hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fütüvvet Nedir? Fütüvvet Anlayışı Ne Anlama Gelir?

    Fütüvvet Nedir Fütüvvet Anlayışı Ne Anlama Gelir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Fütüvvet, 13. yüzyılda Anadolu'da ortaya çıkmış tasavvufi bir akımdır. Fütüvvet, sözlük anlamına göre alçak gönüllü olmak ya da dünya mallarına önem vermemek demektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fütüvvet Nedir?

    Fütüvvet kelimesi özellikle İslam dininde sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Esnafların hoşgörülü bir şekilde bir araya gelmesi ve yardımsever olması anlamlarına gelir. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre fütüvvet kelimesi mesleki ve dini birlik demektir. Esnaf teşkilatı olarak da bilinen fütüvvet 13. yüzyılda ortaya atılmış ve Anadolu'da kullanılmıştır.

    Sözlükte, dünyalık mallara önem vermeyen ya da alçak gönüllü olan anlamlarına gelen fütüvvet kelimesi İslam toplumlarında yayılmış bir terim olmuştur. Fütüvvet akımından sonra ortaya çıkmış olan eserlere de Fütüvvetname ismi verilmiştir. Tasavvufta bir akım olan Fütüvvet esnaf teşkilatı ya da dini ve mesleki birlik anlamına da gelir. 13. yüzyılda ortaya çıkmış olan bu terim günümüzde de kullanılmaya devam edilmektedir.

    Fütüvvet Anlayışı Ne Anlama Gelir?

    Fütüvvet anlayışı hoşgörülü olmak, dünya malına önem vermemek, yiğitlik ve yardımsever olmak gibi ahlaki temellere dayanan bir anlayıştır. Özellikle İslam ülkelerinde benimsenmiş olan bu anlayış esnaf ve zanaatçılar teşkilatına da verilmiş bir isimdir. İslam medeniyetlerinde Abbasiler ve Selçuklular döneminde esas alınmış bir eğitimdir ve cömertlik, kahramanlık ve fedakarlık değerlerini savunur.

    En temelde edep üzerinde durulmuş olan fütüvvet anlayışı kişinin kardeşini kendi nefsine tercih etmesi demektir. Feta kelimesi yiğit, fütüvvet ise yiğitlik anlamına gelen kelimelerdir. Hem İslam dininde hem de ülkemizde önemli bir kavram olan fütüvvet aynı zamanda değerlerin korunması gerektiğini göstermektedir.

    Fütüvvet Ne Demek?

    Tasavvufta bir akım olan fütüvvet dini ve mesleki birlik anlamına gelir. Esnaf teşkilatı ya da Anadolu'da 13. yüzyıldan sonra örgütlenmiş esnaf birlikleri anlamına da gelmektedir. Feta kelimesinden gelen fütüvvet kelimesi yiğitlik anlamına gelmektedir. Tasavvufi yönü olan meslek teşkilatları için fütüvvet denebilir.

    Fütüvvetname ise yalnızda bir eser değil bir konu ile ilgili yazılmış olan tüm eserlere verilen ortak isimdir. 13. ve 14. yüzyılda Anadolu'da hem tasavvufi bir akım hem de sivil toplum hareketi olarak ortaya çıkmıştır. fütüvvet teşkilatı ile ilgili yazılmış olan tüm eserleri fütüvvetname denir.

    Fütüvvet Sözlük Anlamı Nedir?

    Fütüvvet, kelime olarak dini ve mesleki birlik demektir. Aynı zamanda esnaf teşkilatı olarak da bilinen fütüvvet İslam dinini benimseyen ülkeler tarafından geçmişten beri sık sık kullanılır. Esnafların hoşgörü temeline dayanarak bir araya gelmesi ve iş birliği yapması anlamına gelen bu tutum yiğitlik demektir.

    Fütüvvet bir anlayış olarak yardımseverliği, dünya malına önem vermemeyi, alçak gönüllülüğü ve hoşgörülü olmayı benimseyen bir anlayıştır. Özellikle İslam dinini benimsemiş olan Müslüman ülkelerde 13. yüzyıldan itibaren fütüvvet anlayışı önem kazanmış ve kullanılmaya da devam edilmiştir. Esnaf ve zanaatçı teşkilatları için de kullanılan bir isim olmuştur.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA