Kediler sahibinin aksanına göre miyavlıyor
"Kediler birlikte yaşadıkları insanın aksanına göre miyavlıyor". Bu tespit, İsviçre Lund Üniversitesi'nden fonetik araştırmacısı Susanne Schötz'ün araştırmasıyla ortaya kondu. Kediler de miyavlamak yerine aynen sahipleri gibi "hı-hı", "ı-ıh", "of" gibi tonlamalarla bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Peki kedilerin annelerinden ayrıldıklarında artık miyavlamayı da bıraktıklarını biliyor muydunuz? Sevimli dostlarımızın sezdiğimiz ama bilmediğimiz yönleri bilimfili.com'daki yazıda anlatıldı.
Haberin Devamı
Çok usta idareciler
/

Kediler çok usta idarecidirler. Bu gerçek, yapılan araştırmalar sonucunda kedilerin yiyeceğimize ortak olmak amacıyla 12 bin yıl kadar önce kendi kendilerini evcilleştirdiklerinin ortaya konmasıyla netlik kazandı.
Kedi sahibine göre miyavlar
/

Geçtiğimiz günlerde yapılmaya başlanan yeni bir çalışma ise sevimli dostlarımızın bizlerle daha iyi iletişim kurabilmek ve gereksinimlerini anlatabilmek için konuştuğumuz dildeki vurguları anımsatacak biçimde miyavladıklarını öne sürüyor.
Haberin Devamı
Bizim gibi farklı aksanları var
/

Evet, kediler tıpkı bizim gibi farklı aksanlara sahip olabiliyor. İsviçre Lund Üniversitesi'nden fonetik araştırmacısı Susanne Schötz şöyle anlatıyor: "Kedilerin çıkardığı seslerdeki melodilerin geniş bir çeşitliliği olduğunu biliyoruz. Fakat bu değişik sesleri nasıl yorumlayacağımızı bilmiyorduk. Sayıları 30 ile 50 arasında değişen kedilerin farklı durumlarda çıkardıkları sesleri kaydettik; örneğin gitmek istedikleri bir noktaya ulaşmaya çalışırken, mutlu olduklarında, arkadaşça davrandıklarında, aç olduklarında, sinirlenmeye başladıklarında ve öfkelendiklerinde... Daha sonra bu fonetik desenlerdeki farkları tanımlamaya çalıştık."
5 yıl boyunca miyavlamaları araştırılacak
/

Çalışmalarını sürdüren ekip önümüzdeki beş yıl boyunca kedi miyavlamalarındaki tonlamaları, sesi ve vurguları inceleyerek, kedi diline etki eden faktörleri saptamakla uğraşacak.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Yaşadıkları yerin dile etkisi
/

Önemi araştırılacak etkenlerden biri de kedilerin yaşadığı yer olacak. Yapılacak olan fonetik çözümleme, miyavlama biçimlerini nasıl geliştirdiklerini anlamamıza yardımcı olacak.
İnsanlardan ne ölçüde etkileniyorlar
/

"Evcil kedilerin çıkardıkları seslerin, çevrelerindeki insanların dilinden ve aksanlarından ne ölçüde etkilendiğini ortaya çıkarmak istiyoruz. Çünkü anlayabildiğimiz kadarıyla hepsinin tonlamaları ve vurguları aynı olmuyor," diyor Schötz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Sahipleri de zaten sezmiş durumda
/

Böyle bir araştırmanın yapılması ilk anda çok anlamlı gelmeyebilir. Ama pek çok kedi sahibinin zaten sezmiş olduğu bu durumun bilimsel açıdan incelenmesi kuşkusuz çok önemli.
Birey olarak doğuyorlar
/

Herşeyden önce kediler doğuştan bireyselliklerinin farkında olan canlılardır ve birlikte yaşadıkları kişilerle benzersiz ikili ilişkiler kurarlar.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Yavruyken aynı çocuklar gibiler
/

Yavruyken tıpkı çocuklar gibi hepsi hemen hemen aynı davranış kalıplarına uygun davransa da, büyüdükçe karakterlerini ortaya koyarlar.
Sahibinin dilini benimseniyor
/

Bu sırada bulundukları çevrenin de kişilik gelişimlerinde önemli etkileri olur. Yaşamlarını kedilerle paylaşan insanlara sorarsanız, miyavlamak yerine bizim evet anlamındaki "hı-hı" ve hayır anlamındaki "ı-ıh" seslerimizi ya da canımız sıkıldığında "of" derkenki tonlamamızı kedilerinden uygun zamanlarda birebir duyduklarını söyleyeceklerdir. Dolayısıyla yapılmakta olan bu araştırma, kedilerle insanların birbirlerini daha da iyi anlamalarını sağlayabilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Yuvadan ayrılma vakti gelince miyavlama bitiyor
/

Araştırmayı ilginç kılan bir başka nokta da, sokak kedilerinin anneleri tarafından reddedilerek başlarının çaresine bakma zamanları geldiğinde, çoğu zaman miyavlamayı da bırakıyor olmaları.
Sadece annelerine miyavlıyorlar
/

Yani doğada kediler sadece yavruyken anneleriyle iletişim için miyavlıyor; çiftleşme dönemlerindeki ve bölge koruma amaçlı kavgalardaki farklı sesleri bir yana bırakırsak... Bu da akla, kedilerimizin bizi epey iri bir anne kedi olarak görüyor olabileceklerini getiriyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
30 yıl onları incelemişti
/

Bu düşünceyi, araştırmacı John Bradshaw 30 yıllık çalışmasının ardından 2014 yılında yayımladığı kitabında öne sürmüştü. Lund Üniversitesi ekibinin çalışmasını tamamlamasına henüz vakit var. Çalışma sonunda ise kedilerin bize neler söylediklerini anlayabilecek olma olasılığımız var. Umarız o tatlı miyavları hep sevgi sözcükleri taşır.