hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kerden Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Kerden Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Kerden Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Kerden Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand

    Kerde antlaşması İran ve Osmanlı devleti arasında imzalanmış bir antlaşmadır. İran'ın kerden mevkiinde 14 Eylül 1746 yılında imzalanan kerden antlaşması önemli bir antlaşmadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kerden Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?

    İran'da Safevi hükümdarı Şah 3. Abbas'ı tahttan indiren ve tahta geçen Afşar hanedanlığının başında Nadir Şah bulunmaktadır. İran devletinin başına geçtiğinde en büyük hedeflerinden biri olan eski Pers imparatorluğunu kurmak istemiştir.

    Bu nedenle Nadir şah bazı zaferler elde etmiştir. Daha sonra Osmanlı devletine bağlı olan Irak'ın topraklarının da bir bölümünü kendi bünyesine katmıştır. Doğu Anadolu'nun bazı önemli şehirlerini de İran topraklarına katmayı başarmıştır. Bu dönemde Nadir şah birçok zafer kazandığından İran en parlak dönemlerini yaşamıştır.

    İran hükümdarı olan Nadir Şah'ın diğer hedefi de Sünni ve Şii mezheplerinin arasındaki kavga ve çatışmalara son vermektir. Bunun için Osmanlı devleti ile İran'da kerden antlaşması imzalanmıştır. 14 Eylül 1746 senesinde imzalanan bu antlaşma adını imzalandığı Kardan mevkiinden almıştır.

    Kerden Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Kerden antlaşması İran'da yer alan Afşar hanedanlığı ve Osmanlı imparatorluğu arasında imzalanmıştır. 4 Eylül 1746 tarihinde imzalanmış olan kerden antlaşması sırasında Osmanlı devletinin başında 1. Mahmud bulunmaktadır. Kerden antlaşmasının maddelerini şu şekilde sıralamak mümkün olur:

    Osmanlı devleti tarafından Afşar hanedanlığı resmi bir şekilde tanınacaktır.

    İki devletin sınırları az bir değişiklik ile Kasr-ı Şirin antlaşmasındaki gibi devam edecektir.

    İran devletinden gelecek olan hacıların güvenli bir şekilde Mekke'ye gitmelerine Osmanlı devleti tarafından izin verilecektir.

    Osmanlı devleti Şii mezhebini resmi bir şekilde tanımayı kabul edecektir.

    Osmanlı devleti ve İran devleti arasında karşılıklı olacak şekilde konsolosluklar açılacaktır.

    Osmanlı devleti ve İran arasında anlaşma boyunca barış ve huzur ortamı korunacaktır.

    Kerden Antlaşmasının Önemi Nedir?

    Kerden antlaşması aynı zamanda diğer ismi ile kardan ya da 2. Kasr-ı Şirin antlaşması olarak da bilinmektedir. Bunun en büyük nedeni daha önceki senelerde imzalanmış olan Kasr-ı şirin antlaşmasındaki sınırlara geri dönülmüş olmasıdır.

    Kerden antlaşmasının diğer önemi de Safevi devleti ve Osmanlı imparatorluğu arasındaki savaşların tamamen son bulmuş olmasıdır. Sonrasında 1775 senesine kadar İran ile Osmanlı arasında hiçbir çatışma ve savaş çıkmamıştır. Uzun süreli olarak barış dönemine girilmiş olması kerden antlaşmasının en önemli özelliğidir.

    Kerden Antlaşması Sonuçları Nelerdir?

    Kerden antlaşması tarafları bakımından dikkat çekici olan bir konu da bu antlaşmanın kim tarafından imzalandığıdır. Antlaşma Osmanlı devlet ve o tarihte iktidarı elinde bulunduran, İran'a hükmeden Afşar Hanedanlığı ile onun lideri olan Nadir Şah arasında imzalanmıştır.

    Kerden antlaşmasının en önemli sonucu bu antlaşmanın imzalanmasından sonra uzun seneler boyunca İran ile çatışma çıkmamasıdır. Kerden antlaşması imzalandıktan sonra Osmanlı devleti ile İran arasında uzun yıllar süresince savaşsız ve barışçı bir dönem yaşanmıştır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow