hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Prof. Dr. Murat Ferman
    Prof. Dr. Murat Ferman

    Prof. Dr. Murat Ferman

    cnnturk.com yazarı

    tüm yazıları

    Eski sorunlar ve yeni açılımlar..

    Nisan ayının ilk gününde İran’ın Şam’ daki temsilciliğine yönelik saldırı ile başlayan gergin süreçte, İsrail’e karşı girişilen hava operasyonu, gelişmeleri, kritik bir düzeye taşımış oldu. Ekonomik gelişme ve okumalar bakımından “Jeo-Politik Faktörü” nün ağırlığı kadar, “Eko-Politik Disiplini” temelinde vaziyet almanın önemini yeniden vurgulama zamanıdır.

    Devamını Oku14.04.2024

    Güncel ekonomi okumaları

    31 Mart yerel seçimlerinin geride kalmasıyla birlikte, Seçim İklimi/Ekonomisi özellikli konjonktürü, yerini - üç haftalık bir Bayram Ekonomisi geçiş sürecinden hemen sonra - görece normal ve alışılmış Geçim Ekonomisi seyrine bırakacaktır. Böylece, ekonomide İkinci Çeyrek, ancak, ikinci ayı olan Mayıs ile rutinine dönmüş; özgün akışına başlamış olacaktır.

    Devamını Oku10.04.2024

    Geçim ekonomisine dönüş..

    Haftalar süren tanıtım çalışmaları; atışma ile tartışmaların ardından seçimlerin yapıldığı ve henüz geride kaldığı günleri yaşıyoruz. Bu günlerde, seçim sonuçları ile ilgili farklı değerlendirme ve tartışmalara şahit olunurken, bilimsel temelli ve objektif analizlerin ancak kesinleşmiş oy dökümleri -ağırlıkla Belediye Meclisi- esas alınarak tamamlanabileceğini hatırlatmak isteriz.

    Devamını Oku07.04.2024

    Güncel ekonomi okumaları

    Yerel seçimlerin sonuçlanması ile eş zamanlı olarak yılın ilk çeyreği tamamlandı. TÜİK göstergelerine göre ilk üç aylık dönemde enflasyon toplamı şimdiden 15 puanı aşmış bir tabloya işaret ederken, seçim ile ilgili sonuç ve çıkarımların gündemin ilk sıralarında yerini koruduğu izleniyor.

    Devamını Oku04.04.2024

    "Seçim-geçim” andacında yaşlanmak..

    Bir başka seçim ikliminin sonlandığı; sandık geri sayımının sıfırlandığı anları yaşıyoruz. Demokrasinin şahikasını; halk iradesinin en özlü ifadesini temsil eden seçim süreci nihayet hükmünü yerine getirecek ve sonuçlar saatler içinde tecelli edecektir. Ekonomi cephesinden bakıldığında, Seçim İklimi- Ekonomisi süreç ile bekleyişi fiilen sona ermekte ve yaygın deyişle “seçime kilitlenen piyasalar”, tekrar ve yeniden normal akışına; “geçim ekonomisine” geçme fırsatını kazanmaktadır.

    Devamını Oku31.03.2024

    Güncel ekonomi okumaları

    Yılın ilk Çeyreklik (üç aylık) dönemini geride bıraktığımız süreçte ekonomik tahmin ve öngörülerin güncellenmeye alındığını izliyoruz. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standart & Poors yeni raporunda, gelişmekte olan ülkeler için 2024 yılı büyüme oranını %4.2’ ye; Türkiye için ise %3’ e yükseltiyor. Aynı çerçevede, ABD ekonomisi için öngörülen büyüme oranın da yukarı yönlü revize edilerek %2.5 düzeyine çıkarıldığı görülüyor.

    Devamını Oku27.03.2024

    Küreselleşme dinamik ve gelişmeleri..

    “Küreselleşme (Globalization)” olgusu, neredeyse elli yıldan bu yana eko-politik yapılanma ile dinamiklerin ana ekseni olmayı sürdürüyor. Geride kalan COVİD Pandemisi ve Ticaret/Çip Savaşları gibi majör gelişmelerin, küreselleşme üzerindeki etkileri de, radarımızda kalmaya devam ediyor.

    Devamını Oku24.03.2024

    Güncel ekonomi okumaları

    İçinde bulunduğumuz 18 Mart haftasını; Merkez Bankaları Haftası olarak ilan etmeliyiz! Aralarında TCMB’ nin bulunduğu 12 farklı ülkenin merkez bankaları bu hafta faiz kararlarını açıklıyor. Rezerv para hükmündeki Amerikan Dolarına vaziyet eden FED, her halde, en ön planda yer almaya; “eşitler arasında birinci olmaya” en yakın aday durumundadır.

    Devamını Oku22.03.2024