hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA | Kripto varlıklara ilişkin yasa teklifi Meclis'te

    Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Yeni düzenlemenin yasalaşmasının ardından SPK'dan izin almadan faaliyet gösterenlere ceza öngörülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Konuyla ilgili AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, önemli açıklamalarda bulundu.

    Güler’in açıklamaları şu şekilde:

    Dünya gelince kripto varlıkların hukuki zemine oturulmasıyla çalışma yürütülmektedir. Dünyada lisanslanması, denetimi, izlenmesi, yaptırımlara ilişkin düzenlemeler konusunda hızla adımlar atılmaya başlandı.

    Bitcoin’i yasal para kabul eden ülkeler de var. Bekle gör yaklaşımı ile kripto varlıkların gelişimini izleyen ülkelerin yanı sıra, hukuki düzenlemeleri yeni alana uyarlamaya çalışan ülkelerle birlikte kripto varlıkların yapısını dikkate alarak yeni hukuki düzenlemeler ve altyapı hazırlayan ülkeler söz konusudur.

    "SPK’DAN İZİN ALMALARI ZORUNLU HALE GETİRİLMEKTEDİR"

    Ülkemizde uluslararası uygulamalara benzer bir şekilde kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerinin azaltılması adına adımlar atılması gerektiğini dikkate alarak bu teklifi hazırlamış bulunuyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kripto varlık ekosisteminde yer alan cüzdan, kripto varlık, kripto varlık saklama hizmeti, platform gibi kavramların tanımı teklifimizde yer almaktadır. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi, faaliyete başlayabilmeleri için SPK’dan izin almaları zorunlu hale getirilmektedir. SPK denetiminde güvenli bir şekilde işlem yapmaları amaçlanmaktadır.

    SON DAKİKA | Kripto varlıklara ilişkin yasa teklifi Mecliste

    Platformlarda gerçekleştirilen makul ve ekonomik gerekçe ile açıklanamayan, platform nezdinde işlemlerin güven, açıklık ve istikrar içinde çalışmasını bozacak nitelikte eylem ve işlemlere ilişkin de tedbirler öngörülmektedir.

    '3 YILDAN 5 YILA KADAR HAPİS'

    İzinsiz kripto faaliyetlerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörüldü. Halihazırda faaliyet gösteren kurumlara yönelik geçiş süreci olacak. Faaliyet gösterenler 1 ay içerisinde kurula başlayacak ya da 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacak."

    KRİPTO VARLIKLAR İLK KEZ TANIMLANACAK

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Düzenlemeyle birlikte kripto varlıklar ilk kez tanımlanacak. Kaldıraçlı işlemler yasaklanacak, faaliyet izni olmayanları ise cezalar bekliyor.

    NTV'de yer alan habere göre, Kripto varlıklar, ilk kez "gayri maddi varlıklar" olarak tanımlanacak. İşlemlerin şeffaf ve güvenilir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanacak.

    SON DAKİKA | Kripto varlıklara ilişkin yasa teklifi Mecliste

    İhraçlara ilişkin esasların belirlenmesi konusunda yetki Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) verilecek. Kripto paralarla ilgili tüm transferler kayıt altında olacak.

    Kripto varlıkların fiyatlarında ani ve sert değişiklikler gerçekleşebildiğinden riski artıracak kredili işlem, açığa satış ve kaldıraçlı işlemlere konu edilmemesi gerektiği değerlendiriliyor.

    İZİN ALMAYANLARA CEZA YAPTIRIMI
     
    Yasa taslağında “izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı” suçu da tanımlanıyor. SPK'dan izin almadan faaliyet gösterenlere ceza öngörülüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow