hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA HABERİ: Görüşme sona erdi: Erdoğan ve Miçotakis'ten önemli açıklamalar

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. Görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısında konuştu. İkili ticaret hedefinin 10 milyar dolar olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Görüş ayrlıklarına rağmen diyalog kanallarımızı açık tutarak olumlu gündeme odaklanıyoruz." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i Ankara'da kabul etti. İki liderin görüşmesi bir buçuk saat sürdü.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle;

    Türkiye - Yunanistan arasındaki iş birliği ruhunun güçlendirilmesi tüm bölgemiz için hayırlı olacağı inancındayız. Sayın Başbakan ile biraz önce son derece verimli, samimi ve yapıcı görüşme gerçekleştirdik. Görüşmelerimizde ikili gündemimizde yer alan konuları gözden geçirdik. Geçtiğimiz yıl 6 milyar dolar olarak gerçekleşen ikili ticaretimizi 10 milyar dolara çıkarma hedefiyle çalışıyoruz. Yunanistan'la aramızda çözülemeyecek büyüklükte bir sorun olmadığına dair inancımı paylaşmıştım. Bu bir süreçtir. Daha fazla netice vermesi için titizlikle ilerletilmesi gerekir.

    Deprem kuşağında yer alan ülkelerimiz, komşuluk hukukunu hep yerine getirmiş birbirlerinin yardımına ilk koşan ülkelerden olmuşlardır. Görüşmelerimizde Türk - Yunan ilişkilerindeki birbiriyle bağlantılı sorunları ele aldık. Sorunlarımızı samimi diyalog, iyi komşuluk, uluslararası hukuk dahilinde çözme irademize bağlıyız. Terör örgütleriyle mücadele gündemimizin üst sırasındayız. Yunanistan'la terörle mücadele konusunda anlayış birliğimiz giderek güçleniyor. Terör örgütlerine, bölgemizin geleceğinde yer olmadığına dair mutabıkız Komşumuz ve NATO müttefikimiz Yunanistan'dan beklentilerimizi bugün paylaştım.Kıbrıs sorununun Ada'daki gerçekler temelinde adil, kalıcı çözüme kavuşturulması mühimdir. Böyle bir adım, bölgemizin istikrar ve huzurunu güçlendirecektir

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FİLİSTİN MESAJI

    Görüşmelerimizde Gazze'de yaşanan soykırım başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı. İsrail yönetimi ateşkes çağrılarına kulak tıkadı. Masum sivillerin son sığınağı olan Refah'ı hedef almaya devam ediyor. 15 bini çocuk 35 bini aşan sivilli masum sivilin katledilmesi konusunda uluslararası toplum sesini artık daha gür çıkarmalıdır. Bu zulme ortak olmayalım çağrısıyla her hafta meydanları dolduran tüm vicdanlı insanları saygıyla selamlıyoruz. Filistinli kardeşlerimiz adına sayın Başbakan'a teşekkürlerimi iletiyorum. Türkiye olarak İsrail'i ateşkese zorlamaya ve Filistin devletinin tanınırlığını artırmaya yönelik diplomatik temaslarımızı sürdüreceğiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DİYALOG KANALLARIMIZI AÇIK TUTUYORUZ

    Her görüşmemizde iş birliğimizin geleceğine dair ümitlerimiz daha da artıyor. Görüş ayrlıklarına rağmen diyalog kanallarımızı açık tutarak olumlu gündeme odaklanıyoruz. Türkiye kültürel mirasın korunması noktasında örnek alınan ülkedir. Kariye camimizi 2020 yılında aldığımız karar sonrasında yeniden ibadete ve ziyarete açtık. UNESCO kültür varlığı olan her bir eserin korunmasına önem veriyoruz. Kariye camisi de herkesin ziyaretine açıktır. Biz pozitif gündeme, yapıcı fikirlere yoğunlaşmakta kararlıyız.

    Miçotakis'in açıklamasından satır başları şöyle;

    Bu dördüncü Ankara ziyaretin. Bu ziyaretlerin sayısı da şunu gösteriyor aramızdaki komşu olarak anlayış ve ilişki ortamı devamlı daha olumlu bir şekilde gelişiyor. Pozitif iş birliği ajandası istikrarı sağlayacak önemli önlemlerdir. Aramızdaki anlayış ve ilişki ortamı devamlı daha olumlu bir şekilde gelişiyor.

    SON DAKİKA HABERİ: Görüşme sona erdi: Erdoğan ve Miçotakisten önemli açıklamalar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 7 Aralık 2023’teki Atina temaslarından 5 ay sonra, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Ankara’ya iade-i ziyaret gerçekleştiriyor.

    Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i taşıyan uçak, Esenboğa Havalimanına iniş yaptı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye resmi ziyarette bulunmak için gelen Yunanistan Başbakanı ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, saat 15.10 sıralarında Esenboğa Havalimanı'na indi.

    Miçotakis'i ve beraberindeki heyeti havalimanında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve diğer yetkililer karşıladı.

    İki liderin görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlemesi de öngörülüyor.

    SON DAKİKA HABERİ: Görüşme sona erdi: Erdoğan ve Miçotakisten önemli açıklamalar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    (Ankara'daki Erdoğan-Miçotakis zirvesinden ilk kareler)

    BİR YILDA 4. TEMAS

    Erdoğan ve Miçotakis bir yıl içerisinde 3 kez bir araya geldi. Miçotakis'in bugün Ankara'ya yapmakta olduğu ziyaret ise bu görüşmelerin dördüncüsü olacak.

    İletişim Başkanlığı tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, ziyaret kapsamında Türkiye ve Yunanistan arasındaki ikili ilişkilerin çeşitli boyutlarının ele alınacağı ve iş birliğinin geliştirilmesi için adımlar atılacağı belirtilirken; güncel, bölgesel ve küresel meseleler hakkında fikir alışverişi yapılacağı da kaydedildi.

    SON DAKİKA HABERİ: Görüşme sona erdi: Erdoğan ve Miçotakisten önemli açıklamalar

    Yapılan açıklamada iki ülke arasındaki ilişkilere katkı sağlayacak anlaşmaların imzalanmasının da gündemde olduğu ifade edildi. 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow