hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emülgatör Nedir, Ne İşe Yarar? Emülgatörlerin Zararları Nelerdir?

    Emülgatör Nedir, Ne İşe Yarar Emülgatörlerin Zararları Nelerdir
    expand

    Belirli bir zaman içerisinde stabil bir emülsiyon oluşumuna olanak tanıyan kimyasal bileşikler emülgülatör olarak ifade edilir. Aynı zamanda bunların karışımı şeklinde de anlatmak mümkün. Söz konusu emülgatör etkinliği olduğu zaman su yağ karışımı içerisinde kararlı miseller oluşur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Parçacıkların bu fazların arasında birikmesiyle beraber küresel yapı meydana getirilir. Böylece sıvı ve yağ gibi birbirine karışmayan yapıların birbirlerine karışmasına olanak verilir. Bu kapsamda başta gıda olmak üzere pek çok farklı alanda değerlendirilen bir yapı olduğunu söylemek mümkündür.

    Emülgatör Nedir?

    Bilimsel açıdan ele alındığı zaman belirli bir vakit içerisinde stabil bir emisyon oluşumuna imkan veren kimyasal bileşikler emülgatör olarak bilinmektedir. Böylece bu kapsamda birbirine karışmayan yapılar etkin şekilde karışım oluşturur.

    Yine bilimsel açıdan soğuya karışımının içerisinde kararlı miseller meydana getirme potansiyelim oluşturmaktadır. O yüzden gıda ile birlikte birçok farklı alanda etkin biçimde kullanılan bir kimyasal bileşik olarak ön plana çıkar.

    Emülgatör Ne İşe Yarar?

    Özellikle gıdalar üzerinden birbirine karışmayan maddelerin karışımını olanak tanıyan sistem emülgatör olarak bilinmektedir. Aynı zamanda kimyasal bileşik olarak da ifade edildiğini söylemek mümkündür. Bu doğru da stabil bir emülsiyon üzerinden karışımına olanak veren kimyasal bileşik süreci olarak değerlendirmek gerekir.

    Örneğin su veya gibi birbirini herhangi bir şeyle karışmayan maddelerin, etkin şekilde kimyasal süreç doğrultusunda karışmasına olanak verir. Bunun gibi daha birçok farklı gıda türünün etkin biçimde bütün hale gelmesine olanak tanır.

    Aynı zamanda gıda dokusunu oluşturabilmek amaçlı özellikle nişasta ve proteinin bir araya gelmesine imkan verir. Bu da faz dengesini meydana getirir ve gıdaların etkin biçimde hazırlanmasına olanak tanır.

    Emülgatörlerin Zararları Nelerdir?

    Birçok farklı zararlı unsuru ile beraber emülgatörler bu konuda ön plana çıkar. Özellikle de gıdaların yapısını bozmak suretiyle bazı hastalıkların ortaya çıkabileceğini ifade etmek mümkün. Bunlar içerisinde nörolojik hastalıkların artması, obezitenin artması, sindirim yolu bozuklukları ya da mide rahatsızlıkları gibi durumlar ön plana çıkar.

    Aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarını da tetiklemeye müsait bir yapı olduğunu söylemek mümkün. Özellikle de abur cubur yiyecekler içerisinde çok yaygın bir sistem olduğu için buna bağlı olarak farklı hastalıkların ortaya çıkabileceğini ifade etmek gerekir.

    Hangi gıda Maddeler Üzerinden Emülgatör Kullanılır?

    Birçok farklı gıda maddesi üzerinde emülgatör kapsamında kimyasal bileşik oluşturulur. Böylece birbirine karışmayan maddeler üzerinden belli bir karışım meydana getirilir.

    - Su üzerinden yağ karışımı kapsamında krema, dondurma ve mayonez ile süt
    - Yağ içerisinde su karışımı kapsamında ise margarin ve tereyağı ele alınır.
    - Hava karışımı ile emisyon üzerinden kremalı pastalarda yumurtanın köpürtülmesi

    Bu şekilde birçok farklı gıda üzerinden emülgatörlerin yaygın biçimde kullanıldığını ifade etmek gerekir. Tabii bunun gibi daha birçok farklı gıda türünün de öne çıktığını söylemek mümkün.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA