hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bahçesaray Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Bahçesaray Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Bahçesaray Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Bahçesaray Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Osmanlı Devleti ve Rusya arasında imzalanmış olan Bahçesaray antlaşmasının tarihi 3 Ocak 1681 olarak bilinmektedir. Birçok anlamda Osmanlı Devleti açısından karlı bir anlaşma olan Bahçesaray antlaşması Kırım hanlığını da ilgilendirmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bahçesaray Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?

    Bahçesaray antlaşması diğer ismi ile Cehrin antlaşması olarak da bilinir. 3 Ocak 1681 yılında Osmanlı Devleti ve Rus devleti arasında imzalanmış ilk anlaşmadır. Bu anlaşmadan sonra iki devlet uzun süre mücadele etmiştir. Osmanlı Rus savaşının sonucunda imzalanmış olan Bahçesaray Anlaşması Osmanlının güçlü olduğu zamanlarda yapılmıştır.

    Savaşın galibi de Osmanlı Devleti sayıldığından Osmanlı imparatorluğu bu anlaşmadan karlı çıkmıştır. Alınan topraklar bakımından da Osmanlı imparatorluğu için önemli bir anlaşma olma özelliğine sahiptir. Bir barış anlaşması olarak bilinse de bu anlaşma yalnızca iki devlet arasında imzalanmamıştır.

    Bahçesaray Anlaşması ek olarak Kırım hanedanlığı tarafından da imzalanmıştır. Çünkü Kırım hanedanlığı o dönemde Osmanlı Devleti'ne bağlı bir millettir. Bundan dolayı da etkileri hem Kırım hem de Osmanlı üzerinde büyüktür. Bahçesaray Anlaşması uzun süre barış ortamı sağlamıştır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bahçesaray Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Bahçesaray Anlaşması Osmanlı Devleti ve Rus devletinin arasında imzalanmış olan ilk anlaşmadır. Bu anlaşma ile beraber Osmanlı Devleti tüm gücünü Rus devletinin üzerinde göstermeye başlamıştır. Özellikle maddeleri bakımından hem Kırım hanlığının hem de Osmanlının karlı çıktığı bir anlaşma olmuştur. Anlaşmanın maddeleri şu şekilde sıralanabilir:

    Rus çarlığı ve Osmanlı Devleti'nin arasındaki bir sınır olarak Dinyeper nehrinin kabul edilmesine karar verilmiştir. Belirlenmiş olan bu sınıra her iki devletin de saygı duyması gerekmektedir.

    Rus ve Osmanlı Devleti'nin arasında 20 yıl süresince barış hakim olacağı ön görülmüştür.

    Güney Buğ ırmağı ve Dinyeper ırmağının arasında iki devlet tarafından herhangi bir askeri faaliyet ya da yerleşmenin olmamasına karar verilmiştir. Türkler, Dinyeper ırmağının iki kısmında da sürülerini otlatabilecektir.

    Kazakların balıkçılık yapmak ve tuz işlemek için sınır kabul edilmiş yerleri kullanmalarında özgür olmalarına karar verilmiştir.

    Bratslav, Podolya ve Kiev'in güneyi (Çehrin) Osmanlı imparatorluğunun egemenliği altında kalacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukrayna'nın güney bölgesinde hiçbir şekilde kısıtlama olmamasına karar verilmiştir. 

    Bahçesaray Antlaşması Önemi

    Bahçesaray antlaşması Rus devleti ve Osmanlı arasında yapılmış olan ilk anlaşma olarak tarihe geçmiştir. Anlaşmanın maddeleri ve ön görülür hedefleri daha fazla ileri dönük şekilde olmuştur. Her iki devletin de sağlıklı bir gelecek kurması açısından çok önemli bir anlaşma olmuştur. Her cephede savaş yaşayan Rus ve Osmanlı'nın barış anlaşması imzalaması gerektiği düşünüldüğünden Bahçesaray antlaşması imzalanmıştır.

    Bahçesaray Antlaşması Sonuçları

    Bahçesaray antlaşmasından sonra Rus devleti kısa süre geçmesine rağmen tüm maddeleri yok saymış ve Türk topraklarına saldırı düzenlemiştir. Osmanlı Devleti ile yapılmış olan ilk anlaşma olması nedeni ile de oldukça önemli bir anlaşma olarak kabul edilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow