erkeklerin başlarına takmaları da yasak olarak kabul edilmiştir.

    İhram kıyafeti giyildikten sonra ise içine iç çamaşırı giyilmesi yasaklar içinde yer alır.

    Eldiven ve çorap giyilmesi ve ayakları tamamen kapatacak bir şekilde ayakkabı ya da terlik giyilmesi yine bilinen yasaklar arasında yer alır.

    İhram rükunları ise, Diyanete göre hanefi mezhebinde, telbiye ve niyet olarak da ikiye ayrılmıştır. Bu iki rükundan birisini bile terk eden kişiler, ihrama girmiş sayılmaz. Bu mezhep dışındaki diğer üç mezhebe göre de ihrama girmiş sayılabilmek için niyet seçeneği de yeterli görülür.

    Bahsedilen bu niyetten kastedilen hac ibadetini yaparken de hac niyetini ederek ihrama girmek olarak bilinir. Telbiyeden kasıt ise, edilen ise bu niyette söylenmesi gerekli olan niyet sözcükleridir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İhram Sünnetleri

    Kasık kıllarını ve koltuk altı temizlemek, tırnakları kesmek, tıraş olmak ihrama girmeden önce sünnettir.

    Temizlik için yıkanmak eğer bu imkan bulunmuyorsa da abdest almak ihramın en önemli sünnetlerindendir. Buradaki yıkanma ise, daha çok maddi yıkanma olarak bilinir. Bu nedenle de dolayı hayız durumundaki kadınlar ise, gusül almaları sünnet kabul edilir.

    İhrama girerken de bir koku sürülmesi uygun görülmez.

    Hanefi mezhebinde bulunan niyet sözleri olarak bilinen telbiyeyi ihram namazından daha sonra okumak sünnet olarak kabul edilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA