hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Müzikle ineklerde süt verimini artırma projesi

    Müzikle ineklerde süt verimini artırma projesi
    expand

    Müzikle ineklerde süt verimini artırma projesi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)- BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) müzikle büyükbaş hayvanların süt veriminin artırılması amacıyla proje başlatıldı.

    MAKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Zeki Nacakcı'nın hazırladığı proje ile MAKÜ çiftliğindeki büyükbaş hayvanların süt veriminin artırılması hedefleniyor. MAKÜ çiftliğinde gazetecilere açıklama yapan Prof. Dr. Nacakcı, "Bilindiği üzere müziğin canlılar üzerindeki etkisine yönelik yapılan birçok çalışma vardır. Biz de bu projede çıkış noktamızdan bir tanesi de ineklerin süt verimini arttırabilir miyiz düşüncesinden hareketle MAKÜ çiftliğinde müzik denemeleri ile ineklerimizin süt verimlerini arttırmaya yönelik bir proje başlattık. Bizim bu projedeki dünyadan farkımız ne olacak? Dünyada yapılan projelerin çoğunda klasik müzik temelli araştırmalar yapıldı ama biz de 'Biz bunu Türk Halk Müziği ile beraber yöre müzikleriyle şekillendirebilir miyiz ya da meditatif müziklerle şekillendirebilir miyiz' dedik ve çalışmasını başlattık" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Projeyi hayata geçirmeden önce araştırmalar ve denemeler yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Nacakcı, "İlk etapta dünyadan çok daha farklı olarak fareler üzerinde, raflar üzerinde onların da stres hormonları, süt verimini artırıcı hormonları üzerinde çalışmalar yaptık. Bu çalışmalarda belli başlı müzikleri belirledik ve daha sonra hangi desibelde vereceğimiz, hangi sürelerle vereceğimiz, ne kadar vereceğimiz gibi konuları belirledikten sonra çiftlikte bu ineklere günün belli saatlerinde müzik dinletiyoruz. Biliyoruz ki inekler en çok süt sağımına giderken stres ediyorlar onlar o noktada farklı müzikler dinletip aslında Pavlov'un şartlı deneysel yapmış olduğu araştırma gibi biz de farklı denemeler yapıyoruz. Tabii bunların sonuçlarını henüz almadık ama görünen o ki şu an olumlu yönde gidiyoruz. Çünkü yaptığımız ön araştırmalarına göre ineklerin müziğe çok güzel tepki verdikleri belli. Projeye ilk başladığımızda aşırı şaşırdım. Bu kadar tepki beklemiyordum. Müziğin sesine odaklanıp hareket etmeleri beni mutlu etti. Sanırım ilk etap araştırmalarımızda Türk Halk Müziği, caz müziği ve meditasyon müziklerine diğer müziklere oranla daha çok tepki verdikleri görülüyor" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MAKÜ Veteriner Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi ve MAKÜ Çiftlik Müdürü İlktan Baştan da "Müziğin Holstein ırkı ineklerdeki süt veriminin üzerine etkisi araştırılmakta. Özellikle yöresel müziklerin etkisi bu bağlamda dikkatimizi çekmekte. Bildiğiniz gibi MAKÜ bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler arasında Yükseköğretim Kurumu tarafından hayvancılık alanına özel olarak desteklenen üniversite ve burada da bunun bir örneğini görüyoruz" dedi. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow