hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni Kaledonya neden ayaklandı? Tiktok yasaklandı, OHAL ilan edildi!

    KAYNAKCNN TÜRK

    Fransa'nın Yeni Kaledonya Özerk Bölgesi'nde başlayan ayaklanmalarda üç kişi hayatını kaybetti, aralarında polislerin de olduğu yüzlerce kişi yaralandı. Fransa'da neler oluyor ? CNN TÜRK Paris Temsilcisi Arzu Çakır Morin aktardı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK PARİS TEMSİLCİSİ ARZU ÇAKIR MORİN ŞU İFADELERLE AKTARDI;

    Fransa beş gündür kaynıyor. Daha doğrusu yeni Kaledonya. Fransa’nın en eski sömürgelerinden biri olan, 200 yıllık bir sömürge tarihi var. Ve Yeni Kaledonya 1988 ve 1989 yılları arasında bir anlaşma ile sömürgecilikten uzaklaşma, bağımsızlığa doğru ilerleme, toplumu barıştırma anlaşması yapıldı. Fakat bu anlaşmalar çerçevesinde Fransa hükümeti ile Yeni Kaledonya arasındaki üç ayrı referandum yapıldı. ‘Bağımsız’ mı olunmak isteniyor yoksa Fransa’ya ‘bağlı’ mı kalmak isteniyor referandumu yapıldı. Bu referandumların sonucunda %53 ve %56 Fransa’yla kalmak istedi. Fakat üçüncü referandumda Covid krizi nedeniyle ayrılıkçılar, bağımsızlık yanlıları yani yerel halk bu referans durumun ertelenmesini istemişti. Fakat hükümet ısrar etti ve halk protesto etti. Bu referandum sonucunda %96’yı yalnızca hükümet yanlılarının katıldığı bir sonuçla oluşturuldu. Bundan sonra huzursuzluk başladı. En son hükümet yasa getirdi. Pazartesi günü mecliste görüşmeye başlandı. Bu yasa ile şiddet olayları da Pazartesi günü yeni Kaledonya‘da başkentte patlak verdi. Yasa ile hükümet yeni yerleşimcilerin yerel seçimlerde oy kullanabilmesinin yolunu açıyordu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yerel halkı rahatlatmak Fransa’nın sömürgeci politikalarına devam etmesi etmediğini göstermek amacıyla sınırlanmıştı.

    Fransız hükümeti Paris ulusal Meclisi bir yasa geçirerek temel maddenin tümüyle değişmesini sağladı. 25.000 yeni seçmen daha sonra bu topraklara yerleşen kişiye yerel seçimlerde oy kullanabilme hakkını verdi. Yasa ise 11 Temmuz’da yürürlüğe girecek.

    Hükümet yanlarıyla bağımsızlık yanları arasında sokaklarda sivil çatışmalar, şehir gerillaları şeklinde örgütlenmeler, bariyerler, barikatlar kuruluyor. Oteller yakıldı, kamu kurumları yakıldı, okullar, kiliseler ateşe verildi. Günlerdir çatışmalar sürüyor.

    Fransa bugün bu krizden çıkmanın yolları arıyor. Fransız hükümeti ile bu akşam toplantılar yapılacak. Ardından da belki bir aracı atanacak. Bakalım müzakereler ne sonuç verecek? Fransa hükümeti bu işe çözüm bulacak mı? Hep birlikte göreceğiz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow